Succétränaren: Jag har alltid trott på mig själv

avAndreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TR Bild
Får Pasi Aikio fira en ny Derbyseger på söndag?

Solvallatränaren Pasi Aikio är idag en av landets hetaste tränare.

Nu berättar han om arvet efter Stefan Hultman, framgångarna och om möjligheten att vinna Derbyt i år igen.

– Den gula kavajen är lite kort i ärmen. Jag skulle behöva en ny, säger 48-åringen till Trav365.

Pasi Aikio är i dag en av landets mest framgångsrika tränare. I sitt stall återfinns stjärnor som 2018 års derbyvinnare och segraren av årets upplaga av Jubileumspokalen, Who's Who, och det stora treåriga framtidslöftet Fort Knox.

I oktober 2014 lade Aikio ner sin egen tränarrörelse för att bli försteman åt Stefan Hultman. Två år senare drabbades den forne stortränaren av en hjärtattack och meddelade att Pasi skulle få ta över verksamheten. Något som han inte ångrar även om det till en början blev stora förändringar.

– Självklart var det ett stort beslut att ta över en så stor och fin verksamhet som Stefan hade. Det var under olyckliga omständigheter allt skedde, men jag har aldrig ångrat mig, säger Solvalla-tränaren och fortsätter berätta om övertagandet:
– Det var till en början många som lämnade stallet. De hade ju sin häst hos Stefan och jag tyckte inte det var så konstigt. Det var absolut inget jag tog personligt.

”Jag har alltid trott på mig själv”

Kunde du drömma om att bli så här framgångsrik?

– Jag har alltid trott på mig själv och det jag gör. Jag tänkte väl om att jag får ett bra material, så kan det bli riktigt bra. Jag har jobbat på många ställen och har genom åren skaffat mig erfarenheten som krävs. Jag är väldigt nöjd med hur allt fungerar för tillfället.

– Jag har jättebra träningsmöjligheter och sedan måste jag även nämna Travkompaniet som är oerhört viktiga att ha i ryggen.

”Siktar mot Kriteriet”

Under gårdagen berättade 48-åringen om det treåriga superlöftet Fort Knox. Den förväntade duellen med Svante Båths Bythebook uteblev då Fort Knox galopperade i inledningen. Nästa uppgift för treåringarna är Kriteriet som avgörs på Solvalla den 29 september.

– Kriteriet är givetvis det stora målet och det är då han ska vara som allra bäst.

”Fantastisk avslutning senast”

På söndag är det återigen dags för en av årets höjdpunkter för alla travälskare. Fyraåringsloppen Svenskt Travderby och Derbystoet ska kröna sin kung och drottning på Jägersro. I fjol kunde Pasi Aikio se sin stjärntravare Who's Who defilera hem loppet efter en av de mer svettiga bortre långsidor vi sett.

I år har han chansen att ta en ny titel med Alone, även han en son till Maharajah. Precis som förra året har han en viss Örjan Kihlström i vagnen. Att hästen är i toppslag råder det ingen tvekan om efter en makalös slutforcering senast i kvalen.

– Hästen har verkligen utvecklats sen de två starterna i sprintermästaren och avslutningen senast är ju helt fantastisk. Han gick i mål med full fart och med krafter kvar, säger Pasi och berättar vidare om hästens chanser i Derbyt:

– Vi slår ur underläge från bakspåret och vi möter verkligen tufft motstånd. På förhand vill jag ändå ligga lite lågt, men skulle han få sitt lopp så är vi väl inte helt avskrivna. Jag har i alla fall en häst som kommer med full form och sen får vi se hur långt det räcker.

”Fyra miljoner till vinnaren”

Svenskt Travderby har körts sedan 1928 och är ett av de mest klassiska och prestigefulla lopp som finns. Alla hästar i finalen är premiechansade vilket innebär att prissumman fördubblas. Detta innebär i praktiken att segraren får smått osannolika fyra miljoner kronor.

Given förhandsfavorit blir Conrad Lugauers Campo Bahia som bland annat vunnit årets upplaga av Kungapokalen. Pasi Aikio har stor respekt för sin motståndare.

– Jag ser det som givet att Campo Bahia blir stor favorit. Hästen har gjort det fantastiskt bra och blir självklart mycket svår att besegra. Det finns även fler hästar i sådana här lopp som är av yttersta sort.

”Behöver en ny gul kavaj”

Solvalla-tränaren är regerande mästartränare i Svenskt Travderby efter segern med Who's Who ifjol. 48-åringen berättar om känslan att kunna vinna två år i rad.

– Även om jag inser att det blir jättesvårt så finns ju chansen där. Självklart är det ju en dröm att kunna vinna med ytterligare en Maharajah-son med Travkompaniet. Den gula kavajen är lite kort i ärmarna, så jag tycker väl ändå att det är dags att jag får en ny, säger tränaren skämtsamt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75

Solvalla

Hästar

V86

Jägersro