Mejla

Carl Wangle

Han hade nog vunnit Paralympiatravet

Publicerad:
Uppdaterad:

Bitter eftersmak med råge.

Paralympiatravets final blev en stor flopp – sett till alla förväntningar jag hade.

Nej, vi glömmer det, och pratar i stället om Moni Viking.

För herregud vilken insats.

Såg ni? Om inte, kolla V75–3 på Åbytravet. För jisses vilken häst vi fick beskåda.

Moni Viking tappade massvis med meter i starten, fick ett stökigt lopp i rätt lågt tempo och värste konkurrenten hittade enkelt ledningen.

Men Björn Goops nya kanon stod för en av de råaste spurter jag sett och bara krossade allt motstånd över upploppet.

Jisses, det där var häftigt att se. Han nosade dessutom på världsrekordet över distansen på 1.12,0 som Björn Goop också innehar tillsammans med Sauveur.

Jag tror att Moni Viking hade haft toppchans att krossa allt motstånd även i Paralympiatravets final...

Några fler ord om Paralympiatravet då. Elian Web värdig vinnare. Inget snack. Jorma Kontio visar att han återigen lurade alla konkurrenter och att Katja Melkko är en fruktansvärt bra tränare.

Men jag vet inte om Elian Web förstod att det var ett lopp med en miljon kronor i förstapris – eller om det var ett träningspass en måndagkväll.

Nåja, han vann i alla fall. Milliondollarrhyme såg inget bra ut och föll genom fältet. Något fel?

Här är Sportbladets plusbetyg efter V75-omgången på Åbytravet.

Moni Viking: Herrejösses vilken insats, det var, som Per Skoglund utbrast, bland det värsta man har skådat. Det såg länge helt nattsvart ut och Moni Viking tapapde massor med mark direkt i starten. Men Goop fölrivrade sig inte och visste vad han hade att köra med. Upploppet går att se om och om igen, för det var något extra. Fantastisk prestation.

Robert Bergh: Ettan kom, tvåan kom och trean kom. Hattrick från Robert Bergh på hemmaplan. Det var uppvisning rakt igenom och det var inga bluffsegrar. Han pulveriserade motståndet gång på gång och han visade vem som är kungen på Åby. Hatten av, Robban.

Vikens High Yield: Hästen fortsätter att imponera och det var riktigt bra att återigen kunna stå hela vägen hem från ledningen. Detta är en häst som utvecklats enormt i Robert Berghs regi och frågan är om hästen ens är trött? Han kommer fortsätta klättra genom klasserna.

Conrads Rödluva: Fick en dryg inledning och tuffa första 500 i vida spår. Sedan kunde Kihlström köra sig till ledningen och väl där var det enkelt. Hon ser ut att ha lagt på sig mycket muskler och alla vet hur bra den här hästen är. Får hon bara vara kry nu i år så kommer hon ta flera steg emot stoeliten. För där tillhör hon.

Ivory Di Quattro: Tredje raka segern och gissa om forne fotbollsproffset Glenn Strömberg jublar. Hästen är bättre än någonsin och jag tycker att aktionen har blivit betydligt bättre än i fjol. I dagens V75-lopp krossade hästen allt motstånd.

Paralympiatravet: Jag är knappast hård när jag sätter detta grupp 1 lopp i den här rutan. För heregud så tråkigt lopp. Tyckte jag såg 18–19 tempo i loppet och större taktiklopp var längesedan jag såg. Både Wild Love och Vikens High Yield sprang snabbare än vad vinnaren Elian Web gjorde. Tro nu inte jag sågar Elian Web, för han är värdig vinnare. Nej, jag sågar själva loppet.

Av: Carl Wangle

Publicerad: