Vann storloppet – firar med utlandssemester

Carl Johan Jepson: ”Det behövs”

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Malin Albinsson/TR BIld
Carl Johan Jepson och Activated

Stjärnkusken Carl Johan Jepson, 41, vann StoChampionatet med Fredrik Wallins Activated.

Det firar han med semester.

– Reseledaren säger att vi ska till Bulgarien, skrattar han.

Framgångarna för travkusken Carl Johan Jepson bara fortsätter. De senaste åren har 41-åringen på allvar etablerat sig i eliten, och nu mer är han ett givet namn när de stora loppen och de stora prischeckarna ska delas ut.

För fyra år sedan körde han in åtta miljoner kronor som kusk, i fjol hade han ökat på till 23,9 miljoner kronor – och redan nu visar årets siffror 18,8 miljoner kronor.

Under söndagen på Axevalla tog Carl Johan Jepson sin hittills största seger i karriären – det när han vann StoChampionatet på Axevalla med Fredrik Wallins Activated, ett lopp som är det största travloppet för de fyraåriga stona med ett förstapris på 2,4 miljoner kronor.

Stjärnkusken firar nu den segern med utlandssemester.

”Följt det sedan jag var liten grabb”

Carl Johan Jepson har följt just StoChampionatet på Axevalla sedan barnsben, och att vinna det största loppet på travbanan på Skaraslätten värderar stjärnkusken högt.

– Det är alltid svårt att värdera och sätta lopp mot lopp, men det var ett väldigt högt förstapris och det mesta jag kört in någon gång i ett och samma lopp. Jag har följt StoChampionatet sedan liten grabb och känslomässigt betyder det jättemycket, och det var helt fantastiskt. Jag har varit trea i StoChampionatet tidigare, men nu fick jag sätta dit den och det var en härlig känsla, säger Carl Johan Jepson.

Någon tid för att fira fanns dock inte – redan under måndagen var det lunchtävlingar hemma på Färjestad.

– Vi var ute och åt en bit mat, annars var det lugnt, berättar han.

Går det att tända om, från vinnarcirkeln på Axevalla till lunchtrav på Färjestad?

– Ja, det får man allt se till att göra, det är andra hästägare och andra tränare som man kör åt och man måste försöka göra ett så bra jobb som möjligt. Jag tycker heller inte att jag har några problem med att tända om, jag vann två lopp på Färjestad i dag och hade bra placeringar rakt igenom.

”Hon visade sig vara bäst”

Fredrik Wallins Activated chockade många när hon vann Drottning Silvias Pokal på Åby så sent som 11 maj, men trots den storsegern slog hon återigen ur underläge i StoChampionatet på Axevalla. Men Jepson hade inte gett slaget förlorat på förhand, trots att ekipaget startade från spår tolv i StoChampionatet.

– Hon var andrahandsfavorit innan utaggningarna till StoChampionatet och den häst som jag minst ville möta i uttagningarna var just Björn Goops Zeta Kronos som vi slutade tvåa bakom, den körde jag i loppet innan det och tyckte den var riktigt bra då. Fredrik frågade mig innan uttagningarna om vi skulle köra med skor eller barfota, och då sa jag att vill vi vinna så måste vi köra barfota, för jag hade den respekten för Goops häst, säger Jepson och fortsätter:
– Sedan blev förberedelserna inför uttagningarna till StoChampionatet inte helt optimala, det blev lite strul innan start och så som gjorde att det inte blev helt optimalt. Inför finalen så var vi noga med förberedelserna och det fungerade helt perfekt.

Jepson har kört StoChampionatet från just spår tolv tidigare, något han hade med sig den här gången.

– Jag vet att det går att vinna från spår tolv i StoChampionatet, dels att det är 2640 meter och ston, men också för det långa upploppet. Samtidigt så trodde jag att skulle vi kunna slå Conrads Rödluva så måste det bli något knas för den, men nu visade det sig att Activated bara var bäst, i varje fall den här gången.

”Sugen på att chansa invändigt”

Vad hade du för känsla i loppet?

– Jag hade faktiskt bra känsla hela tiden, det började bra med att vi kom ner i rygg på Rikard N Skoglund och Racing Brodda och sedan fick jag gå tre svängar på innerspår och därmed spara meter, Activated låg heller inte på någonting utan var avslappnad och fin. Jag förstod att Lennartsson skulle gå före Rikard med Global Vintage och då hängde det på att den skulle hålla till upploppet, och det var precis vad den gjorde och då fick vi med oss bra fart, säger Jepson och fortsätter:
– Jag var faktiskt ett tag sugen på att chansa invändigt för det blev några hästar som kördes i andraspår som inte var så betrodda, men jag fick som sagt tre svängar på innerspår och fick rygg på Rikard N Skoglund, precis den rygg jag på förhand ville ha för den hästen tycker jag är bra och underskattad, och jag förstod att vi skulle få bra draghjälp av den.

Vad säger du om Activated, som nu vunnit både Drottning Silvias Pokal och StoChampionatet?

– Det är en toppmärr helt enkelt, hon är både stark och snabb och sedan tål hon att gå lite tuffa lopp, och går inte bakåt av det. Både inför Drottning Silvias Pokal och StoChampionatet hade hon fått tuffa lopp men hon gick istället framåt av det, och det är bara att ge beröm till tränaren Fredrik Wallin som gjort ett fantastiskt jobb.

”Jag bara hänger på”

Carl Johan Jepson firar nu segern i StoChampionatet med utlandssemester.

– Jag är på väg till Arlanda nu, det blir en vecka ledigt.

Vart bär det av?

– Reseledaren säger Bulgarien, jag bara hänger på, skrattar Jepson och avslutar:
– Det behövs lite semester när man tävlar i den utsträckning som jag gör, ibland måste man vara ledig. Just den här veckan när V75 avgörs högt uppe i landet så passade det bra att åka iväg en vecka. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN