Drömstarten på säsongen: ”Nöjd”

Stjärnan vann på topptid direkt: ”Tränat väldigt bra hela vintern”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Marcus Melander.
Foto: TR Bild
Marcus Melander.

Förra året slog han rekord och körde in drygt 50 miljoner kronor till stallet i USA.

Nu har svenske Marcus Melander fått en flygande start på den något corona-försenade tävlingssäsongen på andra sidan Atlanten.

– Jag är väldigt nöjd, säger han.

I fjol: 5,3 miljoner dollar, drygt 50 miljoner kronor inkört till stallet och utnämnd till ”Årets tränare” i USA.

Tävlingssäsongen i USA har blivit något försenad på grund av corona, men nu är det igång och den svenske succétravtränaren Marcus Melander, 27, har fått en flygande start.

I söndags vann båda försöken i Graduate Serie för fyraåriga hästar på banan Tioga Downs.

Gimpanzee, som var Elitloppsaktuell innan pandemin slog mot världen, gjorde årsdebut i loppet och vann på topptiden 1.09,2.

Han kördes resolut till ledningen i en snabb öppning och höll hela vägen.

– Tiden är bra! Tioga är inte den snabbaste banan och i går var den fin, men inte hypersnabb. Det var lite blåsigt, tuff öppning och det var lite tufft att gå i ledningen. Tider är tider, men intrycket var väldigt bra, säger Marcus Melander om hästen som ägs av Unibet-grundaren Anders Ström i hårdsatsande stallet Courant, samt Lennart Ågren, SRF Stable.

”Härlig häst”

1.09,2 var nytt banrekord med runt en sekund.

– Det är en härlig häst. Att kunna vara så fräsch och löpglad efter tuffa säsonger som två- och treåring där han mött de bästa hela tiden. Att komma tillbaka som fyraåring och se lika bra ut, om inte ännu bättre, är fantastiskt. 

Framtiden för segerstaplaren Gimpanzee, som blev trea i Hambletonian i fjol, ser ljus ut.

– Han har ett till sånt här försök på Meadowlands om två veckor, sen finalen. Efter juli har han inte så många renodlade fyraåringslopp, då får han starta mot äldre hästar, det finns mycket lopp att gå i.

Förstapriset för Gimpanzees seger: 25 000 dollar.

”Jätteintressant häst”

Grand Swan, som gjorde debut för Marcus Melander, vann det andra försöket. Tiden: 1.10,2.

– Det är en jättefin märr som jag fick in i träning för en månad sen. Jätteintressant häst, faktiskt. Det blir ett fint tillskott till eliten, det känns som det finns rejäl utveckling i hästen. 

Stallet slog alla tidigare rekord förra året, hur ser du på årets säsong?

– Hästarna har tränat väldigt bra hela vintern, jag har varit jäkligt nöjd med dom. Fräscha och fina, ja jäkligt nöjd. Men i och med corona, när allt blivit fördröjt, några lopp har ställts in, några ha flyttats, så är det svårt att sätta upp några såna mål. Det viktigaste är att hästarna tävlar bra och springer in så mycket pengar som möjligt. Jag är väldigt nöjd med stallet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN