Ulf Ohlsson: ”Det hade kunnat sluta riktigt illa”

Stjärnkusken berättar om mardrömshelgen i Göteborg • Kör inte på V86 • Framtiden oviss: ”Tar en dag i taget”

Kuskproffset Ulf Ohlsson har ordinerats vila av läkarna efter de skador han ådrog sig under helgen i Göteborg.
Kuskproffset Ulf Ohlsson har ordinerats vila av läkarna efter de skador han ådrog sig under helgen i Göteborg.

Stjärnkusken Ulf Ohlsson svimmade och fick läggas in på sjukhus.

Nu berättar han om de hemska dygnen.

– Benen bara försvann och hjärnan fick en riktig smäll, säger 57-åringen till Trav365

Under lördagen var det stor travfest på Åbytravet i Mölndal, strax utanför Göteborg.

Mängder av SM-tecken och flera EM-titlar stod på spel när banan arrangerade sina V75-tävlingar.

En av alla stjärnor som fanns på plats var Ulf Ohlsson med över 6 300 segrar på kuskkontot.

Men helgen blev inte som han och hans sambo Elin Gustavsson hade tänkt sig.

”Svimmade – en jäkla karamell”

Samma dag som V75-tävlingarna skulle köras svimmade 57-årige Ohlsson på hotellet och slog i huvudet.

Nu med några dagars distans berättar han om sina minnen från lördagsmorgonen.

– Jag kände inte så mycket till en början och gick upp på morgonen för att gå på toaletten. Sen försvann bara benen och efter det kommer jag inte ihåg något på ett tag. När man svimmar tar man ju inte emot sig. Min sambo Elin hörde en riktig duns. Det blev en jäkla karamell och hjärnan fick en riktig smäll. Jag låg avsvimmad en stund och de tillkallade ambulans. Sen vaknade jag till och kunde gå ner själv till ambulansen, säger Ulf Ohlsson och berättar vidare om sjukhusvistelsen på Sahlgrenska sjukhuset:

– Personalen på sjukhuset var helt fantastiska, det måste jag verkligen säga. De förklarade vad som hade hänt och gjorde många olika tester, så att jag inte hade åkt på en hjärnblödning eller något så allvarligt. De hade mig hela tiden under uppsikt och jag fick stanna över natten för observation. De tog mitt blodtryck flera gånger och hade ett EKG uppkopplat under natten och det såg bra ut. Mitt blodtryck brukar kunna ligga i den lägre normalskalan och så gjorde det även nu.

”Tidigare känt mig yr”

Under söndagsförmiddagen fick Ulf Ohlsson lämna sjukhuset.

57-åringen fick sy flera stygn i pannan. Han drabbades även av en näsfraktur och en hjärnskakning.

Varför allt detta hände just nu kan inte läkarna svara på för tillfället men de har rekommenderat honom vila.

– Jag har tidigare känt att jag blivit yr hemma, exempelvis när jag rest mig upp ur soffan men inte tänkt så mycket på det. Det har varit så genom åren när jag rest mig hastigt. Aldrig när jag varit ute på tävlingar och gått i och ur sulkyn. Läkarna sa till sist att jag till en början inte skulle läsa eller se på tv, inte prata i telefon eller svara på sms. Men att jag var tvungen att känna efter själv hur länge jag skulle vara borta.

Du har kört flest lopp av de svenska kuskarna sedan 2014. Hur ser du på framtiden och har det här fått dig att tänka till lite?

– Det är svårt att säga. Jag är medveten om att jag jobbar väldigt mycket, men samtidigt ledig på förmiddagar och att vi sedan delar på bilkörningen till och från travbanorna. Jag känner att jag vilar innan tävlingarna. Jag hade ju tränarrörelsen tidigare och efter att jag la av med den (2011) så tycker jag inte att det är så farligt.

– När jag lämnade sjukhuset kände jag mig först ganska bra, men det var väl för att jag hade medicinerna i kroppen. Då var jag uppsatt på en hel del lopp som jag korrigerade. Jag tar en dag i taget. Det kan bli comeback relativt snabbt men jag kan inte säga helt säkert ännu.

Hur mår du nu och hur är det att bara vara hemma och vila?

– Jag tycker det är lite upp och ner. Det kändes lite bättre men under morgonkvisten var jag lite tröttare igen. Hjärnan har ju fått sig en ordentlig smäll. Jag har varit ute och gått tre gånger och sen när jag kör igen, det får vi se hur det känns.

”Tacksam det inte gick värre”

Helgen i Göteborg blev en skräckupplevelse även för sambon Elin Gustavsson.

Trots alla skador är paret tacksamma för att det inte gick betydligt värre.

– Elin blev naturligtvis väldigt rädd när det hände, att bara se mig ligga där orörlig. Det är klart att hon måste ha tänkt det värsta och så tänker även jag nu efteråt. Jag är trots allt tacksam över att det inte gick värre. Det hade kunnat slutat riktigt illa och jag har spelat upp massa olika scenarion i huvudet. Hade jag fallit annorlunda hade jag kanske inte kunna leva ett normalt liv.

Stödet från trav-Sverige har varit massivt. Mängder av personer har visat sin stöttning på Trav365:s sociala medier. Har du märkt av detta?

– Jag vill verkligen ta tillfället i akt att säga ett stort tack till alla som brytt sig om mig. Läkarna sa att jag skulle undvika telefonen och därför har jag inte kunnat svara alla som hört av sig på sms, jag har haft telefonen på ljudlöst läge. Det är väldigt skönt att veta att så många bryr sig.

– Jag har kunnat slappna av och Elin har varit ledig så det har gått bra. Men när Sverige spelade VM-kvalet under tisdagen mot Grekland, då kunde jag inte låta bli, det var en skön seger.

Ulf Ohlsson har tagit 258 segrar hittills under året och kört in knappa 28 miljoner kronor. Han har vunnit nästa hundra lopp fler än tvåan i kuskligan, Örjan Kihlström.

Ulf Ohlsson är den segerrikaste kusken de senaste åren och kör även flest lopp per år av alla svenska kuskar.
Ulf Ohlsson är den segerrikaste kusken de senaste åren och kör även flest lopp per år av alla svenska kuskar.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN