”Är startsnabb och det är toppchans till seger”

Grand Slam 75-tips: • Micke Carlssons guide lopp för lopp • Lördag 25 juni på Rättvik

Xerava C.D. spikas på GS75-spelet.

Rättvik kör traditionsenligt trav på midsommardagen med Grand Slam 75 och bjuder på finfin sport med Breeders Crown för landets tre- och fyraåringar.

Dessutom tackar ”världens bästa dalahäst” On Track Piraten för sig när 14-åringen gör karriärens sista start – på hemmaplan med Hans R Strömberg i sulkyn.


ANNONS: Här kan ni rygga Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


GS75-1

Daniel Redén dominerar kolossalt med sina hästar för dagen och har flera riktigt bra chanser på GS75. Tillsammans med Örjan Kihlström inleder han med favoriten 8 Versace Face i det här stayerloppet. En stark rackare som har utvecklats bra i år men efter två raka segrar över lång distans, så stämde det inte i Harper Hanovers senast. Han hamnade där i en kall rygg och blev dragen bakåt när konkurrenterna framför tröttnade. Bara att glömma det loppet med andra ord. Springspår på tillägg här och visst kan han mycket väl bara krossa samtliga. 10 Devs Definitif har också haft en makalös utveckling senaste åren och vunnit flera lopp i V75. En stark häst som också gillar långa distanser som han har vunnit över flera gånger. Segerstrider igen. 5 Hefner Am är draget i loppet. Han var grymt stark som tvåa i V75 för tre starter sedan efter en tuff löpning. Har därefter gjort bort sig med galopp två gånger i rad (funkade inte i jänkarvagnen näst senast) och ser ut i skrivande stund att bli lite bortglömd, även om strecken lär öka markant under lördagen. Är stark och rejäl och felfri kan han mycket väl vara med och slåss om segern.

GS75-2

Hans R Strömberg ska inte bara tacka av sin stjärna On Track Piraten idag. Han har onekligen en ny topphäst i vardande i 5 Xerava C.D. som har imponerat stort. Det treåriga jättelöftet tog hem Guldstoet senast som hon enkelt vann från ledningen. Tufft såklart att säga att det är en arvtagare till On Track Piraten som har tjänat 19 miljoner kronor, men helt klart är det här något alldeles extra till häst. Är startsnabb och är formen bibehållen är det nog en toppchans till en ny seger. Men kan även vinna loppet från andra positioner. Jag dubbar dock systemet med 4 O’Mara Zon som också är en riktigt löftesrik treåring. Daniel Wäjerstens fina sto inledde karriären med tre raka segrar, och var hårt betrodd i försöket till E3 senast där det dock blev galopp innan bilen släppte fältet. Felfri nu kan det bli snabb revansch och hon har spår invändigt om favoriten.

GS75-3

2 Chestnut har tagit fyra segrar på de sex senaste starterna för Oskar Kylin Blom. Men efter senaste seger flyttades hästen till Daniel Redén och givetvis blir det mycket intressant att se honom i debuten för sin nya tränare. Troligen så är han väl totalt stenklar direkt, eftersom träningsrapporterna går i dur där Redén säger att han är mycket nöjd med Chestnut i jobben, att det känns som en bra häst som orkar med sig själv. Toppläge bakom bilen och givetvis svårslagen direkt. Han kommer även att tävla barfota bak. Ett motbud till den stora favoriten är 7 Conrads Diderot som har vunnit fyra lopp på de sju senaste starterna. Övertygade vid segern senast där hästen kördes fram i dödens på slutvarvet och lita på att Robert Bergh är sugen att ha ett ord med i laget här. Byngligt läge med hästen är stark och tuff och visade om inte annat senast att han tål att göra jobbet själv.


ANNONS: Här kan ni rygga Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]GS75-4

Timo Nurmos årsdebuterar sina två toppston, 2 Lara Boko och 6 Isabelle Cash i Breeders Crown för fyraåriga ston. Lara Boko vann Svenskt TravOaks i fjol i förkrossande stil från dödens och den snart fyrafaldiga miljonärskan har mycket hög kapacitet, men har heller inte varit att lita på tidigare. Känns mycket mer lugnare och mer harmonisk nu enligt Nurmos som är nöjd med hur vinterträningen har varit för båda sina ston. De kommer båda mycket väl förberedda och även om det är uttagningslopp till Stochampionatet som hägrar i nästa start, så kan man lita på att de är mycket väl preparerade direkt och jag tror att det här loppet står helt mellan dessa två. Garderingen på Isabelle Cash är given då Nurmos håller henne minst lika högt som Lara Boko. Hon är inte ett dugg sämre än Oaks-segrarinnan säger Solvalla-tränaren och då även Isabelle Cash har tränat mycket starkt är hon given i segerstriden. Hon visade i fjol flera gånger vilket toppsto hon är. Minns när hon avslutade sylvasst i försöket till Oaks och flög fram över upploppet till seger och var sedan en av förhandsfavoriterna i finalen, där det dessvärre blev startgalopp.

