Skarpa kritiken: ”Det är helt obegripligt”

Propulsion-utredningen drar ut på tiden • Advokatens missnöje: ”Är skrämmande”

Daniel Redéns juridiska ombud Jesper Arvenberg.
Daniel Redéns juridiska ombud Jesper Arvenberg.

Utredningen mot Propulsion och stjärntränaren Daniel Redén drar ut på tiden.

Nu riktar Redéns advokat starkt kritik mot utredningen metoder.

– Man får känslan av att det är ett beställningsjobb av ST, säger Jesper Arvenberg till Travronden.

Söndagen den 31 maj vann Örjan Kihlström och Propulsion Elitloppet på Solvalla och glädjen hos tränaren Daniel Redén var total.

Två dagar senare slog bomben ner: norska tgn.no gick ut med uppgifterna att Propulsion uppgavs nervsnittat, något som är förbjudet.

Svensk Travsport valde att sätta tävlingsförbud på Propulsion och en utredning inleddes mot hästen och tränaren Daniel Redén.

”En vecka som började som en av de allra bästa i mitt liv förvandlades i tisdags till en mardröm som inte verkar ha något slut”, skrev Daniel Redén på sin hemsida dagarna efter att nyheten hade slagit ner.

Utredningen har dock dragit ut på tiden.

”Varit på två förhör”

För en knapp vecka sedan gick tidningen Sulkysport och dess ansvarige utgivare Claes Freidenvall ut med uppgifter att han utsatts för ett dataintrång då hans slagningar på sitt låsta Pathway-konto (amerikanska motsvarigheten till att söka sportinfo på travsport.se) figurerar i utredningen, vilket han meddelats och förhörts om. Tidningen förbereder en anmälan till Datainspektionen för brott mot GDPR.

”Påståendet att Svensk Travsport har begått dataintrång är således oriktigt och en grov anklagelse”, svarade Svensk Travsports vd Maria Croon.

Nu riktar Daniel Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, stark kritik mot Svensk Travsports utredning och metoder i en stor intervju med Travronden.

– Vi har varit på två förhör där utredare och Göran Wahlman deltagit. Vid det andra förhöret fick jag och Daniel samma beskrivning och information om slagningar på Pathway som Sulkysport har publicerat. Det är ju skrämmande hur en organisation som ST kan medverka till att detta skett, säger Jesper Arvenberg till Travronden.

”Han mår väldigt dåligt”

Om Arvenbergs och Redén kontakt med Svensk Travsport är klar kan inte Jesper Arvenberg svara på i intervjun med Travronden, då han säger att de inte får någon information.

– Utredningstiden är helt oacceptabel. Att ST tillåter det är obegripligt. Utredningen har inneburit en oerhörd press för Redén. Han mår väldigt dåligt, säger Arvenberg och fortsätter:

– Till en början trodde jag att den syftade till att reda ut vad som hade hänt på Svensk Travsport, men ju längre tiden går desto tydligare är det att syftet är att utreda ett ansvar för Redén. Man får känslan av att det är ett beställningsjobb av ST, inte en objektiv och oberoende utredning. Om så vore fallet skulle ju inte tjänstemän från ST delta i utredningen. Man försöker konstruera något för att få Redén ansvarig, och utredningen ska inte vara klar förrän dess.

Svensk Travsports vd Maria Croon svarar så här på kritiken i ett sms till Trav365:

”Svensk Travsport kommenterar inte utredningen men syftet är att den objektivt bland annat ska utreda huruvida Propulsion är nervsnittad, vilken information som funnits tillgänglig och vem som känt till vad. Därutöver görs också en utredning av förbundets hantering av en extern part. Angående påståendet om dataintrång så har jag tidigare svarat att det är helt oriktigt”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!