”Han tar revansch i giganternas kamp”

Carlsson: Readly Express blir mycket svårslagen i mästarmötet

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Readly Express vinner finalen i UET Trotting Masters.
TRAV

Dags igen för giganternas kamp.

Barfota runt om, första med jänkarvagn och Goop tillbaka i sulkyn.

Det gör att Readly Express vinner revanschmötet med Propulsion.

Som vi har längtat efter den rasande slutstriden i Åby Stora Pris.

I dag är det dags för ett nytt mästarmöte mellan två av världens bästa hästar, Propulsion och Readly Express. Ett av årets absolut bästa travlopp äger rum i Östersund där det är dags för en ny V75:a i eftermiddag. Det handlar om Masters-finalen med två miljoner kronor i förstapris.

 Senast de möttes vann Propulsion med någon centimeter. Då gick Readly Express med skor runt om och hade inte startat på två månader. I dag blir det andra bullar.

Timo Nurmos meddelar barfota runt om och dessutom ska man prova jänkarvagn för första gången någonsin i värmningen på Readly Express. Om det slår väl ut blir det så i loppet. Dessutom hoppar Björn Goop upp i sulkyn och jag tror att Prix d’Amerique-vinnaren blir mycket svår­slagen och tar revansch på Propulsion.

Readly Express var inte som bäst när han startade senast i Sundsvall Open Trot men tränare Nurmos berättar att hästen var svullen i halsen och hade en massa slem i den efter loppet. Han hade ingen feber men hostade lite. Nu har Readly Express blivit åtgärdad och fått ta igen sig lite. Han har sedan tränat på och Nurmos var mycket nöjd med sin stjärna i måndagens rund­banejobb och även i fredagens lugna jobb.

Jag blir inte ett dugg förvånad om Björn Goop skickar iväg Readly Express direkt till ledningen och då spelar det nog ingen hur bra Propulsion är.

Står i princip med alla benen i mål

 Det finns två stenklara spikar till i den här V75-omgången. In Toto Sund står i princip med alla benen i mål i inledningen efter att stallkamraten Double Exposure har blivit struken. Hon har varit grymt bra i Stoeliten på slutet och leder runt om här. De fem hästarna lär rada upp sig och sedan blir det inte särskilt spännande.

 Kimbee Crown var en riktig ”nästagångare” efter senaste starten i V75. Han blev där nedtryckt på innerspår kort efter start och fick inte chansen förrän i sista sväng. Hästen flög lågt över upploppet och den avslutningen gav kraftig mersmak. Det gjorde även de två första starterna hos Timo Nurmos som han vann hur enkelt som helst med krafter kvar från dödens. Sänker alla här – även från dödens. 

 V75-2 ser öppet ut och efter att ha vridit och vänt och kommit fram till att nästan ingen häst är utan chans tar jag fram målarpenseln och helgarderar loppet.

Värt att notera är att Extra Fudge är mycket bättre än resultatraden men har fått helt omöjliga lopp på slutet. Är i mycket fin form enligt Nurmos och kan slå till om han har bättre flyt med resan.

Jag vill också nämna Cameron Dream som har visat jättefin form i de senaste starterna och var duktig som trea efter en halvtuff resa senast mot bra hästar.

Glöm heller inte The Last Ticket som är en jätterysare och i princip ostreckad i skrivande stund. Men som sagt, jag gör det enkelt för mig och plockar med samtliga.

Vann hur enkelt som helst

 Ramon Dekkers var i strålande författning när han gjorde debut för Robert Bergh senast. Efter en resolut styrning av säkre Preben Sövik vann hästen hur enkelt som helst från ledningen. Han lär knappast vara sämre med loppet i kroppen och trots att det är spår åtta bakom bilen över kort distans är det min vinnare i loppet. Jag tycker att intrycket på hästen senast var formidabelt, trots att motståndet inte var lika knivskarpt som det är nu.

Värt att notera i övrigt i V75-3 är att det blir jänkarvagn för första gången på Chapter N.Deo som senast var tvåa i V75 från ledningen.

 Kallblodsloppet, V75-5, ser också ­öppet ut och kräver en del streck. B.W.Sture är favorit och han är ju bra och göra fina lopp varje gång.

Men han möter ett par formstarka hästar i Art Nökkve, som har gjort bra insatser på slutet men har dåligt läge här, Bro Viking som har ett betydligt bättre spår och som är vass om han får en vilsam resa och lucka till slut.

Fender kan tidigt komma till ledningen och då kan han mycket väl bli svårslagen. Passa även jätteskrällen Qvarting, som om han sköter sig kan ställa till med en obehaglig överraskning. Galopperade bort sig senast men har varit bra i starterna innan dess.

Kan vara dags för seger

 Den avslutande V75-avdelningen är en spårtrappa och ett försök i Diamantstoet.

Timo Nurmos sa till mig att passa Romance Amok som känns rejält på gång och som höll starkt i Breeders Crown senast efter en tuff resa via tredjespår runt första sväng och sedan dödens en bra bit. Romance Amok var i fjol femma i Svenskt TravOaks från spår tolv så kapacitet finns. Hittar Jorma Kontio ner i ett vettigt slag­läge med hästen kan det vara dags för seger.

Glöm heller inte Ditty Bopper som höll bra ute i spåren senast och Havefunwithme stod också för en snabb avslutning i spåren senast och är van att möta tufft motstånd. Hon kvalade exempelvis in till finalen i Stochampionatet i somras efter seger i sitt försök.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 1 In Toto Sund (2–3)

V75-2: Alla 14 hästarna (3–9)

V75-3: 8–3–2–1–5 (11–4)

V75-4: 11–10–2–5–4–9–8 (1–6)

V75-5: 6 Kimbee Crown (3–1)

V75-6: 3 Readly Express (2–5)

V75-7: 7–8–5–13 (14–3)

1 960 rader/980 kronor


V75 från Östersund Sänds i TV12 klockan 14.00.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75

Östersund

Hästar