”Surrealistiskt – inte kunnat drömma om”

Delägaren Malin Åberg drömmer om att vinna Hambletonian

Åke Svanstedts treårige superlöfte, Captain Corey, lekte hem försöket och seglar nu upp som en av favoriterna i Hambletonian.

Malin Åberg, 38, äger en liten del av hästen.

– Det är så stort så det går inte att föreställa sig, säger hästägaren till Trav365.

Malin Åberg från Umeå har en minst sagt hektisk vecka framför sig.

38-åringen är tränare, hästägare och styrelseledamot på Umåkers Travbana.

För två år sedan blev hon erbjuden att köpa in sig i en liten del i Åke Svanstedts Googoo Gaagaa-avkomma Captain Corey.

Prislappen landade på 150 000 dollar och även om det fanns förhoppningar så var det omöjligt att föreställa sig vilken talang det skulle bli.

Förra året (2020) lekte sig hingsten runt på ett nytt banrekord för tvååringar på travbanan Meadows i Pennsylvania i livets första start för tränaren Åke Svanstedt.

– Det är en enorm häst. Det här kan vara en av de bästa unghästar jag tränat, sa Åke Svanstedt i vinnarcirkeln efter loppet.

Vann försöket: ”Surrealistiskt”

Ytterligare ett år har passerat och Captain Corey är nu tre år.

Trots att vägen inte varit spikrak så lyckades Åke Svanstedt under söndagen enkelt vinna sitt försök till Hambletonian Stakes.

Nu väntar finalen av ”Hambot” med en samlad prissumma på 8,5 miljoner kronor – där sju av de tio finalisterna tränas av svenskar på lördag.

– Det såg bättre ut än man kunnat drömma om, visst var jag lite orolig hur han skulle prestera då det varit någon galopp förut. Men vi kunde inte fått ett bättre besked. Jag äger 2,5 procent, men just detta med pengarna är sekundärt, säger Malin och fortsätter:

– Men om vi talar om pengar är det främst inom aveln senare där de riktigt stora pengarna finns, som avelshingst. Han har ju lite passgångar i sig och det är ju i ropet för tillfället också. Det som nu händer är surrealistiskt. När man pratar om att jag äger en liten del i en häst som är en av favoriterna i ”Hambot”.

Hur gick det till när du köpte in dig i honom?

– Jag var faktiskt där i Lexington men då var jag inte delaktig. Några månader senare blev jag kontaktad av Robert Lindström som frågade mig om jag ville vara med på ett litet hörn. Travtränaren Petri Salmela och jag fick dela på de sista fem procenten. Det kändes som en rolig idé och jag är aldrig sen på att haka på nya saker.

Pandemin sätter stopp: ”En gång i livet”

Trots att Malin för närvarande lever sin travdröm kan hon inte låta bli att vara en aning besviken för att hon inte kan vara på plats under helgens tävlingar på Meadowlands i New Jersey.

I stället får hon följa världens största travlopp för de treåriga hästarna hemma från tv-soffan i Umeå.

– Vi har haft en resa inbokad länge, men nu med inresreglerna som finns så blir det inget. Mitt i allt det roliga känns det lite bittert, det hade varit så fantastiskt att kunna vara på plats, något sådant här händer ju bara en gång i livet. Nu får vi se hemma i stället och det kommer att bli en ”Hambo-kväll” framför teven med goda vänner. Det blir bubbel och vi får hålla tummarna.

Åke Svanstedt ledde försöket från start till mål och vann busenkelt på 1.09,2 (1 609 meter). Vad har du för uppfattning om Captain Corey?

– Åke har sagt att det här kan vara den bästa unghäst han någonsin tränat, det säger en hel del. Det är en fenomenal häst. När man ser honom så har han en utstrålning. Efter vinsten i försöket så var han hur cool som helst, det säger mycket, en riktig klasshäst. När han tog sig till ledningen i försöket så tänkte jag att något måste vara fel om han inte skulle vara bland de fem och gå vidare. Det blir otroligt nervöst på lördag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!