GS75-5

5 Night Art är en av Robert Berghs bästa treåringar. Han vann i övertygande stil på Solvalla från ledningen näst senast, där han drog undan i ett tufft tempo. Senast galopperade han bort sig som storfavorit i försöket till E3, då han var lite för laddad i starten. Såg annars mycket fin ut och felfri kan det bära av till ledningen här, och då blir han svårslagen. 8 Rocket Tile har också börjat karriären bra med två segrar och två andraplatser på fyra starter. Senast fick han ge sig motvilligt mot övermakten då Barack Face slog av honom från dödens precis före mållinjen. Iskallt läge här men är ändå bara nog att strida om segern om det klaffar.

9 Last Dying Breath är obesegrad felfri och har vunnit i fem av karriärens sex starter. Segrarna är tagna från ledningen men intrycken har verkligen varit tiptop. Nu får han sitt elddop mot tuffare konkurrenter och från bakspår. Det ska bli intressant att se hur han står sig mot dessa konkurrenter.

GS75-6

On Track Piraten gör karriärens sista start och kommer att få ett fint avtackande av hemmapubliken i Rättvik. Alla sagor har ett slut och nu tackar dalahästen för sig, 14 år gammal, med drygt 19,2 miljoner kronor på kontot. ”Piraten” har lottats till spår åtta bakom bilen och torde ha små chanser därifrån. Det är istället Redén och Kihlström som är favoriter igen och den här gången med 6 Missle Hill i snabbloppet. Hästen har inte vunnit på länge och har inte fått till det efter en misslyckad satsning i Frankrike i vintras. Galopperade senast bakom bilen vilket är ovanligt för honom. Redén säger att Missle Hill inte har kommit med i loppen på sistone, men tränar riktigt starkt och är så pigg och formstark att det känns som att han håller på att springa ur selen hemma. Jänkarvagn på nu för första gången på länge och givetvis ett hett vinstbud. 2 Diamanten gör det jämnt och bra varje gång men vinner inte så ofta. Efter en andraplats i Gulddivisionen i Umeå bakom Don Fanucci Zet var han sedan tvåa i försöket till Sweden Cup bakom Bepi Bi, och satt sedan fast med krafter kvar i finalen. Är snabb ut bakom bilen och kanske väljer Goop att prova i ledningen den här gången? 4 Antonio Trot har varit ruskigt bra i sina senaste starter för Magnus A Djuse och verkligen hittat en formtopp. Utmanade Don Fanucci Zet näst senast i Umeå efter ett mycket starkt slutvarv, och spurtade även fullt godkänt senast i Mantorp i Gulddivisionen som trea. Står lite på tur för en seger och det känns som att han kan vinna när som helst.

GS75-7

Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker avslutar omgången. Per Nordström har fått fram en ny topphäst i 12 Kentucky River som han också säger är hans derbyhäst i år. Kentucky River har svarat för två femstjärniga insatser på slutet och speciellt i V75-finalen under elitloppshelgen var han kolossalt bra vid segern. Sämsta läget nu med spår tolv, men felfri torde det vara en toppchans att han rundar samtliga. Är dock inte helt att lita på ännu, och det finns motbud. 11 E.L.Jetpack var grym vid segern i comebacken där han årsdebuterade på 1.12,7/2140a. Ska ha gått framåt mycket med det loppet i kroppen säger Nurmos som siktar på det finska Derbyt i höst. Stallkamraten 10 Lee Harvey Bros var en av snackhästarna förra sommaren då han som treåring gjorde flera fina prestationer men blev sedan sjuk. Återkommer nu efter ett långt uppehåll och även om Nurmos hästar alltid är väl förberedd i comebacken, så är han inte i toppform. Bakspår för samtliga dessa tre nämnda, och det hetaste motbudet som står perfekt till med spår två bakom bilen är 2 Power Doc. Åke Lindbloms fyraåring spurtade rykande till andraplatsen i finalen av Kungapokalen efter två raka segrar innan dess. Kan bli svår att nå för bakspårshästarna om det är samma form här.


ANNONS: Här kan ni rygga Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


Carlssons tre bästa:

5 Hefner Am (GS75-1) grym som tvåa i V75. Kan krossa allt felfri.

6 Isabelle Cash (GS75-4)

Toppsto och minst lika bra som stallkamraten och favoriten Lara Boko. Strålande träningsrapporter.

2 Power Doc (GS75-7) vrålspurt som tvåa i Kungapokalen. Har läget gentemot favoriterna.

Carlssons GS75-system


GS75-1: 8–10–5–1–7 (3–4)

GS75-2: 5–4 (6–3)

Gs75-3: 2–7 (1–3)

GS75-4: 6–2 (1–8)

GS75-5: 5–8–9 (2–10)

GS75-6: 4–6–2–5 (11–7)

GS75-7: 12–2–11–6 (10–1)

Systemet är på 1920 rader / kronor.