Elitloppet

Miljardären skulle sponsra Elitloppet – men hoppade av

Av: 

Minimedia

Erik Pettersson

Karl-Erik Bender.
Karl-Erik Bender.

TRAV

Miljardären och storhästägaren Karl-Erik Bender, 80, var i stort sett klar som huvudsponsor till Elitloppet och skulle investera miljonbelopp.

Då hoppade han av.

Trav365 kan avslöja att anledningen var att tv-experten Micke Nybrink sågade en av hans hästar i en tv-sändning.

– Hans uttalande knäckte oss, säger Bender till Trav365.

Miljonbelopp skulle in och företaget Benders var så gott som klar huvudsponsor till Elitloppet.

Stall Palemas bästa hästar Gidde Palema och Torvald Palema skulle leda defileringar och det skulle bli festtält på Solvallas innerplan med hundratals gäster under sista helgen i maj, enligt Bender.

Allt var i princip klart, då hoppade storhästägaren och miljardären, av.

– Jag retade mig på Micke Nybrink. Därför hoppade jag av. Han tyckte att vi (Palema) hade ”skithästar”, då ska inte vi vara med, om han sitter och representerar svensk travsport och säger såna saker, säger Bender till Trav365.

”Gör hästägare till åtlöje”

Han fortsätter:

– Vi skulle gå in med över en miljon kronor i pengar och Benders skulle bli huvudsponsor till Elitloppet. Hade inte Micke Nybrink förstört det hela, då hade vi kört. Det var han som knäckte det. Jag gillar inte när det sitter en person i travsändningarna och gör hästägare till åtlöje, han förstör svenskt trav, hans uttalande knäckte oss.

Vilket uttalande var det som gjorde dig upprörd?

– Det var när det var V75-tävlingar på Axevalla. Vi hade Love Palema till start och han åkte dit på målfoto. Han tog även något felsteg och var inte helt kurant för dagen, men var ändå nära att vinna. Magnus Jakobssons häst Fossens Bonus tog ner Love Palema utvändigt i sista steget, då sa Nybrink något om att han inte skulle behöva kämpa så mycket för att slå en ”skithäst” som Love Palema. Love Palema är ingen stjärna så, men det fanns ingen anledning att vara kritisk mot honom efter den prestationen.

Vad sa Solvalla om det här, när allt i princip, var klart?

– Vi var väldigt långt gångna i diskussionerna. Vi presenterade aldrig för dem vad anledningen var, vi sa bara att vi drar oss ur. Eftersom du frågar rakt ut nu så berättar jag anledningen här.

”Ska man inte säga det man ser...”

När Trav365 når Micke Nybrink blir han förvånad.

– Åh, herregud. Vad jag minns så travade Love Palema dåligt den dagen, sämre än tidigare. Jag sa det jag sa. Ska man inte säga det man ser, då är vi illa ute. Jag tycker vi ska ha en vanlig journalistisk bevakning av travsporten, precis som alla andra sporter. Det där får stå för honom, mer än så kan jag inte säga, säger han.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Elitloppet

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet

Trav