Elsmockan: ”Det här är helt katastrofalt”

Stortränarna om skenande elpriserna och saftiga räkningarna: ”Inte vågat titta...”

Jan-Olov Persson elräkningar för december och oron för januari: ”Är väl lika bra att ta två whiskey när det är dags att öppna nästa elräkning”.
Jan-Olov Persson elräkningar för december och oron för januari: ”Är väl lika bra att ta två whiskey när det är dags att öppna nästa elräkning”.

En bra bit över 100 000 kronor i elräkning – för en månad.

Nu går travets proffstränare på knäna – och hyser stor oro för framtiden.

– Det är katastrofalt, säger Jan-Olov Persson.

– Jag har inte vågat tittat på gårdens räkning för december, säger Lutfi Kolgjini.

Skenande priser på foder, diesel, strö och hö med mera slår hårt mot landets travtränare just nu.

Även de höga elpriserna.

– De vill ha 36 000 kronor för en månad. Jag vet inte hur jag ska klara det, sa amatörtränaren Catarina Norqvist till Trav365 i en tidigare artikel.

I samma text var proffstränaren Erik Lindegren, som fick 34 000 kronor i elräkning för december, inne på att eventuellt sluta.

– Jag har tur som har en fru som jobbar och tjänar bra. För min del blir det många gratistimmar och jag tänker den dagen jag måste betala för att arbeta då kommer jag att lägga av, men jag kämpar på ett tag till då jag gillar livsstilen och har trogna hästägare, sa han.

”Tänkte bara fyfan...”

Landets proffstränare med stora gårdar, många stallar och omfattande rörelser har självklart också fått känna på elsmockan - och hyser stor oro för framtiden.

Kallblodsgiganten Jan-Olov Persson berättar:

– Det är katastrofalt, det må jag säga. Jag har fått totalt närmare 110 000 kronor för december månad och då gäller det två stall. Om jag jämför med hur det såg ut förra året i december har elräkningen ökat med över 100 procent och då var det ändå höga nivåer tidigare.

– När jag öppnade den senaste elräkningen tänkte jag bara ”fy fan”. Jag tror det här kan vara smällen för många tränare, det finns inte pengar helt enkelt. Jag tänker också på många vanliga villaägare och pensionärer med skral pension. Hur ska de klara av när det dimper ner en jävla elräkning?

Vad tänker du om framtiden och hur ska du klara av kommande räkningar?
– Jag har nyligen besökt en solcellsanläggning i Hudiksvall där jag tagit en offert. Kanske blir det så att jag installerar en solcellspanel på taket och blir självförsörjande. Det här slår mot all tillverkningsindustri och det är förödande.

– Jag tror fan januari kan bli lika illa och det är väl lika bra att ta två whiskey när det är dags att öppna nästa elräkning.

”Kostar 150 000 kronor”

Solvallaprofilen Stefan Melander förklarar läget för egen del.

– Det kostar 150 000 kronor i månaden att bedriva det här, bara för elen, säger han.

– Och då har det varit ganska varmt, det kan ju vara 30 minusgrader, då blir det tufft... Men alla priser har gått upp. Det är dyrt att bedriva det här. Det måste göras någonting. Jag kollar inte bakåt - bara framåt. Det går inte att kolla på torsksiffror. Nu har vi inte så många starthästar under vintern, men jag hoppas att vi kan kan skörda när hästarna kan starta ordentligt.

Melander: ”Dyrt att bedriva det här”
Melander: ”Dyrt att bedriva det här”

”Rätt säker på att många kommer lägga av”

Lutfi Kolgjini agerar numera bland annat mentor och hjälptränare åt sönerna Adrian och Dante Kolgjini på Vomb, utanför Malmö.

Att el-räkningen för december var hög för familjens verksamhet råder det inga tvivel om.

Hur mycket? Oklart - än så länge.

– Jag har inte vågat att titta på gårdens räkning för december, säger Ludde.

– Det är inte bra, så klart. Men så här ser det ut i hela samhället fruktansvärt dyra räkningar. Och priserna lär inte gå ner, så är det bara, fortsätter han.

– Jag är rätt säker på att många tränare kommer att lägga ner under året. Någon måste betala, och det är ägarna och ägarna har inte fått några ökade prispengar.

– Jag är rätt positiv som person, men jag har inte varit positiv kring det här på längre. Vi har höjt våra träningsavgifter, nu går vi runt, men inte mer.

– Alla tränare känner nog likadant, man kan inte belasta hästägarna mer, man har dåligt samvete.

Ludde Kolgjini: ”Priserna lär inte gå ner...”
Ludde Kolgjini: ”Priserna lär inte gå ner...”
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!