Stjärnan missar SM efter otäcka skadan

Ryttaren helt knäckt efter olyckan: ”Jag är psykiskt nedbruten”

avAndreas Örtengren

1 av 2 | Foto: Foto: Lars Jakobsson TR / BIlD
Sofia Adolfsson

För en vecka sedan skadade sig montégiganten Sofia Adolfsson, 28, sig allvarligt i en ridolycka.

Nu berättar hon om besvikelsen över att missa SM–finalen på Åby.

– Just nu är allt bara mörker, säger hon till Trav365.

Det var under förra onsdagen som olyckan var framme under en ridtur, för en av landets ledande montéryttare Sofia Adolfsson, som bland andra storsegrar vunnit Monte–SM med Candor Hall, för två år sedan.

Hon föll av hästen och fallet tog så illa att hon drabbades av en fraktur på ett knä.

– Jag trodde till en början inte att det var så allvarligt. Efter ett tag när jag ställde mig upp så hade jag smärta i ett av benen. Det gjorde väldigt ont och jag kunde knappt ta mig hem.

”Blivit sparkad i huvudet”

Sofia har under sin karriär skadat sig vid flera tillfällen tidigare, men aldrig så här allvarligt.

– Jag har ramlat i minusgrader, skadat nacken, blivit sparkad i huvudet och trampad på både ben och armar. Alla dessa gånger har det känts mer allvarligt än vad det gjorde nu. Jag är förbannad på min kropp som inte kunde klara av det här fallet.

”Klarar inte se sändningarna på tv”

Skadan kommer ytterst olägligt för en av landets mest framgångsrika ryttare. Nu till helgen är det V75 på Åby då SM-finalerna ska avgöras. Sofia skulle ha deltagit i montéryttar–SM och besvikelsen är total.

– Jag är helt knäckt. Jag kan inte se ett trav eller montélopp för tillfället och kommer heller inte klara av att se tävlingarna på lördag. Jag har sett fram emot den här helgen så länge och just nu är det bara så tungt, säger hon och berättar vidare om sina tankar:

– Jag hade verkligen stora förhoppningar inför lördagen och allt bara försvinner. Detta var en stor kalldusch för mig och jag står för att jag är ledsen. Just nu är jag bara så psykiskt nedbruten.

”Ger inte upp”

Mitt i all besvikelse finns ändå ett hopp. Sofias envishet är enorm och hon ska tillbaka till tävlingsbanan så fort det bara är möjligt.

– Jag vill verkligen tillbaka så fort som det går. I natt drömde jag om röntgenbilder och jag hoppas verkligen bli helt återställd. Jag kommer inte ge upp utan jag har en stark vilja och kommer tillbaka ännu starkare, berättar hon och tillägger:

– Jag är väldigt envis. När jag föll gick jag hem och till sjukhuset tog jag mig på egen hand. Det är en del av min personlighet och så kommer det nog alltid att vara.

Vad har läkarna sagt?

– Läkarna säger att de tror att jag ska bli helt återställd vilket jag hoppas stämmer. Rent tidsmässigt pratar de om sex veckor. Det kanske inte är så lång tid men med tanke på SM så känns det extra jobbigt nu förstås. Jag är en tävlingsmänniska och vill vara på banan.

Under rehabiliteringen fyller hon tomrummet med saker som vanligtvis inte hinns med i en hektisk vardag.

– Jag försöker umgås mer med vänner och familj. Ofta finns det inte så mycket tid men nu har jag all tid i världen. Jag har inte sett på film på flera år känns det som, så det finns mycket att välja på.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Trav

V75