”Sorgen finns kvar men hästarna är terapi...”

Gunnar Melander om sorgen efter Månprinsen A.M. och framtiden för sonen Månlykke A.M.

Folkkäre Månprinsen A.M. fick sluta sina dagar under fjolåret.

Sonen Månlykke A.M. försöker dock fylla tomrummet i Gunnar Melanders liv.

– Sorgen finns kvar men hästarna är en terapi för mig, berättar tränaren för Trav365.

Få saker har berört trav-Sverige så mycket som nyheten om att Månprinsen A.M. under fjolåret lämnade jordelivet och istället befann sig på de evigt gröna ängarna. Det tragiska beskedet kablades ut i tv och både programledare och experter hade problem att hålla tårarna tillbaka. "Prinsen", som han kort och gott kallades av många, sprang in över nio miljoner kronor och vann 71 lopp. Hans ständige följeslagare, den omåttligt populäre Gunnar Melander, berättar för Trav365 om en tunga tiden efter vännens död, samt hur han ser på framtiden.

– Det där satt i länge och var väldigt jobbigt. Sorgen finns kvar men jag har tack och lov hästarna som fungerar som en slags terapi för mig. Det är viktigt att jag kan ta en häst och ge mig ut i skogen. Det är även en fördel om de är bra. Sådant där driver mig då jag vill vara med i hetluften på V75. Man måste tagga till då.

Dubbla tragedier för Gunnar

Gunnar har haft sin beskärda dos av tragedier och förlorade bland annat sin hustru Mona 2011 då hon drabbades av hjärtstillestånd i sömnen. Månprinsen fanns dock där under denna mycket tuffa tid och hjälpte honom i sorgearbetet. När "Prinsen" fick somna in hade Gunnar lätt kunnat gräva ner sig och lämna travet, men istället valde han att, med hjälp av familjen och de sex kvarvarande hästarna i stallet, kämpa vidare. På söndag kan Melander ta sin första V75-seger sedan den där sorgliga dödsdagen. Och det med ingen mindre än... en av ”Prinsens” söner: Månlykke A.M..

– Han påminner faktiskt om pappa sin. På flera sätt, även exteriört då han är högställd. Som individ är han lat i träningen men annorlunda i lopp. Han vill tävla och har ett bra löphuvud. Jag har ytterligare två kallblod efter Månprinsen och det är framför allt Månlykke och den yngste, tvååringen Guldhagens Oscar, som har liknande egenskaper. Den senare tror jag kan bli riktigt bra i framtiden men en debut lär dröja till hösten nästa år. Som fyraåring får sedan övriga se upp!

Gunnar Melander är en van hästkarl och har plockat fram flera kallblodskanoner genom åren. Med segermaskinen Lapp Nils skörade han stora framgångar och hästen vann hela 97 segrar under sin karriär.

– Han var dessutom första kallblod både till en och två miljoner i insprungna pengar. Som mest har jag haft runt 35 hästar i stallet. Det var på 70-talet men jag blir inte yngre och har faktiskt hunnit fylla 74. Jag tar numera ett år i taget och har inga krämpor eller så. Nyligen så fick jag ett friskintyg och så länge det går att hålla runt 20 i segerprocent, samt att övriga i min närhet tycker att jag duger som kusk, så fortsätter jag att köra.

Bollnästränaren berättar vidare att han mår allt bättre och försöker att hålla igång både kropp och hjärna. Det blir både promenader, meditation, filosofi och ett och annat besök på spa när tillfälle ges.

Månlykke A.M. har under större delen av sin karriär tränats av Jan-Olov Persson men efter en lovande inledning, då bland annat hästen vann nio av sina tio första starter, körde man fast. Ägaren ville testa något nytt och Gunnar tillfrågades.

– Månlykke fungerade inte som femåring och kom till oss med en del skavanker. Det krävdes flera månaders konvalescensträning och framtiden för honom var oviss då. Han har dock gått över förväntan och jag valde medvetet att ställa av honom en start efter segern i svenskt mästerskap under augusti månad. Detta är en häst jag är rädd om.

”Visst är jag optimist”

Årsdebuten ägde så rum i Gävle i mitten av månaden och det var nog få, inklusive Gunnar själv, som hade räknat med att han skulle vara så fin direkt i comebacken.

– Vi tränar tufft här hemma och han var ordentligt grundtränad. Jag misstänkte dock att han skulle vara lite seg men istället var han bättre än vad jag trodde. Han kändes jättefin! För dagen tränar han annorlunda än under vintern och borde gå framåt med genomköraren. Jag har tittat på startlistan till söndagens V75-lopp och har respekt för flera av konkurrenterna. Han står bra inne på pengarna men i ärlighetens namn tycker jag inte att han ska vara storfavorit. Den där Roli Eld är mycket mer erfaren än min. Men visst är jag optimist.

Många går säkert och drömmer om att få se Månlykke A.M. i Elitkampen på Solvalla sista söndagen i maj. Gunnar har klara besked att ge på den punkten.

– Inte i år, nej. Han måste få växa in i eliten först och behöver skaffa sig hårdhet. Jag är mån om mina djur. Dessutom vore det betydligt roligare att få vinna Elitkampen framför publik och inte ett folktomt Solvalla, så förhoppningsvis under 2022, avslutar Melander.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN