V75

”Det bästa hade varit att flytta matchen”

Svensk VM-succé – då blir det tung krock för Halmstadtravet • Ändrar inte starttid på V75

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Svenskt segerjubel efter segern mot Mexiko i sista gruppspelsmatchen.

Här är den tunga krocken som blir verklighet vid en svensk seger mot Schweiz.

Då spelar Sverige sin kvartsfinal samtidigt som Halmstadtravet arrangerar sin största V75-lördag för året.

– Det bästa hade varit att flytta matchen. Jag föreslog att man skulle prata med Putin, men mina kontakter där är aningen begränsade, säger Halmstadtravets sportchef Jan-Olof Molin till Trav365.

Den svenska VM-succén är ett faktum.

På tisdag möter det svenska landslaget Schweiz i åttondelsfinalen.

Vid en svensk seger spelar Sverige sin kvartsfinal klockan 16.00 lördagen 7 juli.

Då är det upplagt för en tung krock – för Halmstadtravet.

Under nästa vecka avgörs banans största evenemang för året med finalen av Sprintermästaren och Extra V75 på torsdag för att avslutas på lördag med V75-tävlingar och finalen i Stosprintern.

”Vi har haft en diskussion”

V75-tävlingarna inleds klockan 16.20, samtidigt som Sverige då spelar en eventuell kvartsfinal mot Colombia eller England. Att ändra tiderna för V75 har varit uppe för diskussion.

– Vi visste att det fanns en chans att det kunde avgöras samtidigt. Vi har tittat på frågan igen tillsammans med ST (Svensk Travsport) och Halmstadtravet och beslutat att ligga kvar med starttiden och bjuda på en sport- och spelfest, säger Patrik Brissman, informationschef på ATG och fortsätter:

– Vi har haft en diskussion där bland annat publikupplevelsen och omsättningen varit uppe. Men vi har tidsaspekten att ta hänsyn till också, vi vet ju inte i dag om Sverige går vidare. Förbundskapten Janne Andersson är travintresserad och riskerar att missa V75 på sin gamla hemmabana, men det tror jag att han tar alla dagar i veckan.

”Då får du problem”

Jan-Olof Molin är sportchef på Halmstadtravet och har varit med i diskussionerna.

– Det har funnits två alternativ. Antingen hade vi startat efter matchen och börjat de första loppen vid sex-tiden, då hade det blivit sena tävlingar, vilket kan medföra en del. Andra alternativet var att börja tidigare, jag skulle uppskatta att första loppen hade startat 11.40 och V75 startar klockan 13.30, säger han och fortsätter:

– Ett annat problem, när man ska bestämma detta, är anmälningarna som går ut klockan 12.00 nu på söndag. Ett annat alternativ hade varit att vänta till efter matchen på tisdag, men då får du problem med startlistor. Det är inte alldeles enkelt.

”Många hänsyn att ta”

Den nytillträdde sportchefen på banan hade helst sett att en eventuell kvartsfinal för svensk del hade startat klockan 20.00 på kvällen, eller att matchen flyttats.

– Det bästa hade varit att flytta matchen. Jag föreslog att man skulle prata med Putin (Vladimir, Rysslands president), men mina kontakter där är aningen begränsade, säger han ock skrattar. Han fortsätter:

– Det är många hänsyn att ta och omöjligt att svara på vad som är rätt eller fel i det här läget. Det kommer finnas olika läger som tycker olika saker här naturligtvis.

15 000 i publiken

Om det blir en kvartsfinal för Sverige, hur kommer ni kunna bjuda besökarna på både trav och VM-festen?

– Det håller vi på med just nu. Linson fixar en storbildsskärm med kort varsel och rättighetsfrågan håller jag på med just nu. Det är en kostnadsfråga, men jag räknar med att det löser sig. Man ska kunna se matchen här om det blir aktuellt.

Om det blir svensk succé i VM-åttondelsfinalen på tisdag räknar Jan-Olof Molin med att det kommer att drabba Halmstadtravet negativt.

– Vi brukar ha mellan 10 till 15 000 personer på plats, lite beroende på vädret. Hur många som eventuellt väljer fotbollen i stället för att komma hit är svårt att bedöma, säger han och avslutar:

– Att vi tappar pengar på det kan man ta för givet. I vilken storleksordning är dock svårt att bedöma, men det kommer påverka oss.

Uppdatering: Vid en eventuell krock på lördag kommer matchen att kunna ses på Halmstadstravet: ”Rättighetsfrågan just löst inför en eventuell kvartsfinal på lördag!”, skriver Jan-Olof Molin på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM