Trav

”Fan, ta mig till mållinjen nu...”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Fredrik Persson i stor intervju dagen efter miljonsegern Oron när hästen tappade fart innan mål Egna segerfesten – som uteblev: ”Någon var tvungen att köra”

Fredrik Persson, 44, vann Stochampionatet och tog hem 2,4 miljoner kronor.

För Trav365 berättar succémannen om känslorna vid målgången, varför han valde att ”nobba” segerfesten och orosmomentet 50 meter innan mål.

– När hon (Ultra Bright) såg publiken stannade hon och tappade fart. Jag tänkte bara: ”Fan, ta mig till mållinjen nu”, säger Fredrik Persson.

2010 vann Fredrik Persson Stochampionatet med Viola Silas. Under söndagen var det dags igen.

Efter ett osannolikt lopp, som hade precis allt, kunde en rörd Fredrik Persson göra segergest – och inkassera 2,4 miljoner efter att hans fyraåriga sto Ultra Bright satt nosen först.

Segertiden 1.12,9 över distansen 2 640 meter autostart är både nytt svenskt- och världsrekord.

– Det är en underbar känsla, en fantastisk skötare som satte hästen i kanonskick, och att det löste sig så bra. Det var min dag i dag, mitt lopp, sa Fredrik Persson efter segern på Axevalla.

”Som en lergubbe”

Trav365 får tag i en överlycklig Fredrik Persson dagen efter succén hemma på gården Fågelmara i östra Blekinge.

– Det är kanon, men man är som en lergubbe. Jag gick upp tjugo över sex i morse och har kört häst. Det har regnat som tusan, men det gör ingenting, säger han mitt i lunchpausen.

För Trav365 berättar Fredrik om känslorna vid målgången, oron 50 meter innan mål och varför han inte valde att fira segern tillsammans med ägarna.

Till att börja med Fredrik, din taktik på förhand var att ta ledningen i loppet och hålla det hela vägen...

– Ja, det var det först, men jag bestämde mig rätt så tidigt under dagen, när jag såg hur de övriga loppen gestaltade sig, att först gå i ledningen och sedan släppa till Stefan (Persson med Darling Mearas).

– När Stefan kom fort bestämde jag mig för att släppa. Jag hade ju hoppats att han skulle svara Johnny Takter och Cash Crowe (loppets storfavorit) men det gjorde han inte. Det satte mig i lite bryderier måste jag säga. Det var inte vad jag hade hoppats på och kände att det skulle bli svårare att vinna.

Favoriten galopperade

1 300 meter från mål galopperade favoriten Cash Crowe i ledningen. Det gjorde situationen för Fredrik Persson och Ultra Bright om möjligt än tuffare.

– Det blev en väldig upptagning då och man får koncentrera sig på sin häst så man inte kör upp i en vagn eller själv galopperar. Jag fick göra en snabb sidoförflyttning och hamnade fjärde utvändigt, säger Fredrik Persson.

In i sista kurvan tog dessutom jätteskrällen 12 Schatzi Fayline och Kim Eriksson kommandot och ryckte ifrån hela fältet. Då fanns det inte mycket som talade för en seger för Persson och Ultra Bright. Fredrik Persson lyckades hitta ut i tredjespår och kom förbi Schatzi Fayline med en rungande spurt.

– Känslan var att det var väldigt, väldigt långt fram och att det skulle vara svårt att hinna. Men jag kände att det bet oerhört bra och jag fick upp hoppet att det kunde gå.

”De var helt tokiga”

Ultra Bright passerade Schatzi Fayline, men 50 meter från mål stannade Ultra Bright upp.

– Jag blev konfunderad. När hon blev ensam på upploppet såg hon publiken. Hon stannade till, spelade med öronen och tappade fart. Jag tänkte bara: ”Fan, ta mig till mållinjen”.

Vid målgången svarade Persson för en segergest. Senaste segern i Stochampionatet med Viola Silas går inte att jämföra med den här.

– Det går inte att jämföra. 2010 var på förhand en ”tråkig” dag. Jag var jättefavorit och alla krävde att hon skulle vinna. Så var det inte nu.

Vad gick igenom ditt huvud när du passerade mållinjen?

– Mest att det var så oerhört skönt. Det är de stora loppen man vill vinna och att få vinna sitt andra Stochampionat, det stärker ens självförtroende.

Efter målgången kunde Fredrik se ägarna, Heiki och Bengt Andersson, som stod på läktaren, med upptryckta Ultra Bright-tröjor.

– De stod och hoppade på läktaren när jag körde förbi. De var helt tokiga. Det är härliga ägare som har stöttat mig i hela karriären, de är så väl värda det här, säger han.

”Fått god mat”

Trots segern, värd 2,4 miljoner kronor, valde Fredrik Persson att ”nobba” segerfesten. Han och frun tog hästbussen hem till gården i östra Blekinge i stället.

– Ägarna och allihopa var på Stadshotellet i Skara. Men någon var ju tvungen att köra bussen. Det viktigaste är att få hem hästarna. Firandet får jag ta någon annan gång. Jag var hemma halv tolv, och gick upp tjugo över sex i morse, säger han och skrattar.

Men Ultra Bright har firat?

– Ja, hon har fått god mat med massa morötter. Hon har gått ute i hagen med sin kompis och mår alldeles utmärkt. Jag tror hon vet om att hon gjort något bra.

På resan hem i den svenska sommarkvällen fick Fredriks fru sköta allt sms:ande, för det plingade till i telefonen i stort sett hela vägen hem.

– Det har varit precis hur mycket som helst. Frun fick hålla på hela tiden. Men, det är bara roligt, det är ju så det ska vara.

”Visar att det går”

Vad betyder segern för dig som tränare och kusk?

– Ja, det är ju jättestort. Det här gör ju att man kan få in lite nya hästar och nya ägare som vill satsa, och gamla ägare som vill fortsätta att satsa. Man kan ta fram nya stjärnor helt enkelt. Detta visar även att det går att vinna, även om du inte håller till på en storstadsbana. Det går att träna hästar här nere, säger Persson, med Kalmar som hemmabana, och ger en förklaring till framgången:

– Jag har hållit på i många år. Jag vet vad som krävs för att ta fram hästar till de här stora loppen och har fått erfarenhet, när man varit där förut. Jag kommer nog vinna något fler storlopp.

Ultra Bright tog sin sjätte raka seger vid vinsten under söndagen. Nästa start för hästen blir i kvalet till Stoderbyt 22 augusti.

– Hon har bara blivit bättre och bättre hela året och jag tror att det finns lite mera i henne.

Till sist, hur laddar du om nu efter söndagens urladdning?

– Ha ha, det finns ju ingen bättre än att köra häst en sådan här dag. Man går ju på moln. Så det är bara en fröjd och helt underbart just nu.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!