De slår kungens fest på Skansen

TRAV

Nationaldagsfesten på Gärdet - lockar mer publik än det kungliga firandet på Skansen

1 av 6 | Foto: Publiken kommer bjudas på åtta lopp – där två är ponnylopp.

Här är Nationaldagsfesten som slår det kungliga firandet på Skansen när det gäller publik.

Tidigare år har upp till 50 000 personer samlats på Gärdet för att fira Sveriges Nationaldag med galopp-sport.

–  Vi får se till att konkurrera ut Skansen på några år så att kungakortegen går hit istället för till Skansen, skämtar Peter Gudmundson, projektledare för Nationaldagsgaloppen.

Foto: Carl XVI Gustaf – vid firandet på Skansen. Arrangemanget lockar omkring 10 000 personer. På Gärdet samlas mellan 30 000 och 50 000 personer för att njuta av galopp.

6 juni – Sveriges nationaldag firas tradionsenligt på Skansen i Stockholm med kungafamiljen på plats. Den svenska artisteliten samlas för att underhålla den drygt 10 000 stora publiken.

Men på senare år har fesligheterna på Skansen fått konkurrens av ett annat stort arrangemang i centrala Stockholm. Sedan fyra år tillbaka arrangeras Nationaldagsgaloppen på Gärdet med flera galopplopp, underhållning, restaurang-tält och jippon.

Ett år kom närmare 50 000 personer till Gärdet under dagen för att njuta av sporten och umgås.

– Djurgårdsförvaltningen uppskattar det här och det kommer och går folk under hela dagen. I fjol var det lite sämre väder, då var det runt 30 000 personer Det är fantastiska siffror det med, vi är glada över att det kommer mycket folk. Och att de som kommer hit tycker det är roligt, det är ännu trevligare, berättar Peter Gudmundson.

Och ni slår festligheterna på Skansen rejält när det gäller publiksiffrorna?

– Ja, vi får se till att konkurrera ut Skansen på några år så att kungakortegen går hit istället för till Skansen. Vi styr om den hit, det får bli målsättningen, skämtar han.

”Vi är igång”

Just nu håller förberedelserna på för fullt ute på Gärdet inför Nationaldagsgaloppen då hela festområdet ska sättas upp.

– Det har kommit lite omklädningsrum, vi har satt upp ett måltorn och vi har börja sätta upp staket runt hela banan. Elen börjar komma på plats. Det är mycket kvar – men vi är igång, säger han.

Hur är känslan inför måndagen?

– Känslan är bra. De som är ansvariga för banan har varit här och kikat och sagt att den har aldrig varit så här bra som den är i år. Vädret ser ut att bli bra.  Det kommer bli en riktig rolig nationaldag och folkfest. Det kommer vara mycket för barnen, det finns serveringar och vill man ta med sig picknick-korgen så gör man det.