Starta i monté – vinn resa för 50 000 kronor

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75 
Ny satsning på montén, med hästägaren i fokus
TRAV

En ny satsning på monté träder i kraft i april.

Som hästägare har du chansen att få resa för 50 000 kronor – om du startar din häst under sadel.

– Vi hoppas att serien kan bli en morot för hästägaren att peppa tränaren att välja monté, säger Stina Swartling, montéhandläggare på Svensk Travsport.

Montésporten i Sverige växer för varje år, och prispengarna i montéloppen har ökat succesivt. Samtidigt har Svensk Travsport och Sveriges travbanor gjort flera satsningar med bland annat utbildning och fortbildning för de aktiva inom sporten, samtidigt som antalet montélopp också ökar.

Nu instiftas också en serie för de hästägare som startar sina hästar i monté.

Serien, som har fått namnet Yesbox-montén, pågår från april till oktober i år och resecheckar på 50 000 kronor står på spel.

”Behövs för sportens utveckling”

I serien ingår ett antal på förhand utvalda lopp, oftast det montélopp som rids i samband med V75 på lördagarna, och ägarna till de deltagande hästarna samlar poäng. Den hästägare som efter seriens gång samlat flest poäng vinner en resecheck på 50 000 kronor.

– Vi ser att fler startade montéhästar behövs för att sporten ska kunna fortsätta sin utveckling. Tränarna beslutar givetvis var hästen ska starta, men vi hoppas att serien kan bli en morot för hästägaren att peppa tränaren att välja monté vid några av årets starter, säger Stina Swartling, montéhandläggare på Svensk Travsport, och fortsätter:

– Hästägaren är väldigt viktig för travsporten över lag och de kan vara med och påverka en hel del. Nu har de chansen att kamma hem ett pris som är utöver prispengarna, som nog allt som oftast återinvesteras i hästen. Detta blir ett pris som verkligen går direkt till ägaren, eller ägarna.

Första loppet i den nya serien rids på Romme 1 april

ARTIKELN HANDLAR OM

Monté