Myron: ”Levde upp till förväntningarna”

Foto: Solvallas sportchef Markus Myron, samt Bee A Magician och Propulsion som är de två senaste som fått en inbjudan till Elitloppet
TRAV

Viktigaste helgen inför Elitloppet i sportchefen Markus Myrons kalender.

Finlandia Ajo och Elitloppet Playoff i USA har nu passerat.

– Jag tyckte den levde upp till förväntningarna, säger han till Trav365.

En del brukar beskriva det som att man har ett liv innan, och ett liv efter.

Elitloppet alltså.

Nu är det bara 20 dagar kvar till söndagen 29 maj.

Dagen då 16 hästar ska göra upp i Sveriges, och ett av världens, största travlopp – Elitloppet Benders.

Helgen som gick var i Solvallas sportchef Markus Myrons kalender den viktigaste helgen inför Elitloppet.

Bland annat avgjordes storloppet Finlandia Ajo i Finland och Elitloppet Playoff på Meadowlands i USA.

Infriades förväntingarna hos sportchefen?

Trav365 fick en pratstund med Markus Myron, precis när han klivit av flyget från USA på Arlanda.

”Spännande häst”

– Helgen levde upp till förväntningarna tycker jag, säger Markus Myron till Trav365 och fortsätter:

– Om vi börjar med Finlandia Ajo så var Propulsion en oerhört bra vinnare, han såg helt fantastisk ut och det var jättekul. Sedan får vi se vad Daniel Redén svarar, han skulle kolla upp hästen och tänka några dagar. I min värld är jag jättenöjd med Propulsion och jag hoppas vi får se honom i Elitloppet.

Du var själv på plats i USA och på Meadowlands för att bevittna Elitloppet Playoff, vad tar du med dig därifrån?

– USA-loppet blev både annorlunda och oväntat, det gick ruskigt fort loppet och jag tror man egentligen hade behövt vara där för att uppleva de förhållanden som var där, och förstå omständigheterna. Det var en otroligt stark vind som mötte hästarna när de svängde in på upploppet så prestationerna var egentligen bättre än de såg ut, säger Markus Myron och fortsätter:

– Åke Svanstedts Resolv var jättebra och det var otur att han bröt ner där och tog några pinnar på fel sida, i övrigt går det inte att säga något om prestationen och jag tycker han är solklar i Elitloppet och därför bjöd jag in honom. Bee A Magician är en häst som jag följt länge och hon har sett fantastisk ut både i kval och i lopp, och i år kanske bättre än på länge. Nu vann hon loppet och även om hon bara var tvåa i mål så tycker jag sammantaget att det är en spännande häst att ha med i Elitloppet, med tanke på vilka framgångar hon haft i USA.

Vad säger kretsen kring hästen om Elitloppet?

– Jag har pratat med ägarrepresentanter och tränaren till hästen och de skulle ta ett par dagar och sedan får vi se om de accepterar inbjudan eller inte, men jag tycker det skulle vara väldigt kul att se Bee A Magician i Elitloppet.

”Blir man stolt över”

En häst som Markus Myron sett fram emot att få se tävla i USA är JL Cruze, men där infriades inte förväntningarna.

– Det är en häst som jag hade stora förhoppningar på, men det blev inte alls bra. Tränaren till hästen var bekymrad efteråt och sa att det skulle kolla upp hästen, och på honom lät det som om det skulle vara svårt att få hästen i ordning till Elitloppet. Vi skulle höras igen om ett par dagar, men på förhand låter det inte så positivt därifrån.

Vad tar du mer med dig från USA?

– Det var en spännande upplevelse och framför allt var det kul att se hur stort Elitloppet är, alla känner till det och alla tycker att det är ett superevent. Alla som någon gång varit på Elitloppet blir oerhörda ambassadörer och oavsett vart jag var så ville folk komma fram och berätta hur de var när de besökte Elitloppet, och egentligen är det svårt att förstå hur stort och unikt det är med Elitloppet innan man pratar med folk utanför Sveriges gränser. Elitloppet som arrangemang är oerhört stort utanför Sverige och det blir man stolt över.

Hur sitter du på biljetterna för tillfället, hårt eller löst?

– Jag har ingen direkt given plan på vilken nästa häst som får inbjudan är, det är klart vi kring Elitloppet pratat en del men jag klev alldeles nyss av planet på Arlanda och vi får samla intrycken och sedan får vi se.

Där vi är i dag Markus, är du nöjd med allt inför Elitloppet?

– Ja, det tycker jag att jag är, de hästarna som vi har bjudit in hittills är sådana som jag tycker tillför mycket till Elitloppsfältet och är det så att alla säger ja så tycker jag den grunden vi har är väldigt, väldigt bra, och sedan tycker jag det finns en hel del andra hästar som platsar i Elitloppet och det gäller bara att sortera dem nu och bjuda in i lagom takt, säger Markus Myron och avslutar:

– Min magkänsla är att vi kommer ha ett bra Elitlopp framför oss.