Grand Slam 75-tips

”Får svårt att förlora – hamrar in spiken”

Michael Carlsson synar GS75 lopp för lopp • Söndagen den 16 januari

Av: 

Michael Carlsson

Alma Prins och Jomar Blekkan spikas direkt på GS75.
Alma Prins och Jomar Blekkan spikas direkt på GS75.

TRAV

Östersund är värd för Grand Slam 75 och det är många norska hästar i startlistorna.

En av dessa är den norska segermaskinen 7 Alma Prins (GS75-1) som vann så sent som i måndags.

Han får svårt att förlora även här och trots att hästen blir stor favorit är det bara att hamra in spiken direkt.

GS75-1:

Den norska segermaskinen 7 Alma Prins blir storfavorit i inledningen och det med all rätt. Han har radat upp övertygande segrar i sitt hemland och startade så sent som i måndags. Då vann hästen på nytt rekord, 1.23,3 över 1660 meter, och detta efter en rejäl avslutning i vida spår runt slutkurvan. Han kopplade ett säkert grepp till slut och tränaren Jomar Blekkan säger att täta starter inte är några problem. Från spår sju bakom bilen över kort distans vet man att det lätt kan gå galet, men Alma Prins är klassen i det här gänget och konkurrenterna torde ha respekt för honom. Han är rask från start och Jomar Blekkan kommer att köra offensivt. Jag ser ingen som ska svara storfavoriten och väl i spets förlorar han knappast om han är frisk. En toppchans således och hästen kan även vinna från andra positioner. Det är svårbedömd form på de främsta motbuden på papperet. Gott Klirr är en häst som absolut har kapacitet för att blanda sig i segerstriden, men han kommer från ett misslyckat fjolår och har nu inte startat sedan i september. Jan-Olov Persson säger att hästen behöver lopp i kroppen och får smyga med från bakspåret. Den korta distansen är heller inget plus för Gott Klirr säger Persson, och efter det ”avslaget” ser jag inget hinder mot Alma Prins här.

GS75-2:

7 The Big Bang är en utpräglad montéhäst som har gjort det strålande bra hos duktiga Jennifer Persson. Det har blivit nio segrar på 16 starter i Perssons regi, och hästen har bara missat platsen en gång. Efter segern för tre starter sedan har han blivit knappt slagen som tvåa två gånger i rad. Jennifer har varit nöjd med hästen som säger att han har utvecklats och blivit starkare. Han är mycket startsnabb och det är full gas från början säger tränare Persson. Ledningen eller dödens spelar ingen roll säger hon och menar på att det gäller att komma före den värsta konkurrenten Uret. Bra chans oavsett. 5 Uret tog tre raka segrar i monté i slutet av fjolåret men senast blev det startgalopp när han var ute i ett vanligt voltstartslopp från spår fem. Nu är det monté igen och med ett bättre startspår än The Big Bang kan han komma före denne från start. Blir segerfarlig hursomhelst och ännu hetare om han kommer till ledningen.

GS75-3:

Ett sprinterlopp med endast sex hästar och tre av dem höjer sig klart över de andra. 4 Gooner är härdad i V75 där han har gjort det mycket bra en längre tid, oftast från dåliga lägen. Senast var han ute i ett vanligt lopp där han fick öppna hårt med 1.09 första 500 och 1.12,5 första varvet. Hästen tröttnade till slut och även om det var tuff öppning så säger man i stall Daniel Wäjersten att det inte var det rätta trycket i hästen. Han har haft form länge och frågan är nu hur det står till på den fronten. Normalt sett är det här en mycket lämplig uppgift för Gooner som kan öppna snabbt bakom bilen. Wäjerstens bästa chans för dagen säger stallet. 3 Tale of Jacks speedade sylvasst när han fick chansen sent med lucka 50 meter kvar senast i V75. Hästen hann precis fram för att slå av ledande Arch Lane och med ett lopp i ryggar här kan speeden på nytt tala segerspråk. Det låter som att det blir ett avvaktande upplägg inför finalen om några veckor. Den norska gästen Bestbyarsenal fick segersviten på fem raka bruten senast, men det visade sig efteråt att hästen besvärades av en halsinfektion. Är snabb ut och är han tillbaka i form kan han mycket väl räcka.

