”Det tog stopp – värsta jag har varit med om...”

Proffstränaren Admir Zukanovic blev sparkad av en häst: ”När jag vaknade såg jag ambulanspersonal”

Uppdaterad 2021-11-29 | Publicerad 2021-11-23

Amir ”Adde” Zukanovic skadade sig i samband med att han skulle sko en häst.

Åbyproffset Admir ”Adde” Zukanovic skadade sig allvarligt i stallet.

Han sparkades av en häst och fördes med ambulans till intensiven.

Med några dagars distans berättar han om olyckan.

– Jag hann bara reagera och tänkte att nu händer något som inte ska hända, säger 36-åringen till Trav365.

Det var i fredags som olyckan var framme för proffstränaren Admir Zukanovic, något som facktidningen Travronden var först med att rapportera om.

”Adde”, som alla kallar honom, var på väg att avsluta arbetsdagen med att sko en häst då något plötsligt gick fruktansvärt fel.

Hästen sparkade honom i magen med full kraft.

Sparkades i magen: ”Föll ihop”

Smällen blev kraftfull – men först trodde inte Zukanovic att det var så allvarligt, men efter en stund segnade han ihop.

– Det måste hänt något som hästen uppmärksammade. Jag hann bara reagera och tänkte att nu händer något som inte ska hända, jag föll ihop. Första grejen jag tänkte var att det inte var så farligt men när jag reste mig tog det bara stopp. Jag kröp ihop och ramlade. När jag vaknade fanns ambulanspersonal på plats, men det var väldigt otäckt innan jag visste vad som hänt, säger Admir till Trav365 och berättar vidare om resan till sjukhuset:

– Jag fördes med ambulans till intensiven och måste säga att sjukvården är fantastisk, grymt proffsiga människor som tog hand om mig. Jag har familj och barn och reagerade direkt hur det hade kunnat sluta. Det är många grejer som går igenom ens huvud i en sådan situation. I ambulansen fick de liv i mig, efter att jag varit borta ett tag – och gav mig smärtlindring. De tog alla prover och jag minns jag kände mig yr och fick en spypåse.

Hur mår du och hur lyder prognosen från läkarna?

– Jag är ganska pigg för tillfället men det gör jävligt ont om jag skulle lyfta något tungt, då får jag sota för det efteråt. Jag räknar med att kunna sko igen om tio dagar.

– Jag har fått blod i buken då en ven spruckit. Jag fick två påsar blod för att inte tappa blod på sjukhuset. Jag låg på intensiven under helgen men i söndags flyttades jag till öppna avdelningen. Jag sa åt dom i söndags att jag inte ville vara kvar längre och då tog de beslutet att jag fick åka hem.

Admir Zukanovic klarade sig efter omständigheterna väl i den otäcka olyckan.

”Kunde slutat betydligt värre”

Med några dagars distans. Sitter det i huvudet på dig?

– Jag har hållit på med hästar i många år och det här är det värsta jag varit med dom. Jag har åkt ur vagnen tidigare men det här var värre. Men jag har haft tur i oturen att det tog på ”rätt” ställe.

Admir Zukanovic tog ut sin proffslicens 2016. 36-åringen är huvudtränare för Stall Denco och har för närvarade 48 hästar på sin träningslista – där merparten är unghästar.

Följ ämnen i artikeln