Storheten sitter i Takters händer

TRAV

Hösten är här med sämre kvalitet.

I går var dessutom lunken tillbaka.

Det var inte roligt.

De sju V75-lopp som kördes i går måste ha varit de tråkigaste och mest händelsefattiga som körts på väldigt länge. För 15-20 år sedan var ”Jägersro-lunken” ett begrepp i trav-Sverige. Loppen som kördes på vår sydligaste bana var ofta de tristaste att titta på. En kort spetsstrid följdes av en lunk där ingenting inträffade. Så såg det ofta ut tills mållinjen passerades.

Inte konstigt att Jägersrohästarna på den tiden hade svårt att hävda sig i större sammanhang.

Det har blivit mycket bättre, inte minst tack vare Lutfi Kolgjinis framgångar och hans sätt att köra. I går var vi dock tillbaka på ruta ett igen. Loppen var mer sömnpiller än spänningshöjare. Det var en trist eftermiddag på Jägersro.

Knapp segermarginal

När jag började intressera mig för trav för snart 30 år sedan fick jag snabbt två kuskfavoriter. Den ene var Berth Johansson från min hemmabana Umåker. Berth hade förmågan att få sina hästar att gå som fortast över upploppet. Inte sällan gjorde han det till en sport att vänta så länge som möjligt innan han satte in spurten. Väldigt ofta blev segermarginalen knapp, men hans sätt att köra på lång väntan fascinerade mig.

Den andre kusken som som jag kom att gilla var Johnny Takter. I går tog han sin 2?000:e seger i karriären när han vann V75-5 med Cadeau K.

Johnny Takter har allt för att vara en kusk i den absoluta världseliten. Ingen kan som han få samspelet mellan kusk och häst att se så fulländat ut. Jämför hans sätt att driva med många av de andra toppkuskarna och ni kommer att märka stor skillnad. För mig är det bara den avlidne Ulf Thoresen och i viss mån Örjan Kihlström som har samma förmåga att med små medel kommunicera med sin häst.

Ingen så elegant

Takters storhet sitter i händerna. Han har det där lilla extra och att han dessutom är en skicklig taktiker gör inte saken sämre. Han slog igenom som en supertalang och vann flest lopp i landet redan 1984, 26 år gammal. Sedan följde en räcka år med goda framgångar både nationellt och utomlands. I början av 2000-talet hamnade han i en personlig kris där rubrikerna mer kom att handla om problem vid sidan av banan än sportsliga framgångar. Han valde att ta timeout från sporten för att få rätsida på sitt liv.

Nu är han tillbaka där han hör hemma – i toppen. Hittills i år har han vunnit 183 lopp med Derbysegern bakom Commander Crowe som främsta merit.

Hans svarta dress, hans lätt tillbakalutade stil i sulkyn och de amerikanska glasögonen – ingen kan se så elegant ut i en travsulky som Johnny Takter.

Dansk travsport har legat i dvala sportsligt de senaste åren. I går kan en blivande stjärna, Korvet Klintholm, visat upp sig för V75-publiken för första gången. Hans seger i V75-7 var gårdagens mest imponerande insats. Att vinna silver från bakspår över kort distans och från en position i tredje ytter när tempot varit lågt vittnar om kunnande långt utöver det vanliga. Dansk travsport behöver en fyrbent hjälte att hoppas på.