Prix d'Amérique

De två giganterna möts i ny superduell

Propulsion i ena ringhörnan – Readly Express i den andra

avChristoffer Wickman

Foto: TR Bild
Propulsion mot Readly Express i Mastersfinalen i Östersund

Senast de möttes bjöd de på en hejdundrande duell.

På söndag möts de två megastjärnorna Propulsion och Readly Express igen – i Mastersfinalen med två miljoner kronor till vinnaren.

– Jag måste tro på min häst, det finns inga tvivel, säger Daniel Redén, tränaren till Propulsion.

– Jag är alltid optimist när Readly Express startar, säger Timo Nurmos.

Foto: TR Bild
Daniel Redén

När de två giganterna Propulsion och Readly Express senast möttes, i Åby Stora Pris i mitten på augusti, byggdes den heta duellen upp likt en boxningsmatch om ett världsmästarbälte.

Det var Timo Nurmos Prix d´Amérique-vinnare Readly Express i den ena ringhörnan, och Daniel Redéns flerfaldige storloppsvinnare Propulsion i den andra.

De två bjöd också upp till den duell som hela trav-Sverige drömt om, de stred sida vid sida, nos vid nos, och när mållinjen skars var de så jämsides att måldomaren på Åby behövde flera minuter på sig innan en vinnare kunde koras.

Den gången drog Propulsion det längsta strået, med minsta möjliga marginal.

I Mastersfinalen i Östersund på söndag möts de igen.

”Rättvist för alla”

Propulsion, som kommer till Mastersfinalen på söndag med fyra raka storloppssegrar i ryggen, har inte startat sedan den där triumfen på Åby i mitten på augusti.

– Allting är bara bra med Propulsion, det verkar jättebra allting och det finns ingenting att klaga på. Ska jag hitta något så är det väl att det kanske gått lite väl långt mellan starterna, men det har jag samtidigt självmant velat, säger Daniel Redén och fortsätter:

– Det blev tufft där med två täta starter och några veckor måste han ju få, och han har tränat på hela tiden och jag har i varje fall ingenting att gnälla på. Samtidigt var han ganska oberörd efter Åby Stora Pris senast och han hade vilopuls efter loppet, det blev ju inget riktigt lopp, utan mer en speeduppgörelse.

Hur ser du på loppet på söndag?

– Det är ett tufft lopp, ett bra lopp, precis som det ska vara. Vi lottades till bra utgångsläge nu och det ser spännande ut, och jag hoppas bara det blir bra bana så det blir rättvist för alla.

”Det finns inga tvivel”

Vad säger du om matchen mot Readly Express?

– Det är en match i matchen mot alla som är med, det är många bra hästar med och jag har respekt för alla. Det blir ett spännande lopp och det gäller att ha tur med positioner och att det går vår väg, och nu har vi i varje fall lottats till bra utgångsläge så vi slipper bli hängande.

Tror du på bra segerchans?

– Jag tror min häst gör ett bra lopp och jag måste absolut tro på bra segerchans med en sådan här häst, det finns inga tvivel om det.

Några ändringar?

– Nej, han tävlar som han alltid gör, säger Daniel Redén.

Foto: TR Bild
Timo Nurmos

”Jag är jättenöjd med honom”

Om Propulsion kommer till söndagens Mastersfinal med idel topprestationer i ryggen så gör Prix d´Amérique-vinnaren Readly Express inte det, han svek som brakfavorit i Sundsvall Open Trot i slutet på augusti då han bara blev femma. Det visade sig efter loppet att hästen hade problem med halsen.

– Det är historia nu, det är gamla grejer, vi är alla förkylda ibland och det är inga konstigheter, säger en något irriterad Timo Nurmos när senaste insatsen kommer på tal och fortsätter:

– Jag är annars jättenöjd med min häst för dagen, han har tränat normalt hela veckan och det är inga konstigheter, det är därför jag anmält honom hit. Han har tränat som planerat.

”Tycker inte du?”

Hur ser du på loppet?

– Det blir ett spännande lopp, som alltid, och jag är alltid optimistisk med den här hästen.

Tror du han levererar en stark insats på söndag?

– Han har väl alltid levererat bra insatser, tycker inte du?

Jo, tänkte mer på att han hade problem med halsen i Sundsvall senast.

– Han svarade för ett otroligt bra lopp senast också, han var inte helt kurant men sprang ju en jättebra tid och var jättebra då med.

Hur tänker du kring balansen?

– Det kan jag inte säga redan nu, det är hösttider och så och det har inte varit optimala underlag, det var det inte senast i Sundsvall heller. Vi får se väder och bana på söndag, men vi har i varje fall förberett för barfota om banan och vädret skulle tillåta det, men vi kan även slå på skor efter värmning också, om det krävs, säger Timo Nurmos.

ARTIKELN HANDLAR OM