Ikonen: ”Drivningarna vi fick se var vidriga”

avErik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Youtube
Närbild på händelsen.

Franske Jean-Michel Bazire bjöd på sällan skådat sulky-artisteri när han vann Italitens ”Elitlopp” Lotterian med Bel Avis under onsdagen.

Men eftersnacket i Sverige har mest handlat om något annat - de italienska kuskarnas drivningar.

– Det var vidrigt att se, säger Anders Lindqvist, travtränare i Frankrike, som nu vill se krafttag mot det italienska travförbundet.

– Gårdagens tv-bilder från Neapel är avskyvärda och långt ifrån de värderingar vi står för i svensk och europeisk travsport, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Jean-Michel Bazire och Bel Avis svischade förbi Björn Goop och Disco Volante i början av upploppet i Lotterian och de två var solklara ettor och tvåor i loppet med 2,5 miljoner kronor i förstapris.

När Bazire kopplat segergreppet bjöd han på stor show när han lyfta båda benen i luften och stod för en balansakt värd att hylla.

Och hyllad blev han - i sociala medier.

Men eftersnacket handlade trots det om något annat. De italienska kuskarnas drivningar på banan i Neapel.

”Förstörde den goda smaken”

Den svenske travtränaren Anders Lindqvist, med bas i Frankrike, är en av de som fördömt det hela hårdast på Twitter.

För Trav365 utvecklar han.

– Det ju härligt att se Bazire och Goop, men de italienska drivningarna var vidriga. Det förstörde den goda smaken. Tur att ingen av dem vann, så kan jag säga.

Nu vill Lindqvist se krafttag av UET, det europeiska travförbundet, mot det slapphändiga drivningsreglerna i Italien.

– Sverige är en starkare travnation än Italien och om vi inte tillåter italienska hästar att bli sålda/eller får starta i Sverige så skulle vi visa en handling som säkerligen hade fått det italienska travförbundet att reagera. Att bara prata duger inte. De måste ändra sitt reglemente helt enkelt, det är alldeles för billiga böter.

– Vi behöver få alla reklam vi kan till travet, men det här var verkligen dålig reklam.

”Blir bättre”

Många svenskar har även tagit stort motstånd till hur man behandlar hästarna i loppen i USA och i Lindqvists vistelseland, Frankrike.

– I USA kämpar John Campbell för att få till det här och även i Frankrike har det blivit bättre. Det trivs för mycket i både monté- och sulkylopp här också, men jag skulle tro att om fem år det är bättre här också.

Ordföranden: ”Avskyvärda”

Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola ser mycket allvarligt på händelsen och har uttalat sig för hemsidan, travsport.se, i ärendet:

– Gårdagens tv-bilder från Neapel är avskyvärda och långt ifrån de värderingar vi står för i svensk och europeisk travsport. Enligt den svenska lagstiftningen hade de aktuella kuskarna blivit föremål för polisutredning för djurplågeri. Drivningarna är också mycket långt ifrån vad europeiska medlemsländer i UET har kommit överens om att lyda. Som ordförande i UET kommer jag att ta upp frågan på nästa styrelsemöte den 9 maj för att få till ett samarbete på europeisk nivå för att få bort liknande drivningar från våra travbanor. Då Sverige också är värd för travsportens världskonferens i slutet av maj kommer vi att kunna driva frågan internationellt, säger Marjaana Alaviuhkola.

Det norska travförbundet, DNT, vill ta det hela än längre. De är beredda att utestänga fyra italienska kuskar från att tävla i landet. Dessa kuskar ska, enligt tgn.no, vara Alessando Gocciadoro (som frekvent tävlar i Sverige) Gennaro Riccio, Gaëtano Di Nardo och Pietro Gubbelini.

– Vi ska prata med de övriga nordiska länderna och försöka få med oss dem på att utestänga dessa fyra kuskarna. Vi har ett internationellt samarbete och detta kan vi inte visa upp. Det är för stygg drivning som inte hör hemma någonstans, oavsett vilka regler landet har.

Det italienska förbundet har i nuläget inte utdelat några straff i det aktuella loppet, meddelar det svenska travförbundet.

Här kan du se loppet där Alessandro Gocciadoro (gul kusk) , bland andra, driver sin häst hårt [Extern länk]

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Italien