Experten hyllar: ”Det är fantastiskt bra”

Efter stroken - är bättre än någonsin: ”Han lärde sig en läxa”

Foto: Kanal75
Jean-Michel Bazire slog rekordet gällande antal tränarsegrar under ett vintermeeting.
TRAV

2012 drabbades han av en stroke – och karriären var i fara.

Nu är franske demontränaren Jean-Michel Bazire bättre än någonsin och har slagit tränarrekord vad gäller segrar under ett vintermeeting i Paris.

– Väldigt många hade hamnat i en rullstol efter en sån smäll, men han reste sig på nio, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist.

Det var efter ett segerlopp för snart sex år sedan som franske stjärntränaren Jean-Michel Bazire började bli sluddrig, blev dålig och fick föras i ilfart till sjukhus med vad som skulle visa sig vara en stroke.

På grund av sin enorma fysik tog han sig tillbaka snabbt - och var tillbaka i sulkyn fortare än någon kunnat ana. 

– Väldigt många hade hamnat i rullstol efter en sån smäll, men han reste sig på nio, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist, som har följt fransmannen på nära håll i många år.

”Bättre och bättre med åren”

Nu, knappt sex år senare, är han tillbaka på absoluta toppen i Frankrike - och är till och med bättre än någonsin - i alla fall om men ser till sitt eget träningsstall.

Förra helgen tog han en storseger med stoet Belina Josselyn i Prix de France.

I torsdags slog han nytt rekord vad gäller tränarsegrar under ett och samma vintermeeting i Paris.

Han ståtar nu med 56 segrar, det tidigare rekordet hade Franck Leblanc, med 53.

– Det är helt fantastiskt, strålande helt enkelt. Det blev en svacka för honom när hans far dog, det var jobbigt för honom. Hans pappa tog hand om mycket av träningen när han körde som catchdriver. Men han blir bättre och bättre med åren, och det är inte många championtränare som har den utvecklingen.

”Han är en atlet”

– Han får in fina hästar, men han lärde sig en läxa i och med stroken, han tar det lite lugnare nu, han kör inte varje dag, tidigare kunde han köra på två banor på samma dag, nu reser han inte lika mycket och vill inte stressa.

Enligt Lindqvist är kuskens fysik en starkt bidragande orsak till framgångarna på banan.

– Han är en atlet, han sköter sin kropp. Tidigare hade han dåliga vanor och sov dåligt, men nu har han ändrat på det. Han är väldigt spänstig! 

Åtta storloppsvinnare 2017 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Paris