GS75-4:

7 Underbarosåfin är ojämn av sig och inte att lita på. Näst senast vann han överlägset från ledningen i ett billigt gäng. Senast var han tämligen anonym från kön när han startade i V75 och räckte då inte alls. Var heller inte som bäst den dagen. Kliver nu ner i klass igen och borde normalt sett ha e bra chans. Kan vara ett spikförslag men med tanke på hästens ojämnhet och att han ser ut att bli stor favorit, blir det gardering. 1 Nitro Vrijthout vann från ledningen senast och det kan mycket väl bli samma scenario här. Han har problem med travet emellanåt men får han bestämma i spets kan hästen mycket väl rinna undan. Är obesegrad från spets efter tre försök och senast såg han tämligen obrukad ut vid målgången, även om det var i ett billigt gäng.

GS75-5:

Det är flera startsnabba med i loppet, och en av dessa är 6 H.P.Roadrunner som måste räknas tidigt om han kommer till spets.

7 Heide K. är också snabb ut och har vunnit sina lopp från ledningen. Besegrade en så pass bra häst som No Limit Express för tre starter sedan. Senast var hästen inte som bäst men lopp i kroppen nu är ett plus enligt stall Wäjersten.

GS75-6:

2 Tinder Lars och 5 B.W.Bille ser ut att göra upp i det här kallblodsloppet över sprinterdistans. Senast de möttes i Gävle var den 5 oktober och då vann Tinder Lars, efter att B.W.Bille galopperat i ledningen med segern på gaffeln kort före mål. Nu ståtar B.W.Bille med två raka segrar, först speedade han vasst efter att ha kommit loss från rygg på ledaren in på upploppet, och senast fick han en pangstart från tillägg till andra par utvändigt. Rundade till ledningen halvvarvet kvar och vann lätt. Formen sitter där och han är snabb ut bakom bilen. Det kan vara spets och slut för Jan-Olov Perssons häst. Tinder Lars sitter perfekt till i andraspår och efter segern näst senast fick han stryk på linjen som tvåa över lång distans senast. Jimmy Jonsson vill helst köra hästen i ryggar och visst kan Tinder Lars speeda ner alla. Vill man betala för en tredje häst är 1 Komnes Omer aktuell. Han är snabb ut, har innerspår och ska tävla i en jänkarvagn den här gången. Jomar Blekkan vill gärna köra i spets, om man klarar av att hålla ut B.W.Bille från början.

GS75-7:

3 Lyckans Star har finfin form och följde med bra som tvåa i V75 senast bakom den imponerande vinnaren Astrum. Någon sådan häst av den kalibern finns inte med i det är fältet, och han måste ha en bra segerchans från ett perfekt läge. 9 Claude P. Hill gick bra ute i tredjespår senast på slutvarvet och Daniel Wäjerstens häst har tidigare varit med i V75. Blir det tempo på loppet så kan han mycket väl plocka ner samtliga till slut. 1 Bellis Frontline har visat fin form en längre tid och plockade sedan ner ledaren från dödens på slutvarvet och vann i övertygande stil. Öppnar bra men svårbedömt om hon kan hålla ledningen från innerspåret mot startsnabba konkurrenter. 5 Eightdaysaweek har inte fått till det på tävlingsbanan efter en lovande tvååringssäsong då hästen tillhörde toppen i sin kull i Danmark. Har nu gjort några starter i Jimmy H Anderssons regi och är på rätt väg. Satt fast för länge senast med krafter kvar och kanske kan slå till nu med rätt lopp.

Söndagens tre bästa tips


7 Alma Prins (GS75-1)

Norsk segermaskin som vann så sent som i måndags. Bara vinner igen.


1 Nitro Vrijthout (GS75-4)

Vann senast och är obesegrad från spets efter tre försök. Leder länge och kan bli svårfångad för favoriten på tillägg.


3 Lyckans Star (GS75-7)

Duktig som tvåa bakom den imponerande finländaren Astrum senast i V75. Slipper denna nu och hett segerbud från perfekt läge.

Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 7 Alma Prins (10–5)

GS75-2: 7–5–3 (11–6)

GS75-3: 4–3 (5–6)

GS75-4: 7–1–9–3–10–5 (8–6)

GS75-5: 6–7–1–2 (9–4)

GS75-6: 5–2 (1–4)

GS75-7: 3–9–1–5 (2–6)

Systemet är på 1 440 rader/kronor.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Grand Slam 75-tips

Hästar

Trav