”Klasskillnad mellan min spik och resten”

Carlsson: Släpps till ledning tidigt och sen är det spel mot ett mål

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Gandhi Boko spikas på GS75 från Åby i dag
TRAV

Jackpott i dagens Grand Slam 75-omgång.

Ihåliga och tunna startfält överlag.

Men en riktig topphäst i inledningen där Gandhi Boko är en given spik.

Åby är värd för Grand Slam 75 i efter­middag och det är nio miljoner i sjurätts­potten i den här jackpotten.

Det är lågklassiga tävlingar med få hästar i loppen och i flera av dem är det bara ett par som höjer sig klart över de andra.

Spiken är självklar och den kommer i ­GS75-1 i högkapable Gandhi Boko. Han har stångats i årgångsloppen och varit med i såväl Kriteriet, Kungapokalen och Sprintermästaren. Hästen har gjort två starter efter ett långt uppehåll och efter en inledande tredjeplats vann han enkelt senast. Marcus Lindgren släppte ledningen och Gandhi Boko spurtade till en lätt seger via open stretch.

I dag möter han ett minst sagt mediokert gäng i ett lopp med blott sju hästar i. Han lär ha sådan respekt med sig att han släpps till ledningen i ett tidigt skede och sedan bör det vara spel mot ett mål. Det är normalt klasskillnad mot de andra och Gandhi Boko vinner om han är vid sunda vätskor.

Det blir också enda spiken i omgången då lösningen är att gå kort i ett par av de andra loppen.

Tog vattentät seger senast

I GS75-2 är det två treåringar som sticker ut och favorit är Hurricane River som har vunnit två lopp på tre starter. Senast imponerade den här läckerbiten när han avslutade 1.12 sista 800 metrarna på spänstiga ben. Det är endast åtta hästar med i loppet och felfri torde han ha mycket bra chans.

Jag dubblar dock systemet med Viola ­Silas förstfödda Betting Gangster som ­senast visade att han inte vansläktas då han tog en vattentät seger i övertygande stil.

Han såg ut att ha en hel del sparade krafter i mål och det kan mycket väl bära av till ledningen, även om spetsfrågan är vidöppen bland så här orutinerade hästar och han gör dessutom debut bakom startbilen. Men Betting Gangster kan komma före Hurricane ­River och det kan avgöra loppet.

Den tredje avdelningen är ett amatörlopp där favoriten heter Star Costashorta. Han tränas av Peter

Untersteiner som meddelar att hästen känns mycket fin i träningen inför års­debuten. Star Costashorta var bland annat trea i V75 i december i fjol och kan mycket väl ­vara vinnaren här.

Jag vill dock ha med ett par motbud och bland annat Kungkurt men framförallt Right or Wrong.

Den sistnämnde spurtade vasst som tvåa senast och var inte långt ifrån att hinna fram till segern. Är snabb ut och kan få en fin resa i antingen ledningen eller rygg på ledaren och på Åby finns ju som bekant open stretch...

Bland de tre i hälften av loppen

Toscano är en kapabel häst för klassen som numera är i dansk träning efter att tidigare tränats av Reijo Liljendahl, Peter Untersteiner och Markus Pihlström.

Det sexåriga stoet vann näst senast från ledningen i Danmark i övertygande stil och senast blev det galopp på upploppet.

Toscano har varit bland de tre främsta i tio av sina 20 starter och felfri kan hon mycket väl vinna det här loppet.

Storfavorit i skrivande stund är Stardust Melody som vann två lopp på fyra starter i fjol och som var fyra i årsdebuten efter en resa utvändigt om ledaren. Björn Goops märr lär säkerligen vara framflyttad i formen med det loppet i kroppen och kommer hon till spets blir hon svårslagen.

Den i tre starter obesegrade Harvey är favorit i den femte avdelningen. Jag pratade med Johan Untersteiner som berättade att hästen skadade sig svårt förra våren och var nästan utdömd av veterinären. Därför är det lite av en solskenshistoria att han ännu ­inte vet hur det känns att förlora efter tre lopp. Johan berättade att han tyckte att

Harvey var finare vid segern näst senast än han var senast. Hästen har fått en träningsperiod och känns bra men möter tuffare konkurrenter nu och har bakspår.

Jag garderar med ett gäng och vill varna för Andover Hudson som är helt bortglömd. Han har gjort bra lopp i år och visade rykande startsnabbhet senast när han tog ledningen och fick ge sig knappt den sista biten för en smygkörd via open stretch.

Kan vinna direkt i årsdebuten

Mellby Collector gjorde debut för Björn Goop senast och vann säkert från ledningen på en bana som var en sekund tung. Han torde normalt gå framåt med loppet i kroppen och vara ännu vassare nu.

Men jag vill ha med Nobel Southwind som har spår invändigt om honom vilket kan fälla avgörandet.

Nobel Southwind är härdad i V75 där han i fjol vann från ledningen. Hästen är snabb ut och kan vinna direkt i årsdebuten då träningsrapporterna går i dur från Peter Untersteiner som sannerligen inte är känd för att fuska med träningen.

 I Grand Slam 75-avslutningen gör det fina stoet Swarovski Broline debut för Peter Untersteiner. Hon tampades i fjol mot kulltoppen flera gånger och blir givetvis intressant direkt. Men som favorit från bakspår efter ett uppehåll garderar jag.

Draget är Uappa di Azzurra som spurtade sylvasst som tvåa senast efter vida spår från ett dåligt läge på barfotabalans. Nu är läget betydligt mycket bättre och den här gången kan spurten tala segerspråk.

Veijo Heiskanens bästa chans är Maremma Sock som är väl förberedd inför årsdebuten och minns att det tuffa stoet vann V75 i fjol från dödens.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 7 Gandhi Boko (5–2)
GS75-2: 8–6 (1–2)
GS75-3: 4–5–1–12–9 (6–2)
GS75-4: 5–7 (2–6)
GS75-5: 4–10–1–11–9 (5–7)
GS75-6: 6–7 (4–1)
GS75-7: 5–2–9–7–1–6 (10–3)
1200 rader/1200 kronor

Här får du Sveriges vassaste spelservice 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM