Lasse Granqvist: ”Man får väl hålla sig vaken”

Hektisk lördag väntar expertkommentatorn

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Hektisk lördag väntar Lasse Granqvist

På lördag spelar Sverige kvartsfinal i fotbolls-VM mot Tyskland.

Några timmar senare springer Lasse Granqvists superstjärna Greenshoe finallopp i USA.

Det blir hektiskt för den 51-årige expertkommentatorn.

– Man får väl hålla sig vaken efter matchen och se loppet, säger Lasse Granqvist.

Sportjournalisten och expertkommentatorn Lasse Granqvist, 51, jobbar just nu med fotbolls-VM i Frankrike.

Under måndagen kommenterade han åttondelsfinalen mellan Sverige och Kanada – en match som Sverige vann med 1-0.

När Trav365 når Lasse Granqvist under tisdagen är han hemma i Sverige igen för att åka tillbaka till Frankrike senare i veckan för lördagens kvartsfinal mellan Sverige och Tyskland.

Det är dock inte bara kvartsfinal i fotbolls-VM som väntar för Lasse Granqvist på lördag, på lördag springer också Lasse Granqvists superstjärna Greenshoe finallopp i USA, ett lopp med en samlad prissumma på 500 000 dollar, lite drygt 4,6 miljoner kronor.

”Brukar alltid ringa Hasse Backe”

Lasse Granqvist äger Greenshoe tillsammans med kollegan Hasse Backe, Unibet-grundaren Anders Ström och norske profilen Morten Langli. Greenshoe tränas av svenske Markus Melander, med bas i USA, och har hyllats enormt.

– Det är tunga travmänniskor som uttrycker sig med starka lovord får jag påstå, och det blir en not så klart. Han har varit enormt imponerande, men samtidigt pratar vi om ett djur som är tre år gammal och som tillbringade nästan hela fjolåret som tvååring genom att vara ganska bångstyrig, säger Lasse Granqvist och fortsätter:
– Men det är så klart häftigt att se honom, och vilka farter. Rent generellt så har travsporten utvecklats något enormt, när jag började gå på trav på 1980-talet så var en 1.11-öppning något som fick publiken på Solvalla under Elitloppet att vråla, nu är det nästan så de öppnar så snabbt i Klass II.

Finalloppet som Greenshoe springer på lördag är Earl Beal Memorial, och han vann sitt försökslopp dit så sent som förra helgen. Vad tror Granqvist om loppet?

– Jag brukar alltid ringa Hasse Backe och få insidertips. Anders Ström har ju Green Manalishi i samma lopp och den är ju svenskfödd så det blir ännu mer spännande för den svenska travpubliken. Det blir spännande att se vad som händer i loppet, Greenshoe har ju tagits lugnt från start hittills i år och jag vet inte hur de tänker eller resonerar, men det är ju rutinerade människor, både tränare och kuskar.

”Man får väl hålla sig vaken”

Det penningstinna finalloppet på lördag går bara några timmar efter kvartsfinalen i fotbolls-VM mellan Sverige och Tyskland, en match som Lasse ska kommentera.

– Finalloppet går ju på natten svensk tid, men den kan ju bli en sen historia mellan Sverige och Tyskland med förlängning och straffar, och då får man väl hålla sig vaken. Annars brukar jag få SMS av Hasse Backe under loppets gång, berättar Lasse Granqvist.

Granqvist kommenterade Sveriges åttondelsfinal mot Kanada under måndagen, men reste hem till Sverige igen ett par dagar, innan han åker ner till Frankrike igen.

– Jag kom tillbaka till lite lugnare trakter under tisdagen, skrattar Granqvist och fortsätter:
– Jag åker ner till Frankrike igen i slutet av den här veckan, och sedan är det först kvartsfinal och Sverige mot Tyskland som gäller, och sedan ska vi möta den 40-gradiga värmen i Lyon för semifinal och final. När det är flera dagar emellan matcherna så här så kan det vara skönt att komma hem och se mästerskapet hemmavid, även om man kanske är dum som inte stannar kvar och glassar i Frankrike, men jag tycker det är skönt med det här upplägget.

Lasse Granqvist och kompanjonernas treåriga travhäststjärna Greenshoe har hyllats enormt, och kallas av flera som den bästa häst som någonsin sprungit på en travbana.

– Men han är bara tre år och mycket hinner hända på vägen. Det kostar mycket att ge sig in i hästsporten i USA men det finns hög utdelning också, och så klart hög risk. Så är det ju. Hasse Backe har sagt att Greenshoe är jackpott-hästen, men det har han ju sagt förut också, skrattar Granqvist och fortsätter:
– Visst har hästen börjat bra, men det kan som sagt hända väldigt, väldigt mycket på vägen och det är tidigt i karriären. Men han har visat fartresurser som får rutinerade travögon att säga att det är bland de värsta de har sett, och när sådana som hållit på med trav i decennium säger det så är det så klart lite extra. Jämför du hästens uppträdande mot i fjol så är det som en helt annan häst, och vi ska hålla Markus Melanders insatser högt, väldigt högt. Anders Ström också, samarbetet där är väldigt starkt och det är mycket kunskap i teamet.

Publicerad:

LÄS VIDARE