Bilden avslöjar: Så ska nya Solvalla bli

Foto: Solvalla byggs om och i den första delen får Kongressbyggnaden nytt utseende.
TRAV

Här är bilden som avslöjar hur nya Solvalla blir.

Banan storsatsar och bygger nya restauranger, en sportbar och loger.

– Vi gör det här för att skapa attraktivare banbesök, säger Emmelie Arneng, projektledare på Solvalla.

Arenaprojektet för Solvalla går framåt. I samband med Solvallas 90-års jubileum i augusti 2017 ska ombyggnationen av hela banan vara klar.

Både publikplats och stallbacken ska få nytt utseende. Hela Solvalla ska renoveras och byggas om och i första delen av ”Arenaprojektet” ska kongressbyggnanden göras om. Ombyggnationen av Kongressen beräknas gå på omkring 200 miljoner kronor.

”Dags att uppgradera”

Nu går Solvalla ut och visar bilder hur den nya byggnaden kommer att se ut.

– Vi gör det här för att skapa attraktivare banbesök. Kongressbyggnanden är byggd 1984 så det är dags att uppgradera. Det borde ha gjorts tidigare, men det här kostar mycket. Vi hoppas att det här ska bli bra, säger Emmelie Arneng.

Se matcher och travlopp

Enligt ritningarna kommer det byggas en helt ny del mellan Bistron och Kongressen.

– Det är den del som används som kök nu. Där planerar vi att minska köket och bygga en Sport club. Vi vill öppna upp så att gästerna kan gå ut på en balkong och se loppen och sedan gå in och se matcher på storbildskärm.  Det här är den största förändringen.  Dessutom kommer vi att bygga loger på alla plan, säger hon.

Storsatsar på mat

Även Ströget kommer att förändras  – där satsar man på mat.

– Där kommer vi ha en food court. Vi tänker att det ska vara en ”open kitchen” lösning där man kan gå och beställa mat och titta när kocken lagar till maten. Vi kommer även ha en gourmetrestaurang i Bistron. Vi vill att man ska kunna välja var man vill gå och äta. Vi kommer att ha en spiraltrappa från Ströget via Bistron till Sport Club så att besökare kan gå mellan de olika delarna.

Barnen får egen del

Dessutom kommer banan att ha en scen i delen där Ströget ligger.

– Det blir en mobillösning så att det finns en scen vid speciella evenemang.

Solvalla satsar även på barnen som får en egen del ”Lillvalla” där barnen ska kunna leka.

– Vi vill att det ska finnas något för alla besökare, säger Emmelie Arneng

Ombyggnationen av kongressbyggnaden kommer att ske mellan två Elitlopp.

– Vi beräknar att det kommer att ta ett år. Men det är inte bestämt när exakt det bli, om vi börjar 2012, 2013 eller 2014. Detta är en förstudie så det är inte hugget i sten att det blir så exakt så här. Det här är första skisserna, mer exakta skisser ska vara klara till Stockholms Travsällskaps höstmöte den 28 november, säger Emmelie Arneng.