”Han är ett unikum – en given spik på V75”

Sportbladets tidiga V75-tanke • Analys • Spikar • Skrällar • Tidiga systemet • V75 lördag 9 oktober på Åby

V75 på Åby med SM-finaler står på lördagens V75-meny.

Här är Trav365:s Micke Korhonens tidiga tanke inför omgången lördagen den 9 oktober.

Du får tidiga analysen, spikarna, tidiga miljonskrällarna och det tidiga systemet – bland annat.

– Calgary Games är ett unikum, jag spikar, säger han.


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga kortanalysen:

Från en ”open stretch-bana” till en annan. Skrällarna duggade tätt i lördags och precis som under samma tävlingsdag för fyra år sedan blev det miljonutdelning. När Åby kör sin SM-dag nu till helgen så kan vi nog inte riktigt förvänta oss att favoriterna åter faller som käglor. Förhoppningsvis kan det ändå smälla till i några av de loppen där jag garderar friskt. Det är toppsport rakt igenom och själv kommer jag att luta mig tillbaka i tv-soffan och bara njuta.

V75-2 är Europeiskt mästerskap för treåringar och på papperet en rätt lurig historia. Eller? Jag har sett 2 Cobra Killer Gar en hel del under året och allt som oftast har han imponerat stort på hemmaplan. Jag följer inte italiensk travsport slaviskt på grund av drivningsmentaliteten men gillar typen av häst som detta handlar om. När man nu gör långresan till Mölndal så lär Alessandro komma i angeläget ärende. Cobra är rask ut och hamnar perfekt på det. Gjuten tipsetta. 4 Ivensong blir dock en tuff nöt att knäcka. Hon övertygade senast på topptid och har tjänat mest pengar i fältet. För tre starter sedan mötte hon topphingstar och avslutade riktigt starkt i skymundan. Motståndet är inte tuffare på lördag.

6 Red Lady Express är vacker som en tavla, och kretsen bakom hästen alla gulliga nog att visa upp på en konstutställning. Tyvärr sket det sig fullständigt i Trav-Oaks med tidig galopp. Här jagar man snabb revansch och chanserna ökar dramatiskt om Jepson hittar till ledningen. Tillsammans vann de för en tid sedan E3-finalen. Bakom denna trio finns det gott om roliga skrällbud. Jag streckar hela åtta deltagare och går till mikron för att poppa popcornen.

Min absoluta favorithäst

Alla minns vi väl vår allra första kärlek? Min hette Anna och hon gav mig min allra första puss. Framtiden var utstakad för den förälskade pojkspolingen. Men så flyttar rara söta Anna. Åren går och vips dyker hon upp som blixt från klar himmel i en parallellklass i högstadiet. Inget är sig likt. Hon har glömt bort travnörden och hänger plötsligt med skolans bråkstakar. Skolkar och röker cigaretter bakom gympasalen gör hon också. Kärleken är som bortblåst och man går vidare i livet. Lite så har det känts för mig med 2 Rajesh Face (V75-3). Min absoluta favorithäst under två års tid när han bitvis dominerade unghästloppen. Framtiden var utstakad för den ultra lovande pojkspolingen. Efter en imponerande försöksvinst räknade jag kallt med seger i Derby-finalen. Men så händer något. Han börjar dumma sig och galopperar bort sig i samtliga lopp på svensk mark med miljonen eller mer i förstapris.

