Får ingen flygtransport – kan missa Elitloppet

TRAV

Den franske stjärnhästen Quaker Jet är aktuell för Elitloppet.

Men nu riskerar hästen att missa storloppet – då Solvalla och ATG inte bjuder på flygtransport.

– De får landstransporten betald. Men inget flyg, säger Klaus Koch.

Quaker Jet är en av de franska hästarna som kan bli inbjuden till Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj.

Hästen är en av Frankrike-experten och travtränaren Anders Lindqvist drömhästar till loppet och nu hoppas han att hästen ska bli inbjuden.

– Det är en jättefin häst som har gjort det bra. Nackdelen kan vara att hästen inte kan vara ifrån så länge eftersom han är fullbokad i aveln. Hästen vann senast och var tvåa i Prix d'Amérique. Han har gått bra, konstaterar Lindqvist.

Tvingas tacka nej

Kretsen kring hästen är intresserade av att vara med i storloppet, men det finns en risk att de måste tacka nej. Helst av allt vill man flyga hästen till Sverige

– Det är en startsnabb häst som skulle passa bra på Solvalla. Jag tror att de kanske vill komma även om det kanske blir att hästen måste transporteras med buss.

Inte råd

Fransmännen tycker att det är lite konstigt att Solvalla inte vill finansiera flyget.

– Solvalla har inte råd med flyg, det är lite synd. Norge och Finland bjuder på flyg så de tycker att det är lite konstigt att Sverige och Solvalla, som är den största banan inte har råd med flyg. De har lite svårt att förstå det, säger han.

– Jag har pratat med Klaus Koch och han säger att det inte finns med i budgeten. Det kan hänga på flyget om hästen kommer.

Ska starta igen

Storloppspromotorn Klaus Koch berättar att hästen är en av de franska topphästarna som kan bli aktuell.

– Vi har haft samtal med tränaren. Han är intresserad av att starta. Men hästen ska starta 19 maj, efter det bestämmer sig tränaren, säger han.

Hästarna från andra sidan Atlanten flyger reguljärt eller så har Solvalla delat på kostnaderna med Bjerke och Vermo om hästen ska starta även där. Kostnaden för att flyga Lucky Jim till Sverige står dock Solvalla för då hästen bara ska starta där.

– En häst och retur från Kanada eller USA till Europa kostar max 25 000 dollar. De hästarna flyger reguljärt. De står på en kärra som går varje dag på en fast tidpunkt.

Att flyga hit en fransk häst bara för Elitloppet blir för dyrt.

– Ett franskt charterplan kostar 700 000 kronor.  Då får man hyra hela planet i fyra dagar, eller vad det nu tar. Blir de inbjudna så får de landstransporten betald. Men inget flyg, säger Klaus Koch.

Om de franska hästarna vill komma, men kräver flyg så kommer Solvalla inte att göra något undantag och bjuda på flygtransport.

– De får skylla sig själva om de inte kommer, säger Klaus Koch.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet