Trav

Familjehästen kan ordna miljonregn

TRAV

Den här veckan är det jackpottfeber på Skaraslätten.

65 miljoner kronor ligger i V75-potten och hemmakusken Hasse Nilsson kan sitta på leken.

Med skrällbudet Rescue hoppas han leda V75-4 från start till mål.

– Hade Åke Svanstedt eller Björn Goop kört hade nog hästen varit tippad etta, säger Axevallalärlingen.

Hasse Nilsson har vunnit på V75 en gång tidigare. Det var under sprintermästarmeetinget i Halmstad 2003 och då hette hästen Loke Patrol. Nu har Nilsson chansen igen, tillsammans med familjehästen Rescue.

– Segern i Halmstad är min största hittills men att vinna hemma på Axevalla med en egen häst skulle smälla högre. Rescue är född hemma på gården och har följt med mig till alla tränare jag varit hos, så han betyder mycket för mig, berättar 29-årige Nilsson.

Mamma vägrade ge upp

Men sexårige Rescues väg till travets finrum V75 har inte varit någon dans på rosor. Tvärtom var familjen Nilsson nära att ge upp med hästen redan under treåringssäsongen.

– Från början gick allt spikrakt och han var startklar redan som tvååring. Men efter två starter tidigt på treåringssäsongen skadade han sig i hagen och var borta från tävlandet i tio månader. I comebacken var han bra direkt som tvåa på Åby men efter det lyckades han skada sig igen, och då var det allvarligt. Gaffelbanden var skadade både i vänster framben och i höger bak och då tyckte både jag och farsan att nu får det vara nog. Men mamma ville inte kasta in handduken och det är vi glada för nu, säger Nilsson.

Och undra på det. Sedan comebacken i september har fem starter resulterat i en seger, två andra-, en tredje- och en fjärdeplats.

"Riktigt bra segerchans"

I lördagens fjärde V75-avdelning kan Rescues framgångar fortsätta. Från ett perfekt innerspår siktar Nilsson på ledning från start till mål.

– Jag måste tro på riktigt bra segerchans. Han har jättebra form, kan öppna snabbt och har ett perfekt utgångsläge. Hade Åke Svanstedt eller Björn Goop kört hade nog hästen varit tippad etta.

Men Rescue har galopperat från start två gånger i rad. Är inte det något som oroar?

– Senast blev han för pigg och försökte nästan krypa under startbilsvingen. Gången innan hetsade han upp sig volten och då går det inte från andraspår. Men från innerspår ska det inte vara några bekymmer.

Hur klarar han lång distans?

– Det är inget minus i alla fall. Enda gången han provat lång distans blev han i och för sig bara trea men den dagen hade han halsinfektion.

Så då kanske din envise mor får kliva in i vinnarcirkeln då?

– Nej, hon kommer att se loppet på TV. Hon har bara sett honom tävla en gång och det var i debuten. Efter det sa hon att hon bara skulle åka och titta när han hade en nolla i resultatraden och det har han aldrig haft efter det.

Ola Johansson/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!