Då och då visar han upp sin fulla potential men allt som oftast faller han platt. Inget är sig likt. Kärleken är som bortblåst och man går vidare i livet. För en tid sedan såg jag en sportdokumentär om NFL-spelaren Marcus Dupree. ”The best that never was”, heter denna och i mångt och mycket är det så jag känner om Rajesh Face. I mina ögon var han nästa stora stjärna på travhimmelen. I stället dyker han upp i montéserien, där pudlar blir lejon... Och då händer något. Han börjar visa upp lite av sin ungdomspotential och vinner två raka i disciplinen denna period i fjol. Hjärtat börjar rusa igen. Kan man bli kär på nytt efter så många år och svek? Han är inte ung längre, den åttaårige valacken, men med skickliga Sofia Adolfsson i sadeln kanske det kan bära hela vägen i Monté-SM? Kanske borde jag lira mer med huvudet än med hjärtat men i min perfekta värld har Adrian Kolgjini prickat in toppformen lagom till detta. Rajesh Face är snabb ut och lär bomba runt ovalen i härlig stil från ledningen. Utvändigt pressar trögbocken 3 Mindyourvalue W.F. ursinnigt. Troligen är denne bara bäst, mycket tyder på det, men hjärtat vinner tvekampen. Håll igång nu, Sofia!

Ska vara goda chanser

V75-4 ser ungdomarna i huvudrollen. Travets framtid, och i flera fall nutid, gör upp och jag försöker överleva med mina sex markeringar. Tipset till 9 Gerben som förstärks med självaste Magnus A Djuse i sulkyn. Det känns nästan lite orättvist att de övriga ska behöva tampas med Magnus, men regler är regler. Gerben visslade till med runt 10,0 sista 400 i spåren senast men fick för långt fram. Mycket enklare emot den här gången och blir det bara lite tempo på vägen så ska det vara goda chanser att han dundrar runt sina konkurrenter under slutvarvet.

3 Power Lane tvingades till en ursinnig öppning senast och föll med flaggan i topp. Simon Helm vet ännu inte hur det känns att förlora med hästen ifråga och här blir det antingen spets eller rygg ledaren.

5 Bravo Sabotage utmanar dock ettrigt den första biten och har fältets kanske högsta kapacitet. Strecka så många ni har råd med.

V75-7 är Svenskt Mästerskap och håller hög klass i år. Helt lättlöst är loppet inte. Vem blir ens favorit när kupongerna är inlämnade klockan 16.20 på lördag? Det logiska svaret vore 2 Brother Bill som troligen hittar till ledningen och sedan körs där. Den forne Derby-tvåan är visserligen segerlös över distansen efter fem försök men det tror jag är rena tillfälligheter. Spets och slut, hämta ut? Mycket möjligt. Han hamnar tvåa i min ranking men har trots allt bara vunnit två lopp de senaste två åren.

7 Esprit Sisu går från klarhet till klarhet och den utvecklingen såg jag verkligen inte komma. Grymt tränarjobb men var hamnar hästen från detta spår?

10 Very Kronos är en stjärna men det går inte att kliva fram utvändigt ledaren i ett lopp som detta och tro att det ska bli seger. På speed är han sårbar och från bakspåret bara en av många med chans.

12 Born Unicorn är gjuten även han, läget till trots. Jag har alltid varit ett stort fan av Lutfi Kolgjini, och då inte bara för att han en gång i tiden tränade Rajesh Face. Sonen Adrian har fyllt pappas stora skor på ett fantastiskt sätt och har i 4 Upstate Face en blivande, och nutida, stjärna. Visar Upstate upp sig från sin allra bästa sida mosar han ner sina konkurrenter på lördag. Nu blir det dessutom barfota runt om för första gången på tre starter. Distansen är ett plus. Kul lopp!

Tidiga spikarna:

Jag går ut stenhårt och spikar direkt i V75-1. 6 Honey Mearas gör visserligen debut mot äldre hästar nu men Daniel Redén skulle aldrig plocka ut henne i ett lopp som detta om han inte trodde på vettig chans. I år har hon bollat med konkurrenterna både i Stochampionatet och Derbystoet och hittat ytterligare en växel sedan man ryckte alla fyra skorna. I båda dessa finaler har Redén toppat till perfektion. Kanske har hon inte laddat upp med taggtråd inför lördagen men då två av de heta segerbuden dragit usla utgångslägen så ser det trots allt upplagt ut för fyraåringen.

