Mejla

Michael Carlsson

Gått ett monsterjobb – spiken är stenklar

Carlsson synar GS75 från Axevalla • Lopp för lopp • Systemförslaget

Publicerad:
Uppdaterad:
Lucifer Lane spikas på GS75.
Foto: MARIA HOLMÉN, LARS JAKOBSSON/TR BILD
Lucifer Lane spikas på GS75.

Lucifer Lane har gått ett monsterjobb på Örebrotravet och är väl preparerad inför comebacken.

När på förhand värsta konkurrenten Balfour blivit struken så är saken biff.

Jag spikar även Corleone D.K. som flög fram till slut i V75 senast och som verkligen står på tur för seger efter en del oflyt.

Axevalla med sitt långa och utslagsgivande upplopp på 227 meter är värd för Grand Slam 75. Söndagens miljonspel bjuder på två självklara spikar i mina ögon och sedan flera öppna lopp.

Lucifer Lane gör en intressant comeback i GS75-inledningen. Familjehästen, som tränas av Thomas L Nilsson, tampades i årgångsloppen som tre- och fyraåring och vann bland annat Breeders Crown. Han har nu hunnit bli sex år och har sprungit in 3,1 miljoner kronor. Senaste starten som hästen gjorde var den 9 november men det verkar inte ha fuskats med träningen under uppehållet. Min spion Håkan ”Lillis” Olsson såg nyligen ett fantomjobb som Lucifer Lane gick inne på Örebrotravet. Klockorna visade på 1.12,5 över 1600 meter och hästen såg fruktansvärt fin ut enligt Lillis. 

Det borde räcka och bli över i det här loppet som är en synnerligen passande uppgift för Lucifer Lane. När den på förhand värsta konkurrenten Balfour blivit struken torde vägen ligga öppen. Det är blott fyra konkurrenter kvar och de gamla snabbloppsrävarna torde alla vara nöjda med att få rygg på Lucifer Lane. Johan A Nilsson kan nog köra till när han vill och det skulle förvåna om någon ville bråka om taktpinnen. En Lucifer Lane i spets ska sedan inte förlora det här loppet. En given spik.

Är i sitt livs form

Den andra spiken kommer i GS75-avslutningen och det är Corleone D.K. som körs av Henna Halme. Jag pratade med tränaren Veijo Heiskanen häromdagen och han berättade att hästen är i sitt livs form just nu. Men det har blivit dålig utdelning i V75 i de tre senaste starterna efter en del oflyt. Senast så galopperade Corleone D.K. kort i starten och hamnade sist. Men när Henna Halme vred på ute vid staketet i utgången av sista sväng, gick det undan värre. Hästen flög fram över upploppet och den officiella tidtagningen visade på 1.06,7 sista 200 metrarna. Det var en av de snabbaste avslutningarna under hela V75-dagen av Corleone D.K.

Näst senast fick hästen ett tufft lopp i dödens och var ursäktad. Och för tre starter sedan fick han aldrig se dagens ljus då han blev fast med krafter kvar på innerspåret i V75 på Mantorp.

Nu är konkurrensen betydligt beskedligare för Corleone D.K. som är V75-härdad. Mot det här gänget ska hästen tåla att springa i andraspår, menar Veijo. Bilstart är en klar fördel och spår fem är helt okej. Det blir dock skor runt om den här gången men det har hästen sprungit med hela vintern och gjort jättebra lopp. Det var bara senast som det var barfota och Veijo vill spara hovarna till V75-finalerna.

Jag tror att det nu äntligen är dags för hästen som står på tur för en seger och var mångas ”nästa-gångare” efter insatsen senast.

Kan vinna felfritt

Harry Dynamit vann enkelt från ledningen senast och är favorit i GS75-2. Men Veijo Heiskanen varnar för sin italienska häst Around The World som nu står 20 meter bättre till än när han mötte Harry Dynamit senast. Around The World springer minst en 1.16-tid enligt Veijo och sköter han sig blir Veijo besviken om han inte är bland de tre. Kan mycket väl vinna felfri också från ett fint läge. Det blir hästens fjärde start i Heiskanens regi och håller han sig på benen kan första segern vara ett faktum.

Plan B. kommer från två fina insatser och är favorit i GS75-3. Näst senast höll hästen starkt som trea från dödens och senast tog han emot Rexine som vann på V75 igår. De två hästarna gick loss långt före de övriga och det blev en duell över upploppet där Rexine gick segrande ur striden. Men Plan B. föll med flaggan i topp och det finns ingen häst av Rexines kaliber med i det här loppet. Däremot vet vi att från spår åtta bakom bilen kan det lätt gå galet och det blir gardering. Ecke Steel var klart positiv som trea i årsdebuten efter en 1.11-öppning till spets. Lär vara ytterligare förbättrad med genomköraren i kroppen och Robert Berghs hästar har kommit igång nu och de ska man passa upp med framöver.

Den fjärde avdelningen är ett lurigt ungdomslopp men tipset får den rutinerade och säkra Emila Leo bakom Attila Zack. Det är en fyraårig italiensk hingst som nu gör första starten för David Persson och det kan mycket väl bli seger direkt.

Vasco da Gama har bra form och hade ett risigt läge med spår 15 bakom bilen senast i ett V86-lopp. Men hästen avslutade riktigt bra som trea via spåren sista 600 metrarna. Han var inte långt efter vinnaren i mål och nu är han favorit i GS75-5 och det är bra chans.

Låser med två hästar

I den sjätte avdelningen blir det ett tvåhästars lås med Vulcano N.P. och Choco Lane. Den förstnämnde är favorit och han har årsdebuten avklarad där han följde med hyggligt som femma i ett sprinterlopp. Hästen har varit struken för feber efter den starten men att det nu blir barfota runt om är ett stort plus för honom. Han kan bli svår att fånga för de övriga med Carl Johan Jepson i sulkyn.

Jag måste dock bara dubbla systemet med Choco Garline som var hur tapper som helst som tvåa i V75 senast. Magnus Jernemyr och Linda Sedströms häst fick tredjespår och dödens men gav trots det aldrig upp utan kämpade oerhört starkt som tvåa. Choco Garine radar upp fina insatser varje gång och ingen blir det minsta förvånad om han bara blåser runt samtliga.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 3 Lucifer Lane (5–4)

GS75-2: 2–3–7–13–8 (15–11)

GS75-3: 8–9–7–1–3 (2–4)

GS75-4: 7–3–4–2–10 (12–11)

GS75-5: 7–13–12–8 (4–9)

GS75-6: 7–15 (12–8)

GS75-7: 5 Corleone D.K. (1–3)

Systemet är på 1 000 rader / kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad: