– Såg inte bra ut, men för tufft straff

TRAV

Erik Adielsson blev diskad för stallkörning – och fick 35 dagars avstängning.

Vittne till hela händelsen blev Adielssons kollega Conrad Lugauer.

– Det såg inte så bra ut, men över en månads avstängning är överdrivet, säger Lugauer.

Det tyska Derbyt på Berlins travbana blev dramatiskt – både under och efter loppet. Erik Adielsson, som körde Stig H Johanssons storfavorit Indigious, hade allt i sin hand med 400 meter kvar till mål. Men mitt i den sista svängen galopperade hästen – och förlorade sina chanser. Direkt efter galoppen vinglade Adielssons häst ut i andraspår, vilket störde en konkurrent. Samtidigt kom Chapeau, även den tränad av Stig H Johansson, fram invändigt och avgjorde loppet. Båda hästarna blev diskade, då de menade att Adielsson gett fördel till stallkamraten.

Adielsson fick 35 dagars avstängning för händelsen, något Conrad Lugauer, som slutade trea i loppet med Sir Mathijs, tycker är tufft. Han tycker synd om Adielsson – och berättar nu om hur han såg på den mycket omdiskuterade situationen som blivit en snackis i trav-världen.

– När hans häst galopperade sprang den ut lite vilket är mycket ovanligt. I samma ögonblick fick stallkamraten benen innanför och Adielsson kunde inte styra ner, då hade han kört över hästens ben. Det såg inte bra ut, men det var olyckligt. Dock ska tilläggas att banan var som en potatisåker, och våra hästar hoppade hela tiden, säger Lugauer.

Vad tycker du om att även Chapeau diskades?

– Reglementet är så, stallkamraten fick sig en fördel på grund av detta. Det var solklart.

Adielsson fick 35 dagars avstängning, din kommentar till det?

– Oj, det var tufft. Mycket tufft. Jag hade tippat på 14 dagars avstängning. Erik är en catchdriver som kör nästan varje dag och över en månads avstängning är överdrivet.

”Helt oacceptabelt”

Efter loppet utbröt ett, om möjligt, ännu större kaos på Berlins travbana. På stallbacken var det bråk, så stort att polis fick tillkallas. Stig H Johansson berättade för Travronden.se att Erik Adielsson blev hotad. Lugauer vet dock ingenting om bråket.

– Jag har bara hört rykten men om de hotat Erik så är det helt oacceptabelt, då måste travförbundet göra någonting.

Brukar det uppstå bråk på tyska travbanor?

– Absolut inte, säger Conrad Lugauer till Trav365.