Hur blir loppet kört? Om jag var Jorma Kontio eller Rikard N Skoglund så skulle jag välvilligt släppa ledningen till Örjan Kihlström, och sedan få chansen på open stretch, men nu är jag inte på långa vägar lika bra kusk, eller staketkusk för den delen, som herrarna med innerspåren. Kanske vill båda köra i spets och på så vis tvinga Honey Mearas harva utvändigt? Skit samma, tänker jag. Hon vinner detta från dödens. Örjan ligger i så fall coollugn där och när alla växlar rycks i sista sväng exploderar hästen. En rak höger mot solar plexus. Vettig V75-spik att inleda omgången med.

Hur mycket jag än avgudar Kihlström som yrkesman så får han gärna ta det piano med 7 Don Fanucci Zet i V75-5. Min Elitloppsvinnare har inte vunnit något lopp sedan den där magiska majdagen och förhoppningsvis får vi se ytterligare en bom på lördag. Jag singlar nämligen 6 Aetos Kronos som var fördjävulskt bra i Jubileumspokalen senast. Det har nu gått en och en halv månad sedan dess och måhända är inte formen lika hysterisk som den gången. Motståndet nu är dock rätt överkomligt, där de två värsta konkurrenterna antingen fått bakspår eller spåret utvändigt. Aetos har lärt sig öppna allt bättre och mitt tips bygger givetvis på att Magnus och Aetos susar till ledningen efter en bit. Att han sedan ska förlora från den positionen känns som en utopi, eller en av Matrix-filmerna. Jag har svalt det röda pillret och ser verkligheten precis som den är. Detta vinner Aetos Kronos.

Europaderbyt, tillika V75-6, är hela veckans höjdpunkt. 2 San Moteur är en fantastisk häst och länge ansåg jag honom vara den mest lovande ungdom jag skådat på år och dar inom svensk travsport. Men så dyker den stora stygga vargen upp. 4 Calgary Games är ett unikum och jagar på lördag sin nionde (och sista?) seger.

Vi travälskare hoppas givetvis att Timo Nurmos fortsätter att tävla med Calgary, medan konkurrenterna håller tummarna för det motsatta. Skorna tycks sitta på den här gången, och visst luktar det dödens lång väg utvändigt om San Moteur, men helt ärligt tror jag inte det spelar någon roll. Blir det en enkel lördagstur mot vinst? Troligen inte, men känslan är att det just nu bara finns en häst i världen som är bättre, och det är Face Time Bourbon. Björn Goop kommer säkerligen göra allt som står i hans makt att betvinga Readly Express-sonen, men när krutröken lagt sig är Calgary Games helt enkelt för bra.

Tidiga skrällarna:

8 Invictus Madiba (V75-2) brottas med ett uruselt utgångsläge men har fina fartresurser. Jag blev väldigt imponerad av honom vid ett segerlopp i våras och hittar Eric Raffin bara ner i ett vettigt utgångsläge finns det goda chanser till skräll. Extra kul att Eric hittat tillbaka till Sverige och Åby. Senast det begav sig vann han Paralympiatravet ihop med Delia du Pommereux. Trots den sagolika styrningen ”belönades” han med körförbud, för ett regelbrott jag inte ens visste existerade, och svor att aldrig mer komma tillbaka till Sverige. Turligt nog för oss travälskare så bröt han sitt löfte. 12 Idomenio Sisu är en talang som dock svikit på sistone. Han kan bättre än så och kanske trivs bäst med lopp i ryggar? Skitspår, absolut, men noll procent en tidig måndag morgon...? Strecka även 9 Kentucky River som är kapabel och nu blir det både jänkarvagn och barfota runt om.

7 Global Undecided (V75-3) har inga montémeriter att tala om men har visat bra form i sulkylopp på sistone och får skickliga Jennifer Persson i sadeln. Hon tycks göra allt rätt för dagen och vid vinst lär hela Åby omfamnas av den sympatiska succékvinnan.

1 Lucifer Sam (V75-4) visade 11,5 sista varvet från kön senast och var mycket bra. Han har mött tuffare hästar än så här men innerspåret är chansartat. Risken finns att han blir över från start. Kusken är dock vass och hittar en väg ut, lita på det.

