Samtliga galopptränare uppsagda: ”Så grymt”

Galoppstjärnan om chockbeskedet på Jägersro: ”Vart ska man ta vägen?” • Ordföranden svarar: ”Erbjöds ingå i arbetsgrupp”

Lennart Reuterskiöld Jr, en av de som under måndagen fick ta emot ett uppsägningsbesked från Jägersro.
Lennart Reuterskiöld Jr, en av de som under måndagen fick ta emot ett uppsägningsbesked från Jägersro.

Samtliga galopptränares hyresavtal på Jägersro är uppsagda.

Inom nio månader måste de lämna banan.

En av de berörda är Sveriges främste galopptränare, Lennart Reuterskiöld Jr.

– Det är så grymt, som någon slags krigföring de håller på med, säger han till Trav365.

– Det är vår avsikt att komma igång med schaktarbetet på området, svarar Kerstin Peterson-Brodda, ordförande för Skånska Travsällskapet.

Galoppens framtid i Skåne har länge varit en het potatis.

2017 klubbades affären igenom.

Jägersros travbana såldes för 775 miljoner kronor och skulle ge plats för omkring 3 400 nya bostäder.

Samtidigt skulle en ny superbana byggas i närområdet.

Enligt Jägersro kommer ”Nya Jägersro” bli ”Europas ledande hästcenter” men vägen mot det stora målet har inte varit spikrak.

Superarenan Nya Jägersro: ”Känns bra”

Den 27 juni i fjol godkändes detaljplanen för ”Nya Jägersro”.

– Det känns jättebra! Och jag blir förvånad om pengarna inte räcker, sa Malmöbanans vd Kent Öhlander.

Men i juli förra året, under en digital extrastämma, beslutades det att Skånegaloppen ska projektera och bygga en egen anläggning i Bara.

I slutet av januari i år klubbade Kommunstyrelsen igenom, i stark majoritet, beslut om att sälja fastigheten till norska finansbolaget SPG Corporate Finance, som driver projektet genom nystartade bolaget Bara Projekt Malmö AB, något som Sydsvenskan rapporterat om.

Norska investerare vill bygga galoppbanan som är tänkt att stå klar 2026.

Miljöpartiet röstade emot, och innan avtalen skrivs ska frågan upp i fullmäktige.

Stjärntränaren tvingas bort: ”Stått still”

Men under måndagen blossade ännu en konflikt upp då samtliga galopptränare på Jägersro fick sina hyresavtal på banan uppsagda.

En av de drabbade tränarna är Sveriges främsta galopptränare, Lennart Reuterskiöld Jr, som nu berättar om chocken och frustrationen.

– Jag och samtliga galopptränare blev uppsagda i måndags. Vi har nio månader på oss att lämna banan. Det var Jägersros vd Kent Öhlander och sportchefen Mats Ahlkvist som personligen lämnade beskedet till mig. Min åsikt är att det beror på att travet vill börja bygga på vårt träningsområde, där vi har besittningsskydd till 2026, säger stjärntränaren och fortsätter:

– Vi, eller rättare sagt fullmäktige, har mer eller mindre sagt nej till förhandling. Sedan har det stått still och det senaste beslutet om att få iväg oss är som en sorts krigföring. Travet vill börja bygga och börja kunna förhandla. Ungefär som att blir vi bara av med dem, då kan vi ta över fältet.

Lennart Reuterskiöld Jr
Lennart Reuterskiöld Jr

”Sista ordet inte sagt””

Vad händer nu och hur påverkar den senaste uppsägningen er tränare och galoppen i Skåne i stort?

– Vi sitter inte med byxorna nerdragna utan har rättigheter, men vad som händer nu, det kan jag inte uttala mig om. Det sista ordet i historien är inte sagt. Varken vår ordförande eller vd stöttar oss utan verkar vara helt likgiltiga. De ser på när vi blir slaktade trots att vi bara håller oss till ett avtal.

– Det här kommer drabba många människor då alla tränare har personal. Det sitter fyra människor på kansliet, jag talar om banpersonal, hovslagare, leverantörer och uppfödare. Vem ska köpa deras hästar i framtiden om man slår undan benen på galopptränarna? Jag kom till Jägersro för 20 år sedan och det konceptet jag byggt upp är Sveriges största. Nu får jag nio månader på mig att flytta, det är så grymt.

Galoppsatsningen i Bara. Hur ser du på allt som händer där?

– Arbetsgruppen som röstar för att säga för eller emot, de är klara. Men jag upplever att det förhalas hela tiden, det finns ingen riktig vilja. Det här med galoppen i Skåne är en hundraårig tradition som är i fara.

Ordföranden svarar: ”De skulle återkomma”

Ansvarig för de upprivna hyresavtalen på Jägersro är Kerstin Peterson-Brodda, ordförande i Skånska Travsällskapet.

Enligt Brodda har åtta av de tio galopptränarna informerats om uppsägningen. De övriga ska få beskedet i nästa vecka då de varit otillgängliga. Hon bekräftar också att uppsägningstiden är nio månader.

För Trav365 ger hon sin syn på varför tränarna blir uppsagda.

– Detaljplanen på markområdet som ska bli det nya Jägersro blev klar sommaren 2022 och därefter startade arbetet med att förbereda för marklov och bygglov. Det är vår avsikt att komma igång med schaktarbetet på området. Hyresavtalen har datum och uppsägningar ska göras i förhållande till dessa och uppsägningstid, säger ordföranden och fortsätter:

– STS (Skånska Travsällskapet) bjöd in alla galopptränare till samtal i september och vi presenterade då en tillfällig lösning med rakbana och att hålla dirttracken öppen för träning vintertid, i avvaktan på att en ny träningsanläggning skulle färdigställas på annan plats. Tränarna erbjöds att ingå i en arbetsgrupp för att vi skulle få till en så bra lösning som möjligt. De skulle återkomma efter intern diskussion men det har inte skett.

Kerstin Peterson-Brodda
Kerstin Peterson-Brodda

”Vår avsikt att fortsätta dialogen”

Vissa menar att uppsägningen beror på att travet vill börja bygga på galoppens träningsområde tidigare än 2026. Att kunna förhandla bort det datumet. Hur ser du på det?

– Skånska Fältrittklubben sa upp samarbetsavtalet med Skånska Travsällskapet 2011 och har alltsedan dess haft strävan att bygga en egen anläggning. När STS gjorde upp affären med MKB 2017 hade galoppen redan långt gångna planer och ambitioner att lämna Jägersro innan våra byggplaner skulle realiseras.

Hur har dialogen med Svensk Galopps vd och ordförande gått?

– Vi har, och har haft, kontakt och dialog med Svensk Galopp parallellt och de är informerade om de steg som tagits. Det är vår avsikt att fortsätta dialogen med Svensk Galopps ledning.

”Var inte möjlig att genomföra”

Avslutningsvis vill Lennart Reuterskiöld Junior poängtera sin syn på den tillfälliga lösningen som presenterades.

– Den lösningen som travet presenterade var inte möjlig att genomföra, det glömde Kerstin att säga, avslutar galoppstjärnan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN