Kuskarna måste visa mer stake

TRAV

Det är ingen lek att vara spelare.

Först måste man ha koll på ”en miljon” hästar.

Därefter ska oddset bedömas i förhållande till chansen.

Sen är det bara att hoppas att kusken inte gett upp på förhand.

Foto: Micke Nybrink

Det här är inte menat som kritik mot dem som kör, de flesta toppkuskar gör allt rätt och tar nästan alltid tillvara på hästens chanser. Har de en dålig pålle smyger de invändigt, sitter de på bästa hästen glider de fram mot spets eller dödens. Exaktheten är i vissa fall maskinell och det är också en av anledningarna till att det händer allt mindre i travloppen. Grabbarna är för bra helt enkelt. Missarna är för få.

Men det var inte där här jag skulle skriva om. Jag skenade lite. Jag ska i stället berätta en historia från Solvalla för några veckor sedan, en onsdag med V65 och med den vanliga haussen kring vissa hästar under eftermiddagen.

Just den här dagen var det en häst i ett årgångslopp som höjdes till skyarna av alla oss som jagar drag. Överallt pratades det om kusen som skulle sticka till ledningen och sen vinna skitlätt till sex gånger.

Vrålet sänker oddset

Nu står de ju aldrig i sex gånger när loppet går. Vrålet sänker oddset till kanske 3,50 och ofta är hästen snudd på ospelbar.

Hur som helst, jag gick min vana trogen en sväng på Solvallas stallbacke före tävlingarna och försökte nosa upp något hett. Då mötte jag kusken som skulle köra dunderdraget. Givetvis upplyste jag honom om att ”du vet väl att du vinner fjärde, spets och slut, det säger alla”.

Han såg ut som ett frågetecken. ”Skojar du? Han var usel senast, gick inget alls och spets blir nog svårt, nä, jag smyger.” Oj, den där kommer i alla fall inte jag betala för, tänkte jag.

Hur det gick? Tredje ytter, sen attack, rykande upplopp. Passas nästa gång! Vem som hade rätt råder det inget tvivel om.

Alltså: Det gäller att ha koll på kuskarna också, om de överhuvudtaget är inne på att de kan vinna, om de tänker ge sin häst en ärlig chans.

Höga odds ska de va

Själv gillar jag att spela hästar som står i höga odds och jag ger mig fan på att jag skulle vinna oftare om kuskarna hade lite mer stake.

Det vanligaste när jag lirat mina oddsare är att kusken smyger med i fjärde inner, får luckan på upploppet och speedar snyggt i skymundan.

Sen vinner de nästa gång till ett lågt odds. Helfestligt

?

Veckans tips