Advokaten: ”Jag hade det på känn”

TRAV

Fabrice Souloys advokat om svenska domen i kobolthärvan: ”Jag har pratat med Souloy”

Foto: Advokat Staffan Uvabäck och Fabrice Souloy vid slutpläderingarna i Oslo.

Miljonböter, licensindragning och tillträdesförbund.

Det blev domen mot Fabrice Souloy från Sverige och Ansvarsnämnden i dopninghärvan.

– Jag har pratat med Fabrice Souloy som naturligtvis är nöjd, liksom jag, att dagens dom är betydligt mildare än den norska. Samtidigt hade jag det på känn, säger Staffan Uvabäck till Trott o Sport.

21 juni läckte den norska domen ut i förtid mot dopninganklagade stjärntränaren Fabrice Souloy. Domen i kobolthärvan från Domskommitén i Norge: 15 års avstängning, beträdandeförbud och 500 000 norska kronor i böter. Det fick Souloys advokat Staffan Uvabäck att se rött.

– Jag tycker att det är oerhört amatörmässigt skött, sa han då.

Under onsdagen kom domen från Sverige, via Ansvarsnämnden: Licensindragning och totalt tillträdesförbud i ett år och en miljon kronor i böter.

”Avsiktlig dopning”

Svensk Travsports generalsekreterare var inte nöjd med domen.

– Jag tycker det är ytterst märkligt att Ansvarsnämnden har bortsett från att kobolt varit på förbjudet-listan sedan 2014. Vi menar att det är avsiktlig dopning och spontant är jag inte nöjd med domen. Jag utgår från att vi kommer överklaga, sa Lindberg till Trav365.

Fabrice Souloys advokat, Staffan Uvabäck till sajten Trott o Sport:

– Jag har pratat med Fabrice Souloy som naturligtvis är nöjd, liksom jag, att dagens dom är betydligt mildare än den norska. Samtidigt hade jag det på känn, säger han till sajten och fortsätter:

– Jag kan köpa att Souloy döms för det strikta tränaransvaret. Men tyvärr lyssnade inte domstolen på de veterinära experter som var inkallade som vittnen, säger Uvabäck.

”Den överklagas givetvis”

Uvabäck berättar vidare för Trott o Sport att de räknar med att överklaga onsdagens svenska dom. Något advokaten även berättar för facktidningen Travronden.

– Jag förmodar att Svensk Travsport kommer att överklaga ansvarsnämndens beslut i och med att beslutet inte är i närheten av deras yrkande och då är det troliga att vi också väljer att göra det. Hade vi bara haft ansvarsnämndens dom att ta ställning till hade det varit en annan sak, däremot. När det kommer till domskommitténs dom överklagas den givetvis, säger Staffan Uvabäck till Travronden.

Sedan tidigare står det klart att den norska domen kommer gälla även i Sverige.