Mejla

Michael Carlsson

”Är klassen i gänget – tror han bara är bäst”

Micahel Carlssons V75-analys söndag – lopp för lopp • 25 juli

Highway to Hill spikas på V75 under söndagen, av Sportbladets expert Michael Carlsson.
Highway to Hill spikas på V75 under söndagen, av Sportbladets expert Michael Carlsson.

För två år sedan vann Activated Stochampionatet när hon spurtade ner bland annat Conrads Rödluva.

I år kan Fredrik Wallin och Carl Johan Jepson mycket väl göra om bravaden.

Sayonara – för övrigt lillasyster till just Conrads Rödluva – är min fräcka vinnare när vi nu ska kora Sveriges bästa fyraåriga sto på Axevalla.

Hon vann med krafter kvar i försöket och hade tussarna och det norska huvudlaget oryckt och är given för mig till blott sex procent.ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V75. [Extern länk]


V75-1:

Söndagens V75 på det avslutande trippeltravetinleds med Stochampionatet Consolation. Ett vidöppet lopp där det känns som att nästan alla kan vinna. Jag streckar på sju hästar på systemet och hoppas överleva. Favoriten Begum Kronos gick ett starkt slutvarv i uttagningsloppet till Stochampionatet som trea bakom den undflyende duon Hall of Fame och Honey Mearas. Nu slipper hon dessa och dessutom är utgångsläget betydligt bättre än senast. Får en fin resa från innerspåret och visst kan hon vinna. Wallawalla Broline har ännu inte vunnit lopp men var klart godkänd som femma i sitt uttagningslopp och med en klockren resa är så kan första segern komma. Överhuvudtaget handlar det nog om i det här loppet vem av de här stona som får den bästa resan. Den lär ha bäst segerchans.

V75–2:

Även det här loppet ser öppet ut och det gäller att inte att inte snåla med strecken här heller. Don’t Be Cruel har övertygat i två raka segrar och näst senast vann Björn Röcklingers häst från dödens och senast från ledningen. Lyckas han komma till spets igen kan han bli svårtuggad. Men jag speciellt lyfta fram två hästar från tillägg och det är den formstarka duon Beckham och jätteskrällen Digital Races. Beckham har gjort två starter i ny regi och avgjorde senast säkert efter att ha körts fram utvändigt om ledaren varvet kvar. Och Digital Races har riktigt fin form och hade kunnat ställa till med en riktig knall senast om luckan kommit i tid. Åtminstone sa Christoffer Eriksson det till mig efter tredjeplatsen i V75 bakom Ol Dono Lengai. Hade det löst sig bättre i sista sväng trodde Christoffer att han hade kunnat vinna. Nu gick hästen med full fart över mål som trea. Springspår på tillägg nu och jag blir inte det minsta förvånad om jätteskrällen kommer nu istället. Som spelad till blott två procent i skrivande stund är hästen värd att varna för.

V75-3:

Reijo Liljendahl har fin form på stallet och han har flera väldigt fina treåringar som har börjat karriären starkt och visat hög kapacitet. En av dessa är Highway To Hill som har inlett med tre segrar på fem starter. Näst senast attackerade han från kön och avgjorde till slut i en snabb avslutning, och senast vann han säkert från ledningen. Jag pratade med Reijo i veckan som berättade att hästen är under kraftig utveckling och han har känts fin i veckans träning. Reijo kommer nu att lätta honom i balansen från järnskor till aluminiumskor. Det är för att börja förbereda inför höstens stora slag där man måste gå optimalt såsom barfota, menar Reijo som har höga tankar om den här hästen och att det kan vara en årgångstopp. Nu är det bakspår och det vet vi vad det kan innebära på snabba sommarbanor om man hamnar en bit ner i fältet. Men jag tycker ändå att det är bästa spiken i omgången och litar på att Highway To Hill löser den här uppgiften. Han är helt enkelt klassen i det här gänget och jag tror att han bara är bäst.

V75-4:

Under The Counter gjorde två väldigt fina lopp i monté tidigare i våras då hon först var positiv som tvåa och senast vann på nya rekordet 1.11,8. Det var sedan meningen att hon skulle gå till avel och stoet har varit på Menhammar för betäckning men blev aldrig dräktig. Därför provar man att starta igång igen och formen är såklart svårbedömd när hon nu inte har startat sedan i mars. Men Joakim Elfving är nöjd med hästen och brukar ha väl förberett när anmäler ut till start. Det är också ett lämpligt gäng som Under The Counter är favorit i och hon torde ha bra chans direkt från ett fint läge. Jag väljer ändå att dubbla systemet ifall ringrosten lyser igenom, och det med en häst som har full tävlingsform. Det är Grande Diva Sisu som är härdad i tuffa gäng där hon har gjort det bra. Hon kommer från Per Nordströms framgångsrika stall och gör nu en spännande debut under sadel. Duktiga Jonathan Carre sitter upp och det skulle inte förvåna om det blir seger direkt i hästens första start i Monté.

