Kontios show – tog fyrling på Solvalla

TRAV

Som mest har han haft mellan 40-50 hästar i träning.

Numera finns det bara en häst på träningslistan men tillsammans med fru Päivi huserar han över fem hästar totalt.

Vi pratar givetvis om Jorma Kontio som numera mest fokuserar på löpkörningen och som så många gånger förut befann han sig i en huvudroll då Solvalla arrangerade V86-tävlingar under onsdagskvällen.

Kvällsfacit blev inte mindre än fyra segrar där tre av dessa kom från stall Timo Nurmos. Två av segrarna togs med tilltänkta derbyhopp men att skilja duon Caddie Gallant och Going For Gold Zaz emellan är inte enkelt.

– Han kändes mycket bättre i både värmning och lopp, sa Jorma Kontio efter att ha fullbordat sin fyrling bakom Going For Gold Zaz och detta via en plättlätt spetsseger.

Ekipaget fick visserligen dämpa rejält en bit framme i ledningen men efter ett avslutande 1.12-varv var det gott om luft ner till tvåan Allaballakaitoz.

Dessförinnan gällde Caddie Gallant som via ett rejält slutvarv landade på snygga 1. 12,6a/2140 meter, vilket samtidigt innebar fem tiondelar ifrån det svenska rekordet.

– Jag körde bara för att vinna och det fanns mycket krafter kvar i mål, sa Kontio.

Är Caddie Gallant och Going For Gold Zaz tilltänkta derbyhopp är ett år yngre Xena Boko i allra högsta grad ett hett bud till slutsegern i årets upplaga av Oaks. Via tidig ledning lunkade hon retfullt enkelt ifrån sina konkurrenter och segertiden 1. 16,1a/2140 meter är inget mått mätt på hennes kapacitet. Fjärde segern i femte starten var därmed ett faktum och fortsättning lär följa!

Kvar att redovisa bland Kontios segrar är hans enda häst på träningslistan, J.Bo Andover. Här såg Brasil Boko länge ut som en vinnare men det stentuffa löpningsförloppet tog ut sin rätt och efter det att Jorma Kontio hade dragit det norska huvudlaget, vilket satt på för första gången, hann J.Bo Andover fram till en knapp men säker seger.

Dubbelt upp för Svanstedt

Efter en snopen förlust bakom Brasil Boko tog Åke Svanstedt snabb revansch. Herbie Ås visade med all önskvärd tydlighet att hon hade mått bra av sina starter mot lite tuffare motstånd medan Nelli Cobell för sin del rundade allt från kön via ett avslutande 1.13-varv. Överbetyg till båda!

True Advantage vann Iata Källs lopp

Iata Källs lopp blev till ett härligt race med en hel del positionsbyten. Just när Åke Svanstedt satt sig tillrätta framme i ledningen bakom Braås Palema överrumplade Erik Adielsson honom med Olivia Lavec. Den sistnämnde såg oslagbar ut runt sista sväng men stannade på några steg mitt på upploppet varpå Braås Palema återtog kommandot. Men hon blev i sin tur omedelbart utmanad av True Advantage som trots ett styggt slutvarv kunde sätta nosen först kort före mål. I sulkyn satt som vanligt Ulf Ohlsson som också konstaterade hur kul det är att sitta upp bakom stall Melanders formtoppade hästar. Ett stall som redan till dags datum har passerat fjolårets siffror gällande inkörda pengar.

”Att åka till Frankrike känns lite som att gå över ån efter vatten”

En av kvällens mest imponerande vinnare dök upp redan i den inledande V86-avdelningen och då i form av Blue Rock. Per Lennartsson lät förhoppningsfull redan på förhand och efter att ha styrt på från fjärde utvändigt 900 kvar kopplades grepp om ledande So Here I Am runt slutsvängen. Via 1.09 sista 700 skrevs segertiden till snygga 1. 11,3a/2140 meter.

– Det är en ren njutning att köra honom då han alltid gör sitt bästa, sa Per Lennartsson efter segern.

Vad gäller den fortsatta matchningen finns vissa planer på Frankrike men tränaren lät samtidigt lite skeptisk.

– Gulddivisionen över vintern brukar inte vara den tuffaste och att åka till Frankrike känns lite som att gå över ån efter vatten men kanske att det ändå kan bli läge att testa.

Vincent Hall vann ett galoppfyllt lopp

– Det är en kanon men han är lite för vass, var Torbjörn Janssons kommentar efter att ha kört dubbla galopper med omgångens största favorit, Charlie Trotter. Det första inslaget kom direkt från start och efter att ha klivit ikapp fältet via ett 1.15-varv kom nästa galopp då han blev generad av framförvarande ut på sista långsidan. Vann loppet gjorde Vincent Hall som för Erik Adielsson kom att leda loppet från start till mål.

– De värsta konkurrenterna gjorde bort sig, vilket såklart var tacksamt för vår del. Han har gått framåt för varje start och jag är toppnöjd med prestationen, sa Erik Adielsson.

Tre vinnare fick över miljonen på V86

V86-spelarna fick för tredje veckan i rad känna på svårigheten att hitta vinnaren i åtta lopp. Inför den sista avdelningen fanns drygt sex system kvar med chansen till full pott och efter det att Going For Gold Zaz hade vunnit fanns 3 system kvar, vilka belönades med 1.351.617 kronor vardera.

Två av de vinnande systemen var "spikharry" (inlämnade på Kattarps Direkten i Malmö och Spelhörnan i Surahammar) där insatsen låg på 720 respektive 96 kronor. Det tredje systemet var inlämnat på Segertorps Centrumkiosk i Huddinge och här var insatsen 864 kronor.

Anders Nilsson/Kanal75