Sportchefen: ”Det är dags att ta betalt nu”

Före detta spelexperten bjuder på ”potthästar” i jakten på 75 miljoner • Speltekniken • Tipsen • Hemmaskrällarna

Uppdaterad 2024-02-17 | Publicerad 2024-02-16

Bergsåkers sportchef Mohammed Malla.

75 miljoner i drömjackpott på V75 från Bergsåker.

Då bjuder banans sportchef, före detta tv-profilen Mohammed Malla, på hästarna och tipsen du inte får missa.

– Jag har en superskräll i kallblodsloppet, säger före detta spelproffset.

Under lördagens V75-spel från Bergsåker kan en ensam vinnare ta hem minst 75 miljoner kronor, detta bara i sjurättspotten. Skulle det inträffa blir det tidernas största vinst på spelformen.

Före detta tv-profilen och spelexperten, Mohammed Malla, är sedan ett år tillbaka sportchef på travbanan i Sundsvall.

Att det blev en så kallad drömjackpott att spela om tar han tacksamt emot.

”Då är jag diskvalificerad”

Trots att Mallas arbetsuppgifter skiljer sig mycket åt från förr då han levererade tips i TV4 så är han fortsatt mycket spelintresserad.

– Det är dags att ta betalt nu, väldigt mycket pengar att spela om. Folk hör av sig men jag själv får inte spela när det är på Bergsåker, då är jag diskvalificerad. Annars följer jag travet och spelet noga, det är mitt stora intresse, säger Malla till Trav365.

Vad är de viktigaste strategierna för att vinna stort på trav?

– Det gäller att ha en egen stil och vara konsekvent. Man ska ta betalt den dag man väl tar betalt. Ta med hästar i form med bra kuskar och spår! Det är lite ”basic” men det går att hitta i varje omgång. En annan grej är att en favorit som inte kommer till ledningen är alltid sårbar. Sen försöker jag alltid ha två spikar och i de loppen jag tror det kommer skrälla, där tar jag alla hästarna.

Vad är skillnaden i dag gentemot när du började spela på trav?

– I dag är media en stor hjälp. När jag började för 30–35 år sedan var det inte alls samma. Nu är det en enorm service med mycket bevakning. De har en stor roll och man kan ta rygg, men det gäller som sagt att ha sin egen stil.

Kritiken: ”Sitter inte bara nöjd”

Årets första svenska riktiga storlopp är Bergsåker Winter Trot (V75–3) en Gulddivision med en halv miljon till vinnaren.

Megafavorit blir Katjas Melkkos segermaskin High on Pepper som är på jakt efter sjunde raka segern, som vanligt med Jorma Kontio i vagnen.

Loppet blev inte helt fullt vilket är något som Mohammed Malla inte är nöjd med, men förklarar samtidigt att det inte är helt enkelt den här tiden på året.

– Det är klart att jag förstår de som varit lite kritiska då det är mycket pengar att köra om. Visst kan loppet se ut att vara skiktat, men det är ändå tre, fyra vinnare av Gulddivisionen som är med. Jag har kontaktat en del tränare som sagt att det är för kallt och att de siktar på säsongen senare, förklarar Malla och fortsätter:

– Men med det sagt innebär det inte att vi är låsta. Vi får utvärdera. Jag sitter inte bara nöjd. Men man ska komma ihåg att många av våra stjärnor är och har varit nere i Frankrike.

Malla tror Axel Ruda kan utmana V75-omgångens största favorit High on Pepper.

Varnar för hemmaskräll

Är High on Pepper stenklar på liret?

– Han vann samma omgång i fjol, då i Bronsdivisionen. Det har varit en otrolig utveckling och det är kul att han är så fint i ordning. Men så hög procent, närmare 80 procent, det är ändå djur. Jag tycker inte man ska räkna bort Pär Ländins hemmahäst Axel Ruda som vann på ett bra sätt senast. Han har självklart siktat hit och trots spår så är fyra procent ett fynd.

Var hittar du bästa spiken i omgången?

– Jag tror 5 Xanthis Hilton med kusken Mats Djuse har en jättebra chans i den femte avdelningen, V75–5. Hästen är startsnabb och kan ta sig till ledningen. Förutsättningarna ser verkligen bra ut. Senast på Solvalla var han ute mot stentufft motstånd från ett dåligt läge. Jag tycker just nu att det är omgångens bästa spik, han är inte ens favorit.

”Tre procent är ett fynd”

Bergsåker har genom åren gjort sig känd som en skrällbana.

Det finns ytterligare en hemmahäst som Malla kraftigt vill varna för.

– En rolig hemmaskräll kan vara i V75–4. 8 West Wind vet jag att tränaren och kusken Robert Dunder är väldigt nöjd med. För två starter sedan krokade hon ihop i loppet och sen startade de tätt, det är inte hennes likör. Nu är det långt mellan starterna igen och bara ston. Innerspår och smygläge med en tränare i bra form. Tre procent är ett fynd.

Har du ytterligare någon överraskning spelarna inte får missa?

– Jag har en superskräll i kallblodsloppet (V75–2). Där står 10 Åse Mona bättre till än tidigare, jämfört med 6 Ethel. Det är ett kul streck att ha med sig.

Till sist hoppas Mohammed Malla att V75-dagen blir en häftig upplevelse för besökarna och att vädrets makter är på banans sida.

– Det känns jättebra inför lördagen. Nu under fredagen är det dåligt väder men det ska bli bättre i morgon. Jag tror det blir bra förutsättningar med fina tävlingar. Det händer mycket grejer på banan med underhållning både under och efter. Jag vill också skicka en passning till alla som jobbat, ställt i ordning banan, restaurangen och de på kontoret. Vi är förberedda för fest, avslutar sportchefen.

Mohammed Malla.

Följ ämnen i artikeln