Mejla

Mattias Karlsson

”Det är en av tidernas största travhändelser”

Sportbladets Mattias Karlsson inför lördagens spelhysteri: ”Spelhistoria vi alltid kommer prata om”

Publicerad:
Uppdaterad:
”Det är spelhistoria som vi kommer att prata om för alltid”, skriver Sportbladets Mattias Karlsson inför lördagens superpott på V75.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
”Det är spelhistoria som vi kommer att prata om för alltid”, skriver Sportbladets Mattias Karlsson inför lördagens superpott på V75.

TRAV

När Readly Express vann Prix d’Amerique, när Björn Goop gick upp på förstaplatsen som landets segerrikaste kusk genom tiderna ...

Bland dem är lördagens V75-pott på 120 miljoner kronor med som en av årets största travhändelser.

Ja, det är spelhistoria som vi kommer att prata om för alltid.

Vi återkommer ofta till Ina Scot, Maharajah och March of Dimes.

Vi pratar också upprepande om storvinster, spelhistorier och jättepottar.

Trav är väldigt mycket. Det är mäktiga hästar, dramatiska sportögonblick – och i allra högsta grad även spel.

Jag har suttit med spelarlegendarer som Anders ”Dajmen” Jonasson och Nisse ”Nilox” Lagerström och hört de mytomspunna skrönorna om planerna när de ska erövra de historiska storpotterna. Precis som Jan ”Timo” Timonen berättar om för Sportbladet Trav365.

Jag ser framför mig att jag om 20 år sitter på en förhoppningsvis förändrad Kongressen på Solvalla och drar rövarhistorier om V75-omgången lördag den 10 november 2018.

120 miljoner kronor enbart i sjurättspotten är den största genom tiderna. Det är verkligen spelhysteri och landet är drabbat av spelfeber – folk jag aldrig hört vara intresserad av trav tidigare hör av sig om veckans V75, teorierna avlöser varandra för att komma åt dunderkulorna.

Inte skötts klockrent

Spelbolaget ATG har samlat jackpotts under hösten för att uppnå den här multijackpotten när V75 avgörs i Eskilstuna en novemberlördag.

Å ena sidan har det inte känts helt rätt att låsa in spelarnas pengar under så lång tid, å andra sidan kan många mindre jackpotts på kort tid kännas urvattnat.

Men det finns två otvivelaktiga saker att kritisera i det här initiativet.

Dels informerade inte ATG från början vad orsaken till åtgärden var, i förberedelse inför den nya spellagen vid årsskiftet har bolaget infört legitimeringskrav vid spel från den 1 november och det här är ett utmärkt sätt att lyckas med det på bästa sätt.

Och dels avbröts insamlingen av jackpotts plötsligt när ATG tyckte att de hade tillräckligt stor pengahög, för mig ändrades då förutsättningarna oväntat igen för mitt långsiktiga spelande.

I slutändan är det ändå ett fantastiskt påfund för att vid något enstaka tillfälle skapa en så här stor spelhändelse.

V75 är världens bästa spel. Och det är inte bara ett spel – det är till stor del också en fenomenal tävlingsform, en sportslig elitserie och en neverending tour runt landet som kan skapa ett festevenemang på den lokala orten någon gång om året.

Hästarnas personlighet viktigast

En stor debatt hos framförallt spelarkåren under året har varit inrapporteringen av skor, vagnar och huvudlag på de tävlande hästarna.

Det kan tyckas vara något för de allra mest insnöade travnördarna och väldigt svårtsmält information för den breda publiken.

För mig får det ändå gärna styras upp så att det blir korrekt och tillgängligt så snart som möjligt. Det ska finnas där för de som vill ha det så kanske vi får mer förhandssnack om hästarna, taktiken och loppen i stället.

En skillnad mot till exempel Stryktipset är att många ofta har sett hästarnas senaste insatser och kan bedöma dem, det är inte så många som har sett Stryktipsets 26 lag hela senaste matcher i 90 minuter i Premier League och League Championship och kan skapa sig en egen uppfattning om aktuell status.

Här är mitt taktikupplägg när jag spelar på V75:

Jag kollar på V75 varje vecka och får koll på framförallt hästarna, men också kuskarnas och tränarnas egenskaper. Det är väldigt mycket samma hästar som återkommer på V75, de hästar jag inte har sett går lätt och snabbt att kolla upp i lopparkivet.

Eftersom jag då känner till hästarna kan jag själv analysera deras egenskaper och form jämfört med varandra och skapa mig egna spelidéer – jag kollar mycket på själva hästarna hur de ser ut och hur de fungerar, jag lär känna dem som individer och karaktärer helt enkelt.

Mycket av spel på trav för mig går ut på att förutspå hur loppen blir körda och vilka positioner hästarna får i fälten under varven, det här är en ständigt pågående diskussion. Genom att få koll på hästarna, kuskarna, banorna och lopptyperna får jag en god grund för det.

Det är värdefullt för mig att också lyssna på tränarna och kuskarna angående deras känslor och uppfattningar kring senaste träningsjobben och hästarnas sinnesstämning för dagen, samtidigt som gärna själv kollar in deras utstrålning för dagen i värmningar och annat.

I slutändan tar jag även gärna lite intryck av några få andra som ofta ha egna skilda idéer – travexperten Micke Nybrink på Sportbladet Trav365 är en, travprofilen Björn Goop i Björnkollen som har ett annat perspektiv än experterna vid sidan är en annan.

Det även många erfarna travspelare har problem med tycker jag är att sätta in hästarna i det aktuella sammanhanget – vad de har mött tidigare och vad de möter nu, vilken kapacitet de har i V75:s klassystem (från klass 2 till gulddivisionen).

Liksom att hitta spelvärdet på en häst före en seger i stället för efter en seger.

Kort och gott så spelar jag inte på något som jag inte har koll på själv, inte har sett själv och inte kan skapa mig en egen uppfattning om.

Många olika spelsätt

V75 är inget som startar klockan 16.20 på lördagar för mig utan en analys och hobby som pågår under hela veckan, när jag till slut lämnar in min kupong har jag ofta tagit tydlig ställning för två-tre spikar som inte många andra har men heller inte är helt ostreckade.

Om du inte har hunnit följa travet som jag har gjort så ta hjälp av olika experter för värdering av hästarna och loppen och skapa dina egna åsikter.

Men var hur som helst med den här lördagen om du har pengar som du kan avvara – spela Harry Boy, häng med på bekantas system, köp en andel hos ditt ombud, spela som du brukar eller börja lära dig den underhållande travvärlden.

De sju loppet ser också jämna och ovissa ut, en svåranalyserad omgång värdig en sådan här superpott.

Elljus, novemberdimma och höstluft – det blir en magisk lördagskväll i Eskilstuna.

Legolas, Järvsöfaks och Stig H Johansson har haft stor betydelse för travet.

Det kommer den här lördagens rekordpott också att ha.

2018 års största travhändelser hittills: 1) V75-potten på rekordstora 120 miljoner kronor, 2) Readly Express seger i Prix d’Amerique, 3) Björn Goops på förstaplatsen över segerrikaste kuskarna genom tiderna, 4) Propulsions tredje raka seger i Hugo Åbergs Memorial, 5) Who’s Who etta i Derbyt i pappa Maharajahs hovspår.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!