Dopade häst med anabola

Av: Kanal75

Publicerad:
Uppdaterad:

Stängs av från tävling och träning i tolv månader

Finsk travsport skakas av en dopningsskandal.

Travtränaren Janne Heinonen stängs av från träning och tävling under tolv månader sedan en av hans hästar dopats med anabola steroider.

Det var treåringen B.W.T.Reaction som i en stickprovskontroll efter en tredjeplats i Tammerfors 10 augusti visade kraftigt höjda värden av könshormonet testosteron. Utredningen har kommit fram till att hästen tillförts anabola steroider, men inte av vem eller på vilket sätt. Finska travförbundet Soumen Hippos har därför anmält fallet till inrikesministeriet och som en följd av det har polisen kopplats in för att göra en egen utredning.

36-årige Heinonen döms enligt tränaransvaret till ett års avstängning samt 2 000 euro i böter.

Pekka Soini på finska travförbundet är överraskad över domen.

– Det var ett hårt straff. I alla fall om man jämför med tränaren i Frankrike som fällts i fyra olika fall och stängdes av ett halvår. Jag önskar vi kunde komma fram till gemensamma internationella regler som leder till samma påföljder i hela världen framöver. Ett års avstängning för en professionell tränare kan vara rent förödande, i synnerhet när personen hängs ut i massmedia, säger Soini till finska tidningen Ilta Sanomat.

Fallet är det tredje med anabola steroider inom finsk travsport. Det två andra fallen har varit amatörtränare vilka båda dömts till 18 månaders träningsförbud samt 500 euro i böter.

B.W.T.Reaction har bytt tränare till Mika Forss och kommer nu att få lämna ett nytt blodprov. Förutsatt att detta är rent får hästen fortsätta tävla.

Janne Heinonen har ännu inte uttalat sig huruvida han kommer att överklaga domen.

Publicerad: