Trav

TROLLKARLEN

Av: 

Minimedia

Michael Carlsson

TRAV

En småtränares värsta mardröm?

Att ”Trollkarlen” i Holm får ta över deras hästar.

Orso och Einar Celeber är de senaste förvandlingsnumren av Kari Lähdekorpi.

– Hästarna tror att de är på bete när de kommer hit, säger han.

Först Orso.

Sedan Einar Celeber.

Den senaste veckan har travpubliken fått se bländande prestationer av dessa hästar.

Gemensamt för båda är att de numera tränas av Kari Lähdekorpi.

Orso var tidigare en duktig häst för sin tränare Göran Jansson. Men i Lähdekorpis regi har han hittat nya växlar. Fyra starter har inneburit lika många segrar och en halv miljon kronor insprunget. Halmstadtränaren talar om en häst för gulddivisionen och tänker prova att kvala in till Olympiatravet.

”Haft koll på hästen länge”

Under onsdagens V64-tävlingar visades ytterligare ett nyförvärv. Det var före detta Kjell Wallin-tränade Einar Celeber som dundrade runt fältet och vann på en topptid. Hästen såg lysande ut och vann med gott om krafter kvar. Det var hans första seger sedan i maj förra året.

– Jag har haft koll på hästen länge och tyckt att han har gjort bra lopp i skymundan. Det är en jättefin häst som har varit hårt matchad i årgångslopp, säger Kari Lähdekorpi.

– Men fanken vad stor favorit han blev. Jag hade bara sagt till några få hästägare att jag tyckte att det här var en riktig "vovve". Det verkar uppenbarligen som att det spred sig ordentligt.

”Inte ett jobb under 1.40”

Han köpte Einar Celeber ihop med några hästägare vid årsskiftet. Det alla undrar nu är vad Lähdekorpi har gjort med honom. Och vad han har gjort med Orso. Själv brukar dock Kari säga att han inte har gjort någonting med hästar som börjar vinna lopp hos honom…

– Men så är det faktiskt. Einar Celeber kom en lördag och började tränas på måndagen. Sedan har han inte gått ett enda jobb under 1.40. Vi kör mycket styrka i vår backe och inte så fort som många andra tränare gör. Hästarna tränas två gånger i veckan och får sedan ta det lugnt. De tror nog att de är på bete när de kommer hit, säger Lähdekorpi och skrattar.

Du har redan tagit kommandot i tränarligan och kört in 3,3 miljoner kronor i år. Vad gör andra tränare för fel som inte du gör?

– Njae, det vet jag inte. Jag tycker inte att jag gör något speciellt. Jag kör i alla fall inte fort med hästarna och numera åker jag nästan aldrig in till banan och kör heatjobb. Vi har precis byggt färdigt en 1400 meters bana på gården med en lång kurva. Det har jag saknat tidigare. På så vis blir det lite mer variation för hästarna.

– Jag kan också säga att om jag bara hade haft tillgång till en rakbana så hade jag aldrig fått mina hästar i ordning. Det hade inte fungerat så bra att bara köra rakbana hela tiden.

När startar Orso och Einar Celeber nästa gång?

– Orso startar den 7 mars i V75-finalerna på Mantorp. Sedan har jag lite funderingar på ett lopp i Frankrike några veckor senare. Men det är inget som är bestämt ännu.

– Einar Celeber har jag inte spikat något för ännu. Det kan bli V75 på Solvalla nästa vecka i ett klass I-lopp.

Vem är bäst av de båda?

– Det är svårt att säga. Hemma på gården spöar i alla fall Einar Celeber Orso i jobben. Men Orso har å andra sidan visat sig vara en riktig löphäst, säger Kari Lähdekorpi till Trav365.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!