Rebecca Dahlén: ”Det här är helt galet”

29-åriga succétjejen efter karriärens första V75-seger

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: TR Bild
Rebecca Dahlén tog i lördags sin första V75-seger som kusk

Rebecca Dahlén, 29, tog i lördags sin första V75-seger i karriären.

Hon och Minnestads El Paso vann med halva upploppet – på nytt svenskt rekord.

– Det är helt galet, säger hon.

29-åriga Rebecca Dahlén har haft en ”galen” utveckling som travkusk.

Från självförtroendelös – till V75-vinnare.

I lördags tog hon karriärens första seger i travets elitserie V75 med Minnestads El Paso, tränad av sambon Dennis Palmqvist.

Och det var inte vilken seger som helst. Segertiden 1.11,9 över distansen 2 140 meter var nytt svenskt rekord och duon vann i totalt överlägsen stil.

Nu har Rebecca kört in knappt 800 000 kronor hittills i år, och redan nu har hon passerat fjolårets siffror med råge.

”Vad fan är det som händer”

Vägen till vinnarcirkeln på V75 har varit lång, och allt annat än spikrak för Rebecca Dahlén. Med hästallergi och svår prestationsångest så var det inte självklarhet att hon skulle bli travkusk. Den svåra prestationsångesten var något som var nära att få henne att lägga av.

– Jag hade mest ångest före, under och efter loppen, har hon tidigare berättat.

Sedan träffade hon sin nuvarande sambo Dennis Palmqvist, och sedan vände allt. V75-segern i lördags var ingen större överraskning för de flesta, då 29-åringen vuxit fram som ett stort framtidsnamn i sporten.

– Jag vet inte riktigt om jag förstått ännu vad som har hänt, jag upprepade det flera gånger i bilen på väg hem från Östersund i lördags och det är lite svårt att ta in allt. Att han vann på 1.11,9, säger Rebecca Dahlén.

Hur gick tankarna över mål, ni var ju helt överlägsna och du hade hela upploppet på dig att fundera?

– Jag visste att vi hade stuckit tidigt, men när vi ändå körde 1.12 på varvet så trodde jag att köhästarna skulle kunna spurta mer till slut, men de kom aldrig närmare och jag tänkte vad fan är det som händer. Den där segermarginalen har jag haft med honom en gång tidigare och det var i ett breddlopp, och nu var det ändå V75. Jag tror nog mer att det var många av mina konkurrenter som hade en sämre dag än att min var bra, det är så jag funderat i varje fall.

Kärlek vid första ögonkastet

Trodde du att Minnestads El Paso var så här bra?

– Nej, nej, nej, aldrig, säger hon.

Historien om Minnestads El Paso är som en saga, Rebecca Dahlén har haft hästen genom hela karriären, och i början var det inte mycket till ”häst”.

– Han var så dålig, trög och så, och han var till salu men det var ingen som ens ville titta på honom. Då fick jag leasa honom, jag tyckte så mycket om honom och kände att det var en fin häst, även om psyket på honom var helt åt skogen. I början hoppades jag bara att jag skulle få honom till start, sedan att det blir så här med V75-seger och att jag kör själv, det är helt sjukt, säger Rebecca Dahlén och fortsätter:

– Jag har funderat på om jag ska sätta upp Björn Goop eller någon när det handlar om V75, men det här är verkligen min häst, jag vill köra honom och då har jag också gjort det. Det var väldigt skönt att jag fick köra honom när han fick vinna på V75.

Relationen mellan den i dag femårige Minnestads El Paso och Rebecca Dahlén kan beskrivas som kärlek vid första ögonkastet.

– När jag fick in honom som unghäst och skulle träna honom så sa jag direkt att det här är min häst, jag vet inte vad det var, men han har varit min häst sedan han kom.

”Vill hellre lukta på blommor”

Är det här det största du varit med om på en travbana?

– Ja, det är det. Det är den klart största segern pengamässigt, men det är hela grejen och bakgrunden med den här hästen som gör det så jäkla stort. Jag var nog lika glad och chockad när han vann sitt första lopp, som jag var i lördags. Den här hästen har verkligen visat att det finns hopp om alla, för han var verkligen inte bra när han var två år gammal, skrattar Rebecca Dahlén.
Vad är det som hänt med hästen?

– Han är en löphäst. Han är fortfarande lika lat, tråkig och ovillig hemma och att träna är pest och pina tycker han, han vill hellre stå och lukta på blommor och så och att springa fort i träning är inte hans grej. När det är tävling blir han som en annan häst, och han är smart också, han vet när det är tävling. Jag har provat att ta in honom till banan för att köra jobb, men han är nog enda V75-vinnaren i Sverige som börjat skritta på innerspår när man kör banjobb.

Vad händer med honom nu?

– Nu är det V75-finaler på Färjestad som väntar om tre veckor.

”Horlusen vinner snart lopp”

Vad säger du om året som du haft hittills, du har redan passerat fjolårets siffror?

– Ja, det har gått väldigt bra och jag har inte hunnit köra så mycket heller, jag tog examen i maj och började inte köra lopp i år förrän 22 januari. Men hästarna bara springer och det känns också som att jag får sitta och finåka och får det serverat, för hästarna jag kör är verkligen fina och i ordning.

Prestationsångesten som hon led av tidigare, är som bortblåst.

– Det är ju så, går det bra så kör man i ett annat flyt och med resultat så får man också köra bättre och bättre hästar, det föder sig själv och bara rullar på. Mår man inte bra nu så skulle man inte hålla på med det här.

Redan under tisdagen kan Rebecca Dahlén ta nya segrar, då med bland annat stallets Jet Lini, som kallats för ”horlus” på sociala medier.

– Den här horlusen måste snart få vinna lopp, skrattar Rebecca Dahlén och avslutar:

– Bakspår på kort distans är aldrig enkelt, men han gjorde ett sjukt bra lopp senast och han är i mycket bra ordning för dagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla

Trav