I V75-7 är den tidiga streckprocenten troligen väldigt missledande. Endast två deltagare är streckade över tio procent och håller detta i sig är det bara att välja och vraka bland fynden. Den jag tror allra mest på är ju 4 Upstate Face och kanske missar spelarna honom en smula i ett getingbo som detta? Barfota runt om och intressant utgångsläge. Omgångens roligaste idé och givet spel på Dagens Dubbel.


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga tanken-systemet:

V75-1: 6 Honey Mearas (12–2)

V75-2: 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 12 (10–11)

V75-3: 2, 3, 4, 5, 7 (1–9)

V75-4: 1, 3, 5, 6, 8, 9 (7–4)

V75-5: 6 Aetos Kronos (7–9)

V75-6: 4 Calgary Games (2–3)

V75-7: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 10, 12 (11–5)

2 160 rader/1 080 kronor.

Banfakta, Åby

Banförkortning: Å

Längd: 1000 m

Bredd: 22,3 m (2140 m), 22,3 m (1640 m)

Upplopp: 180 m

Open stretch: Ja, dubbla

Vinklad startbilsvinge: Nej

Källa: Svensk Travsport.

Startlistor:

V75-1, 2 140 meter auto

1 Dixie Brick - Kontio J 7 4 5 1 2 10,4a

2 Racing Brodda - Skoglund R N 2 2 7 2 3 10,5a

3 Activated - Jepson C J 0 0 1 0 7 11,6a

4 Mily - Bergh R 4 4 3 2 8 10,7a

5 Digital Class - Ohlsson U 2 2 4 0 5 11,5a

6 Honey Mearas - Kihlström Ö 6 2 1 2 1 11,5a

7 Sharp Dream - Untersteiner J 1 8 2 7 3 10,2a

8 Unique Juni - Adielsson E 6 3 8 1 0 10,2a

9 Ultra Bright - Persson F 3 2 1 d 1 10,0a

10 Saga Doc - Andersen T 2 5 5 3 3 12,5a

11 Mellby Free - Goop B 2 1 2 5 2 09,7a

12 Hevin Boko - Forss M 2 d 2 1 7 09,6a

V75-2, 2 140 meter auto

1 Marengo N.O.* - Lundström Wolden A 3 d 8 3 3 14,6a

2 Cobra Killer Gar* - Gocciadoro A 1 1 d 3 4 12,3a

3 Ciak Bi - Kontio J d 1 1 3 2 14,3a

4 Ivensong* - Thomain D 2 d 4 2 1 11,3a

5 Aquarius Face - Kolgjini A d 3 2 2 3 12,9a

6 Red Lady Express - Jepson C J 1 1 1 1 0 12,6a

7 Thai Harlem* - Kihlström Ö d 7 5 1 0 14,8a

8 Invictus Madiba* - Raffin E 7 0 d 3 7 12,5a

9 Kentucky River - Lugauer C 4 1 0 4 4 13,5a

10 Cintra - Bergh R 5 2 5 1 4 12,9a

11 Miss Irma - Goop B 1 4 6 d 1 14,4a

12 Idomenio Sisu - Ohlsson U 1 4 5 4 2 11,9a

V75-3, 2 140 meter auto

1 Hector Boko* - Carre J d 1 1 2 1 11,0a

2 Rajesh Face - Adolfsson S 2 0 0 5 4 10,1a

3 Mindyourvalue W.F. - Raffin E 0 1 3 7 2 09,9a

4 Uncle Töll - Bengtsson T 6 3 3 3 1 11,5a

5 Polycrates Face - Leo E 1 1 1 1 1 13,2a

6 Vacqueyras - Ivehag J 7 0 3 1 1 11,6a

7 Global Undecided - Persson J 6 d 2 1 2 10,9a

