Trav

Avslutar karriären – på hemmaplan: ”Unikum”

Hans R Strömberg i stor intervju om On Track Piraten inför lördagens avskedslopp: ”Känslorna lär skölja över en”

Av: 

Micke Korhonen

Hans R Strömberg om On Track Piratens avskedslopp på hemmabanan Rättvik.
Hans R Strömberg om On Track Piratens avskedslopp på hemmabanan Rättvik.

TRAV

På Midsommardagen upphör en epok då ”Folkets Häst” On Track Piraten gör sin allra sista start.

Avskedet äger rum på hemmabanan Rättvik – med tränaren Hans R Strömberg i sulkyn.

– Det kommer en sådan häst vart 50:e år. Han är ett unikum, säger Hans till Trav365.

Sagohästen On Track Piraten har under sin karriär sprungit in drygt 19 miljoner och vunnit hela 47 lopp. På lördag väntar sista natten med gänget. Dagen därpå vaknar ”Piraten” upp som pensionär.

Avskedet äger rum på hemmabanan Rättvik. Det lär bli känslosamt för många i samband med att hästen tackas av. Dagen till ära gör även tränaren Hans R Strömberg minicomeback i sulkyn efter ett uppehåll på en dryg månad.

Kan detta rentav vara din sista start som travkusk?

– Nej, det tror jag inte, även om jag har dragit mig tillbaka lite. Det har varit en del problem med en axel, och så andra krämpor. Sedan fyller man ju 70 inom ett halvår. Så länge det ändå rullar på som det gör så fortsätter man givetvis, berättar Hans för Trav365 och fortsätter:

– Hur det kommer att kännas inombords på lördag vet jag inte ännu. Känslorna lär skölja över en. Det brukar bli så nästan varje gång jag pratar om honom. Det är dessutom lätt att glömma bort hur bra han har varit under åren.

”Folkets Häst” fyndades för 40 000

Sagan om On Track Piraten börjar 2008, i magen på mamma Monrovia. Han köptes osedd av John Backlund för så lite som 40 000 kronor och föddes upp av Eva Eriksson i Simrishamn. Resten är historia. Efter att som unghäst ha körts in i Estland hamnade han sedermera hos Strömberg, vilket ägde rum under en tuff period i Hans liv.

I samband med en allvarlig olycka på hemmabanan någon månad tidigare råkade tränaren ut för både brutna revben och en punkterad lunga. Dessutom upplevde hans verksamhet en tuff tid ekonomiskt just då. On Track Piraten blev vändningen.

– Jag låg på lasarettet och tackade nästan nej till att få in honom i träning. När man sedan fick se honom några månader senare var det en sådan där ”aha-upplevelse”. Det är svårt att sätta ord på hur mycket han har betytt för mig. Vi har rest en hel del tillsammans och sedan har vi den ekonomiska biten.

Debuten ägde rum tidigt som treåring och trots en dramatisk incident, då Rättviks stolthet fick en konkurrents vagn under magen, slutade det med seger. Sammanlagt blev det fem vinster det året och en finalplats i Svenskt Travkriterium. Det stora genombrottet kom i samband med en andraplats i storloppet E3.

”Det var väldigt känslosamt”

Året därpå, som fyraåring, inledde ”Piraten” rätt försiktigt och radade upp elva lopp utan att få stå överst på pallen. I samband med Derbykvalen under sensommaren slutade han trea och missade finalen, men det är tränaren faktiskt tacksam för i dag.

– Han stannade till slut då och blev avslagen av Mellby Viking om andraplatsen. Dock så drogs han med en halsinfektion den dagen och kanske var det tur att han slutade just trea, annars hade man kanske bränt ut honom? Med facit i hand var det perfekt.

Senare under 2012 togs beslutet att resa ner till Tyskland och starta i Grosser Preis Von Deutschland. Succén var total. Tillsammans med Joseph Verbeeck, en av sammanlagt 21 kuskar som under karriären fått chansen bakom On Track Piraten, bollade man med motståndet och första, och största, storloppssegern var ett faktum.

Strömberg lyfter dock fram ett annat tillfälle som det kanske mest minnesvärda.

– Det var väldigt känslosamt när Johnny Takter vann med honom i C.L. Müllers Memorial 2014. Johnny hade varit ifrån inför det loppet och dessutom kom hans mamma ner till stallet. Takter har betytt mycket för ”Piraten”.

”Svår att inte älska”

Flest gånger har hästen körts av Erik Adielsson (28), Hans själv (42 i och med lördagens start) och så Johnny Takter (49).

I samband med ett V75-lopp på Solvalla under mars månad i fjol var det en rörd kusk som i V75-Direkt hade svårt att hålla känslorna tillbaka.

– Det är nästan så att man blir tårögd. Det var elva år sedan jag var tvåa med honom i en stor unghästfinal och så nästan skenar han sista hundra. Han gick så ruggigt bra och känns så fin. Efter 30 år och 30 000 körda lopp så vete fanken om jag stött på en sådan häst. Han är unik alltså. Det känns i hjärtat, berättade Erik då.

