Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Fredrika

”Uppmanar drabbade att kontakta oss”

Svensk Travsports generalsekreterare om uppropet och förbundets arbete i frågorna

Uppdaterad 2017-11-30 | Publicerad 2017-11-29

Johan Lindberg.

1 089 kvinnor har skrivit under på uppropet #visparkarbakut – för att belysa utnyttjandet av flickor inom hästsporten.

Svensk Travsports generalsekreterare välkomnar tilltaget.

–  Vi har har arbetat aktivt med det sedan 2015. Före det så var det inte särskilt mycket, säger han.

Under onsdagen publicerade Dagens Nyheter upproret underskrivet av över 1 000 kvinnor som har- eller har haft en kopplingen med ridsport, trav eller galopp genom åren.

Kraven:

 Ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, utnyttjande och nedvärderande av flickor och kvinnor inom hästsporten.

 Att de med maktpositioner i vår bransch: tränare, ridskolechefer, styrelsemedlemmar i ridklubbar, hästägare, travkuskar med flera - tar sitt ansvar. Att de börjar agera med omsorg, slutar blunda för övergrepp och ställer ansvariga till svars.

 Att både kvinnor och män ska uppmuntras till att bryta tystnadskulturen i stallet. De som vågar höja rösten ska inte straffas.

– Det är jättebra att det belyses, det är fruktansvärt om det förekommer, säger travtränaren Hanna Olofsson.

Lindberg: ”Mest skrämmande...”

Även Svensk Travsports generalsekreterare tycker uppropet är positivt – och behövligt.

–  Ja, verkligen! Det behövs absolut. Det som inte är konstigt, men mest skrämmande, är ju att det är ett problem som verkar finnas exakt överallt. Vi är självklart inte förskonande från de här problemen. Då är det jättebra att det lyfts fram.

Hur jobbar ni från förbundshåll med de här frågorna?
– Vi har har arbetat aktivt med det sedan 2015. Före det så var det inte särskilt mycket. Men sedan 2015 har vi lyft fram de här delarna och jobbat väldigt mycket med vår etiska plattform med jämställd- och mångfaldsarbete där vi inte minst gått och utbildat våra valberedningar, för vi måste jobba för en ökad jämställdhet. Vi har en mansdominerad historik och är inte framme på långa vägar. Det har hänt många små steg, men många små blir till slut ett stort steg.

Har ni varit för dåliga på det här, historiskt sett? 
– Ja, det sticker jag inte under stol med någonstans.

– Vi har gjort en del, både internt med personal och även med våra medlemsorganisationer, sen har vi som förbund, och inte minst jag som generalsekreterare, en nyckelroll för att skapa och upprätthålla strukturer för det här. Det är en prioriterad fråga, men det är naivt att tro att vi som förbund i Stockholm ska kunna vinna den här matchen. Alla måste med. Med alla menar jag travbanor, föreningar och individer, både kvinnliga och manliga. Det vore väldigt bra om det klev fram fler manliga individer i det här. Här måste alla känna den tilliten att man kan agera om man ser, hör eller blir utsatt för något.

”Alla kvnnor ska våga säga ifrån”

Tidigare har andra branscher belyst kvinnor utsatta position i samhället genom starten med #metoo och efterföljande #timeout, #tystnadtagning, #visjungerut, med flera.

– Metoo är något som förhoppningsvis ger bestående förändringar i samhället, för travsporten specifikt handlar det om vad det är för sport vi vill ha och hur vi skapar den platsen där man kan känna sig trygg, säger Johan Lindberg.

Förbundet har tillsatt en tjänst och en person ska ska ansvara för just frågor som rör det här området.

– Vi har en dedikerad person till det här på förbundet, Lisa Persson, som är vår kontaktperson gällande den här typen av frågor. Vi uppmanar alla drabbade, eller de som ser och hör något, att kontakta oss, och man ska polisanmäla, för bryter man mot några av våra policys vad gäller sexuella trakasserier, så bryter man även mot svensk lag.

– Alla kvinnor ska våga säga ifrån och alla män ska våga reagera och agera om de ser något. Det är en viktig rörelse som dragit igång, det kommer snabba på vägen till en bättre värld.