V75-5:

Global Attention har tävlat framgångsrikt i V75 och klättrat snabbt upp i klasserna. Efter andraplatsen näst senast och finalsegern från ledningen gången efter, har han tjänat snabba pengar. Hästen går nu upp i klass och möter tuffare motstånd men är trots det favorit i skrivande stund. Det är heller inte omöjligt att han kan avgå med segern med rätt resa, men även om han är startsnabb så vankas det svar invändigt. Det är av startsnabba Global Agreement som är en häst som står på kronan perfekt inne penningmässigt i det här loppet. Han blev tvåa i comebacken från ledningen näst senast och galopperade till slut som slagen en bit bak på upploppet senast. Inte omöjligt att han kan leda runt om ifall toppformen har infunnit sig. Global Agreement har bara vunnit sina lopp från ledningen så taktiken torde vara given.

V75-6:

Mellby Happy vann ett billigt lopp från ledningen senast och lär ta hand om taktpinnen igen. Men nu är det tuffare emot och det är många om budet. Det finns flera roliga drag och två av dessa är Fredrik Wallins duo Xanthis Delicious och Com Orlando där han framförallt vurmar för Xanthis Delicious som ”känns fruktansvärt fin i träningen” sa Fredrik till mig när jag pratade med honom. Båda Wallins hästar är givna och på startvolten känns även Aurora Show het för Car Johan Jepson. Den italienska segervana damen har gjort tre starter på svensk mark i regi Magnus Dahlén och efter segern näst senast kom hon aldrig till senast och var inte tom i mål.

V75-7:

Dags för årets upplaga av Stochampionatet där Honey Mearas är favorit från spår elva. Visst kan firma Redén och Kihlström (om han nu kör då han har haft ryggproblem och strukit sig tidigare i veckan) ta hem även den här storloppsklassikern. Det fyraåriga stoet har genomgått en rejäl förvandling hos Daniel Redén och var heroisk som tvåa i Drottning Silvias Pokal från dödens bakom Fifty Cent Piece. I försöket till Stochampionatet strulade det under vägen då hon blev hängande från spår sex bakom bilen och fick backas sist. Örjan Kihlström ställde sedan på i spåren 1300 meter kvar och nådde fram utvändigt om ledande Hall of Am varvet kvar. Honey Mearas kunde aldrig gå i närkamp med vinnaren men fullföljde starkt och närmades sig den sista biten som tvåa. Nu blir det barfota runt om i finalen och dessutom med rycktussar för första gången som har provats med gott resultat i torsdagens träningsjobb. Hon kan mycket väl runda samtliga men jag har en roligare vinnare. Jag har länge haft ett gott öga till speedkulan Sayonara som hade en suverän tvååringssäsong då hon bland annat vann Svampen. Sedan var hästen sjuk som treåring och fick säsongen spolierad men hon har kommit tillbaka starkt i år som fyraåring. Jag pratade med Fredrik Wallin i veckan som berättade att efter hästens positiva lopp i Drottning Silvias Pokal så ställde man om matchningsplanerna och gick för Stochampionatet istället för Stosprintern som det var tänkt från början. Sayonara blev fint framdragen i försöket i spåren och tackade för det genom att speeda till en säker seger över upploppet. Hon kändes stark över mål med krafter kvar enligt Jepson och vann med både tussarna kvar i öronen och det norska huvudlaget oryckt. Utgångsläget är fint med bricka tre i finalen och Carl Johan Jepson är en ruskig taktiker som brukar kunna servera sina hästar bästa tänkbara löpning. Jag har lite feeling för att det kan bli som för två år sedan när Fredrik Wallin och Carl Johan Jepson stod som segerherrar efter att Activated spurtat till seger. Ska jag nämna en tredje häst som jag också tror blir livsfarlig så är det Globalizer. Hästen vann överlägset sitt uttagningslopp i imponerande stil och är det någon som kan ställa i ordning till stora lopp så är det Jerry Riordan.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V75. [Extern länk]


Carlssons tre bästa

15 Digital Races (V75-2)

Avslutade vasst efter sen lucka senast i V75. Hade vunnit och storskrällt enligt Christoffer om det löst sig bättre. Helt bortglömd nu i ett öppet lopp och blott två procent.

11 Xanthis Delicious (V75-6)

Är härdad i tuffa gäng och var riktigt bra vid segern näst senast. ”Känns fruktansvärt fin i träningen” för att citera Fredrik Wallin och hästen är given här.

3 Sayonara (V75-7)

Vann med krafter kvar i försöket och hade tussarna kvar och det norska huvudlaget oryckt. Den här speedkulan är min fräcka vinnare i Stochampionatet.

Michael Carlssons V75-system

V75-1: 9–1–6–7–12–10–3 (4–11)

V75-2: 6–4–7–8–11–12–15 (13–15)

V75-3: 10 Highway To Hill (2–9)

V75-4: 3–4 (6–8)

V75-5: 3–6–1 (2–4)

V75-6: 11–3–15–2–4–6 (1–13)

V75-7: 3–9–11 (5–1)

5292 rader/2646 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN