Stentuff derbyduell står för dörren

TRAV

Spelbolagen inte överrens om vem som bör vara favorit

Foto: Omöjlig? Ingen har hittills lyckats slå Commander Crowe.

Commander Crowe eller Simb Chaplin?

Ja, det är frågan.

Derbyfinalens två förhandsfigurer är faktiskt så pass jämna att spelbolagen inte ens kan enas om vem som ska vara favorit.

Obsegrade löftet Commander Crowe mot vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning 2005, Simb Chaplin.

Det är duellen som många ser fram emot när travsportens blå band, Derbyt, ska avgöras på söndag. Petri Puro och Markku Nieminen tränar de två snackhästarna som dock inte saknar motstånd. Förutom de två förhandfavoriterna så lurar flera namnkunniga konkurrenter i vassen – bland annat Bowling Inferno, Megaman Neo, Benny Palema samt enda stoet i loppet, Vala Boko.

Det lär bli ett mycket tufft lopp på söndag – där det på förhand är svårt att utskilja vem som ska vara favorit.

Fördel vara favorit

Spelbolagen delar upp sig två mot två när de har valt att sätta sina nätodds. Ladbrokes "fegar ur" och har samma odds på Simb Chaplin och Commander Crowe. På ATG odds inför loppet där det precis som alltid kommer att ändras fram till start så är Petri Puros Commander Crowe, i nuläget, stor favorit. Omsättningen är på strax över 10 000 kronor och den läckre fuxen står i 15 för en satsad tia.

Och just favorit är faktiskt en fördel att vara inför Derbyfinalen. De senaste tio åren har nämligen favoriten vunnit hela fem gånger, alltså hälften, den stora Derbydagen. (Jolly Rocket 98, Victory Tilly 99, Hilda Zonett 01, From Above 02 och Conny Nobell 05)
Om det blir favoriten eller vem av de övriga som får vända upp för segerdefilering denna gång återstår dock att se.