”Många hade roligt åt oss på förhand”

Publicerad 2017-06-09

Tror stenhört på adepten efter Sweden Cup-succén: ”Knäppte dem på näsan”

Tränaren Micael Broberg har höga förväntningar på Spitcam Jubb inför lördagens V75-start.

Bollnäshästen Spitcam Jubb slog ur underläge i Sweden Cup på Solvalla där han visade sådana sprinteregenskaper få trodde sexåringen satt inne med.

På lördagen testar Micael Broberg kort distans igen i Östersund V75.

– Många hade roligt åt oss på förhand men vi knäppte dem på näsan!

Micael Broberg är något av heltidsamatör på gården i Viksjöfors, inte långt från Bollnästravet. 17 hästar tränas på gården och stjärnan som drar det största lasset är sexårige Spitcam Jubb som efter ett formidabelt fjolår med 720 000 kronor intjänat bara blir bättre och bättre.

Efter uppvisningar i bland annat V75 över längre distanser provades den starke plötsligt i ”Lilla Elitloppet” – Sweden Cup – på Solvalla för ett par veckor sedan.

I sedvanlig oblyg stil deklarerade Micael Broberg att det skulle bli stordåd. Hästen skulle stå sig bra i konkurrensen och rekordsänka med åtminstone tre sekunder.

– Det var många som hade roligt åt det där. Någon hade skrivit i tipsen före loppet något i stil med att ”Micael Broberg tar ut stayern Spitcam Jubb i Sweden Cup. Vi står bredvid och fnissar”. Jag hade inte där att göra trodde folk. Då var det extra kul att få knäppa dem på näsan! säger Bollnäsamatören.

Deppar inte över spåret

Spitcam Jubb blir hårt betrodd i Storsjöpokalen (V75-5) på lördagen. En uppgift som återigen handlar om kort distans.

Nu kommer hästen med nyvunnen respekt även över 1640 meter. Enda hotet tycks vara spåret. Spitcam Jubb är startsnabb men det är osynat om han verkligen klarar att försvara innerspåret när bilen lämnar.

Micael Broberg är inte typen som deppar. Tvärtom.

– Jag har ingen anledning att inte vara optimist. De andra ska vara våldsamt snabba utifrån för att komma förbi oss på innerspåret. Spitcam är mycket snabb ut och vi var sugna på ett innerspår redan i Stockholm. I finalen lämnade Spitcam som trea-fyra en bit ut i banan utan att Kaj körde för fullt.

Ett test med Bold Eagle

Efter en toppinsats i försöket till Swedish Cup - där Spitcam Jubb avslutade tungt i spåren till en andraplats - blev det final och en hedrande fjärdeplats bakom vinnaren Volstead.

Trots att Spitcam Jubb inte var fullt körbar till slut och hängde på en töm krigade han till linjen. Micael Broberg hade 1.08,5 sista 700 på sin klocka.

– Jag var så stolt över hästen som gick nya rekordet 1.09,5. Kaj sa att ju fortare det går desto mer gynnad är han. Så jag skulle nästan ha velat vara med då Bold Eagle gick sitt rekord i försöket till Elitloppet! Jag tror att han hade sprungit under 1.09 då, kluckar Broberg.

Spitcam Jubb bröt ut över upploppet i finalen. Körande Kaj Widell blev avstängd för att för inte ha hållit rakt spår, ”varav medtävlare haft fördel” som domarna skriver.

– Det är så jävla löjligt. Precis som om Kaj ville släppa ut Ringostarr Treb och bli av med en placering. I Östersund kör Torbjörn Jansson och det är ju en rutinerad kusk man inte behöver oroa sig för heller precis.

Torbjörn Jansson känner Östersund väl och just innerspåret är mera gynnsamt där än på många andra banor. Det handlar om en lång ansats till svängen vilket spär på optimismen i Bollnäslägret.

– Jorma Kontio är en som sagt att det är en bra bana att ha spår ett på.

Micael Broberg har studerat konkurrenterna som ska kunna lugga hans häst på den åtråvärda ledningen. Broberg låter inte särskilt imponerad.

– Jag har kollat filmerna på exempelvis 3 Mellby Brunello och hans autostarter och det finns ingenting som säger att han ska komma förbi Spitcam. 4 Höwings Star har jag också tittat på. De hästarna är inte ens i närheten som jag bedömer det.

Vad säger du om chansen - om det går som du tror och hoppas från start?

– Tar han ledningen tror jag så klart att han vinner. Han känns fortsatt fruktansvärt fin hemma. Han går barfota igen. I Sweden Cup hade han ett helstängt huvudlag. Den här gången kommer jag troligtvis att testa ett lite annorlunda huvudlag för att han förhoppningsvis ska kunna öppna ännu lite fortare.

Och så åker den orangea på – huvan som blivit hästens kännetecken.

– Precis. Det är lite kul reklam med huvan. Den funkar som stänkskydd och täcker även pannan på hästen. Robert Bergh är en som har samma på sina hästar men han kör med svarta.

Fotnot: Östersund har gått ifrån konceptet med midnattstrav. Första V75-start på lördagen är klockan 16.20.

Mikael Wikner/Kanal75