Travprofilen: Det är en idiotisk idé

Foto: Anders Lindqvist.
TRAV

Travsporten satsar 96 miljoner kronor på ny belysning på landets travbanor.

Olle Goop har redan reagerat – nu får han medhåll av TV4-experten och tränaren Anders Lindqvist.

– Det är en fullständigt idiotisk idé, det är ett fruktansvärt slöseri på resurser, säger han.

Under onsdagen rapporterade Trav365 att svensk travsport är i full gång med att byta belysning på 16 av landets travbanor. Spelbolaget ATG bidrar med 96 miljoner och den här satsningen gör man för att kunna möta kraven på att sända trav-tv i HD-format i framtiden. HDTV, High Definition Television innebär en tv-bild med högre upplösning än de nuvarande formatet.

”Låter vansinnigt”

Olle Goop, en av landets mest meriterade travtränare genom alla tider, reagerade stark på det här och menade att pengarna borde gå till prispengar istället. En annan som är skeptisk till detta är TV4-profilen och travtränaren Anders Lindqvist.

– Det är en fullständigt idiotisk idé, vi är ändå i 2010. Jag kan förstå om man gör det här på Solvalla, Jägersro och Åby. Men på de andra banorna där det behövs ytterst få timmar så känns det som ett fruktansvärt resursslöseri. Att bygga sådana här anläggningar som kostar minst 96 miljoner låter vansinnigt. Det måste gå att hitta en annan lösning, säger Lindqvist.

Som vad?

– På en travbana behöver man bara belysa upp travfältet. Det är helt onödigt att lysa upp en 1 000 meters oval då det enda som behöver lysas upp är ett fält på 25 meter. Min idé är att man har en bil som följer hästarna med en spotlight på på bortre lång eller att man monterar en spotlight där kameran står som belyser hästarna. Det kan inte vara svårt att hitta en lösning.

Lindqvist fortsätter:

– Det måste vara mycket billigare att ha en buss som turnerar runt och belyser banorna. Jag har aldrig hört att någon slutat gå på trav för att ljuset inte räcker till. De fåtal som är på banorna är nöjda med belysningen, säger Anders Lindqvist till Trav365.