8 Robin Hood - Oscarsson J L 3 5 5 1 5 12,4a

9 The Real Star - Erixon A d 3 2 2 1 11,0a

10 Star Advisor Joli - Aho I 7 2 3 3 2 10,7a

V75-4, 2 140 meter auto

1 Lucifer Sam - Djuse M E 1 0 5 0 2 12,9a

2 Akela Play - Bardun J 1 3 0 4 5 13,2a

3 Power Lane - Helm S 1 d 1 1 2 11,5a

4 One Deep Valley - Grundmann D 1 d 2 2 3 13,0a

5 Bravo Sabotage - Lövdal A 1 3 3 3 3 12,3a

6 The Engine - Ekberg W 4 2 6 5 4 12,6a

7 Romantico - Rosleff V 3 5 8 4 1 12,1a

8 Protector Tile - Mifsud T 1 1 d 8 3 14,5a

9 Gerben* - Djuse M A 2 1 2 2 3 12,8a

10 Bombus Jet* - Molin F 1 4 6 2 0 12,4a

11 Digital Ocean - Lönn L 1 2 1 0 0 13,7a

12 Ingesson - Lindblom C P 0 2 4 6 2 13,4a

V75-5, 2 140 meter auto

1 Mystic Mom* - Jepson C J 1 6 3 5 6 11,1a

2 Extreme* - Juul S 1 0 2 1 d 09,7a

3 Amornero Roc* - Gocciadoro A 2 1 2 d 1 10,9a

4 Ubiquarian Face - Kolgjini A d 5 4 0 3 10,7a

5 Golden Dream M.E.* - Braekken N 4 d 1 1 4 11,4a

6 Aetos Kronos - Djuse M A 8 d 1 1 1 09,6a

7 Don Fanucci Zet - Kihlström Ö 1 2 1 2 2 08,9a

8 Golden Guard - Bardun J 1 2 4 6 5 11,3a

9 Rackham - Eriksson C 3 3 1 1 2 10,2a

10 Galantis - Untersteiner J 4 2 3 1 2 11,1a

11 Belker - Bergh R 3 5 2 0 0 11,8a

V75-6, DD-1, 2 140 meter auto

1 Marre's Dreamboy - Adielsson E 5 3 2 0 2 10,6a

2 San Moteur - Goop B 0 1 1 3 1 11,4a

3 Hirondelle Sibey* - Raffin E 1 5 5 7 1 10,9a

4 Calgary Games - Kontio J 1 1 1 1 1 11,7a

5 Mister Hercules - Kihlström Ö d 2 d d 2 10,9a

6 Heliade du Goutier* - Gelormini G 6 5 0 6 2 11,0a

7 Helgafell* - Thomain D d 2 d 6 3 11,0a

8 Napoleon Cash - Jepson C J 1 1 2 5 4 12,4a

9 Ready Tonight - Untersteiner J 6 4 3 2 3 11,7a

10 Global Badman - Wäjersten D 5 0 2 0 3 11,5a

11 Hakim Griff* - Crebas H d 6 7 0 4 10,6a

12 Wallawalla Broline - Jansson T 2 5 0 3 4 11,6a

V75-7, DD-2, 2 640 meter auto

1 Pinto Bob - Bergh R 3 1 0 2 1 11,3a

2 Brother Bill - Kontio J d 4 1 3 2 10,0a

3 Handsome Brad - Jepson C J 1 3 8 1 5 10,5a

4 Upstate Face - Kolgjini A 1 1 2 3 d 09,5a

5 Diamanten - Goop B 3 3 2 1 3 09,8a

6 Gareth Boko - Djuse M A 4 3 0 8 3 09,1a

7 Esprit Sisu - Wäjersten D 3 3 1 2 1 10,4a

8 Milliondollarrhyme - Ohlsson U 0 1 2 1 2 09,2a

9 Vikens High Yield - Raffin E 8 1 3 5 3 10,2a

10 Very Kronos - Adielsson E 2 d d 1 3 10,7a

11 Cyber Lane - Untersteiner J 7 1 2 5 6 09,7a

12 Born Unicorn - Kihlström Ö 2 d 1 1 1 11,0a


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!