Galna comebacken – vann loppet trots galopp

San Moteur vinnare efter startdramatiken: ”Häst utöver det vanliga”

Uppdaterad 2024-07-15 14.14 | Publicerad 2024-06-28

San Moteur vann comebacken trots galopp (vänstra bilden) strax efter start.

Superhästen San Moteur är tillbaka.

Han vann comebacken – trots galopp strax efter starten.

– Det är en häst utöver det vanliga, sa segerkusken Björn Goop.

– Det var helt otroligt, sa medtränaren Håkan Arvidsson.

Den svenska stjärnhästen San Moteur var en av förhandsfavoriterna att vinna Prix d’Amérique.

Drömmarna grusades när hästen drabbades av en griffelbensfraktur i början på januari och fick opereras. Hästen missade även en start i Elitloppet.

Första starten på sex månader

Under fredagskvällen gjorde hästen comeback i V64-1 på hemmaplan Färjestad – mer än sex månader efter sin senaste start.

Men det inleddes dramatiskt när San Moteur galopperade bakom bilen direkt och hamnade långt efter det övriga startfältet.

Med 1 300 meter kvar till mål hade Björn Goop och San Moteur fått kontakt med de övriga hästarna. I den sista kurvan svepte duon fältet och vann loppet.

”Kan vara lite känslig”

– Det var helt otroligt. Det var den värsta start jag varit om. Han felade efter 50–60 meter men jag förstod när han kom ikapp att han kunde vara med där framme, sa uppfödaren, ägaren och medtränaren Håkan Arvidsson i ATG Live och berättade om galoppen:

– Han kan vara lite känslig när man laddar lite hårt med honom. Vi lär oss väl någonting av det.

”Måste slappna av bakom bilen”

Segerkusken Björn Goop om galoppen i vinnarcirkeln:

– Jag försökte öppna med honom, han måste lära sig det. Han blev för ivrig och på travspråk slog han ihop och galopperade. Han kändes fin och har tränat bra, så det fanns hopp ändå.

– Normalt sett ska man inte köra med hästarna efter galopp tycker jag, men han behövde en rejäl genomkörare, och är en häst utöver det vanliga. Prestationen var fantastisk. Men han måste lära sig att slappna av lite bakom bilen, vi får ändra lite smådetaljer i utrustningen, så kommer han lära sig.

Håkan Arvidsson berättade att nästa start blir på Eskilstuna om två veckor för att sedan sikta in sig på storloppet Åby World Grand Prix den 11 augusti med sex miljoner kronor till vinnaren.

Sjuårige San Moteur har hittills sprungit in 12,5 miljoner kronor.

Följ ämnen i artikeln