För Trav365 utvecklar Adielsson vad den gamle kämpen betytt för honom under alla dessa år:

– Piraten underlättade alltid för kusken och gjorde allt man begärde. Han lade aldrig bort krafter i onödan och älskade att tävla. Hans som tränade höll tillsammans med Piratens skötare dessutom honom i ett underbart skick hela karriären. Jag är både glad och stolt över att jag fick vara med på Piratens resa.

Johnny Takter, som kört 14-åringen i nästan en fjärdedel av karriärens 198 starter hittills, fyller i:

– Första gången han vann Svenskt Mästerskap kände jag att han hade ”det”. Han var helt enkelt en talang, med en hårdhet som var få förunnad. Givetvis har Hans varit viktig som lyckats hålla honom sund och positiv varje gång jag körde. Hästen är svår att inte älska och jag hoppas att han får en fin pension.

Blandade känslor för skötaren

Det blev sammanlagt 33 V75-vinster och två inbjudningar till Elitloppet. Under 2016 blev han till och med utsedd till ”Årets Äldre” vid Hästgalan. Epitetet ”Folkets Häst” har sällan varit så passande.

I samband med att tävlingskarriären närmade sig sitt slut tog ägarna, Stall Mörkermasse, beslutet att låta flera av On Track Piratens skötare genom åren köra honom i lopp. En sådan var Martina Jonsson, som fick äran vid hela tre tillfällen.

– Första gången jag tävlade med honom var den häftigaste dagen i mitt liv. Sjukt häftigt och mäktigt. Det var jättestort att Hans och ägarna gav oss chansen, det ska de ha en stor eloge för.

Hur kommer det att kännas för dig på lördag?

– Det är väldigt blandade känslor just nu. Jag tycker personligen att det är dags att han går i pension, men det är ändå jobbigt. Att han får avsluta på hemmaplan är helt rätt. Det har varit så häftigt att sköta om honom sedan 2017. Han har bjudit mig på en massa häftiga grejer och vet själv att han är kung. Lite divig är han också.

Kommer du att kunna hålla tårarna tillbaka?

– Nej, det kommer jag inte kunna göra och har även gråtit de senaste gångerna då jag kört honom i träning här hemma. Det kommer att bli känslosamt till helgen, avslutar Martina.

”Vore givetvis fantastiskt”

En annan viktig pjäs under hästens karriär, och som också måste nämnas, är Maja Bäckman som skötte om sin ögonsten från det att han var liten grabb – tills det att hon tvingades avsluta sin anställning hos Strömberg 2016. Maja vann bland annat hästskötarligan samma år.

Den senaste vinsten tog On Track Piraten december 2020 på grannbanan Romme, samma år då han i samband med en lungsjukdom, av veterinär, gavs en femprocentig chans att någonsin kunna tävla igen.

”Piraten” besegrade oddsen då och vad vore bättre än att få avsluta karriären med att segerdefilera framför hemmapubliken på Midsommardagen?

– Jag vågar inte ens tänka i de banorna. Det vore givetvis fantastiskt men han har inte den där kapaciteten just nu. Speeden finns inte kvar, den har ebbat ut med åldern. Man får ligga lågt, säger Hans.

Exakt vad ansvariga på Rättvik kan tänkas hitta på för att hedra sin främste reklamhäst sedan Ego Boys dagar för nästan exakt 50 år sedan vet Strömberg inte.

– Vi ska dock ha en fest vid Siljan under fredagen, vilket vi haft varje år bortsett från under pandemin. Det brukar bli ett riktigt kalas med inbjudet folk, både kuskar, tränare och ägare, från bland annat Midsommarloppet. Uppemot 200 personer kan det vara, och travbanan bjuder.

Oroar sig över pensionärslivet

När får Rättvik se nästa On Track Piraten?

– Det kommer en sådan vart 50:e år. Han är ett unikum. En sådan häst har aldrig funnits, vare sig hos mig eller någon annan tränare.

Hur tror du att det kommer att kännas när ”Piraten” officiellt går i pension?

– Ja... det är tidens gång, så att säga. Det som jag däremot är mest orolig över är att man inte får glömma bort honom. Han måste motioneras och hållas igång, eftersom han trivs jättebra med det. Pensionärslivet kommer nog inte att passa honom, tror jag.

Hans förklarar att detta är en häst som verkligen älskar träningsbiten och det är omöjligt att veta hur han kommer att tackla en vardag där regelbunden fysisk aktivering inte står på menyn.

Exakt vad som händer med hästen härnäst är inte helt spikat, men det lutar åt att han på sikt ska flyttas till sin nuvarande skötare.

– Vi har inte löst det praktiska än men tanken är att han ska bli ridhäst hos Martina, även om hon har lite ont om stallplats just nu. Så länge ”Piraten” är kvar hos mig kommer han dock att fortsätta tränas som vanligt.

Vem är piggare för sin ålder: du eller hästen?

– Vi åldras med värdighet båda två, avslutar Hans med ett skratt.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav