– Är min största seger i karriären

Publicerad:
Foto: Kanal75

TRAV

Vårens bästa treåring.

Björn Röcklingers stenhårda sto Fly the World sänkte konkurrenterna den tunga vägen i Scarlet Knights lopp.

– Det är min största seger i karriären, utan tvekan, sade en mycket glad tränare.

Treåringarnas Vårfinal var bititeln till onsdagens huvudlopp som lockade med 200 000 kronor i förstapris och hade samlat flera av de talanger som tampats på Solvalla under upptakten av säsongen.

Fly the World har varit dominanten bland dessa och gick in i loppet som årets vinstrikaste treåring med 400 000 kronor insprunget.

En titel hon försvarade med eftertryck sedan Juha Siirtonen målmedvetet styrt fram utvändigt hetsige ledaren Djali Boko mitt i loppet.

Där gjorde Fly the World som så många gånger förr, reglerade fältet.

– Hon har en otrolig styrka och moral, berömde Röcklinger som själv satt upp bakom Donna del Sole som skar mållinjen som trea och gjorde stallnettot till en kvarts miljon.

– Det här betyder väldigt mycket för mig. Just unghästar är något jag vill satsa på, det är kanske de svåraste loppen, men när man lyckas finns det otroliga pengar. Fly the World är den bästa häst jag har tränat, jag märkte tidigt att hon har högre potential än någon jag haft tidigare, säger Röcklinger som fick hästen i träning i januari som tvååring.

– Det låg ett mejl från uppfödaren som frågade om jag ville ha en häst i träning. Det var inget svårt beslut att tacka ja, däremot var det tur att jag såg det eftersom jag är väldigt dålig på att kolla min epost.

Läckra årsdebutanter

En häst som lär drabba samman med Fly the World i årgångsloppen längre fram på säsongen är ultrastammade D.One. Utanför V86-spelet tog dottern till världsrekordhållarskan Giant Diablo andra raka segern i bländande stil från ledningen. Tiden blev 1.15,5/2 140 meter efter ett avslutande halvvarv under 1.11.

Lika fort gick det inte över upploppet i V86-inledningen där favoritspelarna kom undan med blotta förskräckelsen sedan 10-för-10-spelade Digital Ink räddade sig undan på målfoto mot vasst avslutande Kalle Quivivra.

– Han var lite laddad i dag och låg på lite för hårt. Hästen är bara fyra år och fick öppna snabbt första varvet, förklarade Stefan Melander vars häst kom i mål på 1.14,6/2 640 meter autostart.

En annan fyraåring som visade sig hantera äldre konkurrenter, må vara i betydligt lägre klass, var Stig H Johanssons It’s Amazing. Årsdebuten löstes på bästa sätt via ett rykande upplopp från fjärde par utvändigt.

Och på tal om årsdebutanter visade Askens Valencia att hon mycket väl kan etablera sig bland landets främsta ston redan i år. Jorma Kontio lämnade inget åt slumpen när han anföll 1 300 kvar och manglade sönder konkurrenterna på slutvarvet.

Motsatt uppladdning hade Traveling Man fått genom att springa 1.11,0 bakom stallkamraten Shaq is Back i förra veckans fartfest på Solvalla.

Det visade sig ha gjort gott och uppföljningen blev smått överlägsen seger efter tidig ledning.

Uranium och Lasse Punkari mer eller mindre kopierade upplägget från fyra veckor sedan då man blåste förbi fältet långt ut i banan i den avslutande avdelningen.

Oskar Svanberg och Pirjetta Laakso är tränarna bakom omgången två smärre överraskningar T.Wall's Damien och Rayon Lascaux som hjälpte upp V86-utdelningen till 14 508 kronor.

Robin Johansson/Kanal75

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!