– Outstanding på att bedöma sina chanser

TRAV

Han är inte bara V75-kungen som vinner flest lopp.

Åke Svanstedt gör även ­succé med sina krönikor i Sportbladet – och bjuder läsarna på klock­rena tips.

– Han är outstanding på att ­bedöma sina chanser. Jag har inte träffat någon som har mer klart för sig, säger Lennart Forsgren, expert i TV4:s travsändningar och i ATG-Live.

Varje vecka kämpar spelarna med att hitta bra spikar till V75.

Det bästa sättet är att läsa Åke Svanstedts V75-krönika i Sportbladet.

Varje fredag bjuder han läsarna på unika tips och analyser om sina V75-hästar. Svanstedt berättar utförligt om hästarna, utrustningsändringar och vad han tror om chanserna. Han sticker ut och skiljer sig gentemot många av sina konkurrenter. När en del tränare och toppkuskar ständigt orerar om platschans – så meddelar ”Svanen” klartecken.

”Otroligt duktig”

– Jag har pratat med många aktiva genom åren och Åke är helt klart den som har mest klart för sig. Inte bara när det gäller hans egna hästar utan även konkurrenterna.  Han är otroligt duktig på att värdera sina hästar. Han vet exakt var de står formmässigt och har även koll på motståndet, säger Lennart Forsgren.

Vinner flest V75-lopp

Åke Svanstedt är den tränare i landet som vinner flest V75-lopp. Hittills i år har det blivit 30 V75-segrar. I sin krönika har han visat fingertoppskänsla och drar sig inte för att dela ut högsta betyg när det är befogat. Varje vecka betygsätter han sina hästar på en skala från ett till fem. Av 16 omgångar har han delat ut sex femmor – varav fem har vunnit. Han har även haft en bra träffprocent med hästarna som har fått näst högsta betyg, fyra. Och när han inte tror på någon häst som han tycker är överstreckad meddelar han det också.

– Åke är inte rädd för att både hylla eller ligga lågt. Är det betyg fem så vet man att det i princip är vinst. Och sätter han betyg två då är hästen chanslös.

– Ett gott råd till spelarna är att kolla hans värderingar för de är väldigt träffsäkra. Det rekommenderar jag starkt. Just nu är Svanstedt nummer ett när det gäller att bedöma sina chanser. Jag tycker att Stig H Johansson är lika klar tvåa, säger Lennart Forsgren.

Michael Carlsson